Dostupni linkovi

Turska: Vlast spremna razmotriti referendum o parku


Okupljanje prosvjednika u srijedu veče, 12. lipanj 2013.
Okupljanje prosvjednika u srijedu veče, 12. lipanj 2013.
Turska vladajuća partija Pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana saopćila je u srijedu da će razmotriti održavanje referenduma o planovima za rekonstrukciju parka Gezi u centru Istanbula koji su izazvali skoro dvotjedne nasilne proteste.

"Mogli bismo održati referendum... U demokracijama se računa samo volja naroda", izjavio je na konferenciji za novinare Husein Čelik, portparol partije Pravde i razvoja, dodavši da se prosvjednici trebaju razići "čim prije".

"Oni koji imaju loše namjere ili koji žele provocirati i ostati u parku suočiće se sa policijom", dodao je.

Predstavnici prosvjednika odustali su u srijedu od plana da se sastanu sa Erdoganom, rekavši da je nasilje koje se odigralo prethodne noći u Istanbulu pokazalo da razgovori sa njim ne bi bili plodonosni. Ranije je javljeno da će se premijer sastati s uglednim javnim ličnostima, piscima, glumcima, pjevačima - u nadi da će mu pomoći kako bi se okončali prosvjedi.

„Nema dijaloga sve dok traje nasilje“, poručuju iz Plaforme za solidarnost na Taksimu.

Na hiljade turskih pravnika u srijedu je izašlo na proteste zbog tretmana njihovih kolega tokom antivladinih demonstracija, a u ranim večernjim satima, demonstranti su se ponovo počeli okupljati na trgu Taksim.

U središtu Istanbula prije toga vladao je čudan mir, nakon što je tokom noći policija rastjerala demonstrante s trga Taksim. Specijalne policijske snage ovaj put su bile odlučne slomiti otpor demonstranata. Dobili su odriješene ruke premijera i prvog čovjeka 18 milijunitog grada. UN i SAD su u međuvremenu izrazile zabrinutost situacijom u Turskoj.

Na trgu Taksim u toku noći s utorka na srijedu odvijao se možda najžešći sukob od početka demonstracija. Specijalci su koristili suzavac, gumene metke, pucajući prema tisućama koji su se nalazili na trgu, pa čak i prema onima koji su došli vidjeti kako stvari stoje, a medju njima su bile i obitelji s djecom.

Masa se povlačila prema sporednim ulicma, bacajući kamenje prema policiji i na vodene topove. Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je da će se akcije nastaviti sve dok trg ne bude očišćen od „marginalih snaga“, te kako bi se posjetioci i turisti mogli vratiti mirno na trg na kojem se nalazi i spomenik osnivaču moderene Turske Kemalu Ataturku.

Policije je trenutačno manje na samom trgu, uklanjaju se ostaci ograda, šatora, koje su postavili demonstranti, ali još nije jasno da li će se oni ponovno okupiti.
Premijer Erdogan, čiji odlazak traže prosvjednici, ponavlja da su takva masovna okupljanja sredstvo kojim se „koriste politički ekstremisti i teroristi“.

Podsjetimo, protest je počeo kada su se ekološki svijesne grupe gradjana usprotivile sječi stabala u parku Gezi, a onda im se pridužio širok savez sekularista, nacionalista, radnika, sindikata i studenata – koji ranije nisu imali jedinstvenu političku platformu.

Sve je više onih koji zamjeraju Erdoganu autoritaran način vladanja, vraćanje religijskih elemenata u sekularno društvo. On im dogovara neprimjerenim uvredama, te demonstrante optužuje da napadaju žene koje nose marame i vrijedjaju džamije unoseći u njih pivo.

„Ako smatrate da sam krut, poručujem vam da se ovaj premijer neće mijenjati. Neću klečati pred ovim ljudima“, kaže Erdogan.

U protestima koji su počeli 31. maja, prema turskoj Fondacija za ljudska prava, poginulo je četvoro ljudi, uključujući jednog policajaca.

Oko pet tisuća demonstranata je zatražilo liječniku pomoć, dok vlasti ističu da se na liječenje javilo oko 600 povrijedjenih policajaca.

Ujedninjeni narodi i Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbivanjima u Turskoj.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon je istaknuo da se mora poštovati pravo ljudi na okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, te je, kao i Bijela kuća, pozvao na dijalog vlade i demonstranata.
XS
SM
MD
LG