Dostupni linkovi

Pokretanje istrage protiv Nikolića i Vučića


Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Tuzle i ratni vojni invalid Omer Isović smatra da dok se širom Srbije podižu prijave za ratni zločin protiv građana Bosne i Hercegovine, krivci za ono što se događalo tokom rata u BiH prolaze nekažnjeno u Srbiji. On je uputio Tužiteljstvu BiH zahtjev za pokretanje istrage protiv potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Razlog: podstrekivanje na izvršenje ratnih zločina.

Omer Isović bio je branitelj Armije Bosne i Hercegovine. Iz rata je izašao kao invalid jer je tri puta ranjavan. Očekivao je mnogo toga od države BiH, a dobio, kako kaže, samo osjećaj da se čak i u okviru njenih granica osjeća nesigurno. Dok se redovito protiv bh. građana podižu prijave i raspisuju potjernice, pravi krivci za užas od prije 20 godina na ovim prostorima prolaze nekažnjeni, navodi on.

"Mislim da ovo može biti dobra prilika da pokažemo našim građanima da oni mogu kao pojedinci da učine, natjerat ćemo političare ovime, kao što sam ja uradio, da i oni sad stanu iza ovoga i da ovo oni od pojedinca Omera Isovića preuzmu na nivou države. Omer Isović kao jedinka je uradio što je mogao – to je po ovom pitanju moj plafon", kaže Isović.

Ilustracija
Ilustracija
Isović tvrdi da ima dovoljno dokaznog materijala da se njegov zahtjev ozbiljno razmotri. Šest video snimaka, u kojima se jasno vidi umiješanost i Nikolića i Vučića u zločine na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predao je tužiteljstvima. Na jednom od snimaka vidi se umiješanost obojice za zločine u okolini Sarajeva:

"Na drugom snimku se vide gospodin Vučić, gospodin Nikolić i gospodin Šešelj kako obilaze srpske položaje oko Sarajeva bodreći, naravno, srpske borce, ali i bodreći prije svega pripadnike njihove paravojne formacije Beli orlovi."

Isović iznosi i dokaze o izravnoj odgovornosti za zločine u Sarajevu, u kojima je stradalo nedužno civilno stanovništvo:

"On je bio aktivan pripadnik četničkog novosarajevskog pokreta u vrijeme rata u BiH koji je ratovao na području Trebevića, Romanije, Nišića i Jevrejskog groblja u Sarajevu. Vi sami znate koliko su snajperi radili u Sarajevu sa Jevrejskog groblja, odakle je jako puno djece i jako puno građana ubijeno."

Iako većina pravnih stručnjaka smatra Isovićev zahtjev sasvim legalnim i opravdanim, naravno ukoliko ima pouzdane dokaze za takvo nešto, malo je onih koji smatraju da se nešto veliko može izroditi ovim potezom. To je, po mnogima, bitka s vjetrenjačama, koju, barem do sada, nisu dobili ni mnogo utjecajniji građani Srbije.

"Nemoguće je to jer znam da je Nataša Kandić protiv Nikolića podnijela. Neke je snimke ona imala prema Vukovaru, u tom dijelu, ali ništa od toga nije bilo. Znam da je onda ovaj nju tužio za klevetu. Kako je završen taj postupak ja ne znam. Ne treba to puno ni komentarisati zato što nema ništa od toga. Ali opet je na svakom tužilaštvu da procijeni svaki dokaz, da li ima dovoljno osnovane sumnje da je to uticalo na nešto", ističe Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

A da su ove prognoze prilično točne, potvrđuje i izjava Zamjenika tužitelja za ratne zločine Republike Srbije Brune Vekarića. On je ovaj slučaj, iako još uvijek nije zvanično ni tretiran, apriori proglasio bezuspješnim pokušajem sa isključivo političkim motivima.

Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
"Sumnjam da će biti pokrenuta istraga po ovom zahtevu. Postoje dva relevantna pitanja: prvo, zašto je taj dotični građanin sada baš to uradio, a ne znatno ranije ukoliko je imao dokaze da je neko učestvovao u nečem lošem. Druga stvar, to je očigledno pokušaj politizacije jedne osetljive teme kao što su ratni zločini, i mi ni na koji način ne želimo u tome da učestvujemo. Mi imamo dobru saradnju sa našim kolegama iz Bosne i ja sam siguran da ni oni to ne gledaju na način da će sada da prave politički problem u regionu zbog neke prijave koja je očigledno motivisana političkim, a ne procesno-pravnim razlozima", kaže Vekarić.

Upravo to i jeste jedan od glavnih motiva Omera Isovića, zbog kojih se odlučio na ovaj potez. On smatra da su građani BiH u potpunosti nezaštićeni:

"Protokol je nešto što je najgore – znate, protokolarno. Aleksandar Vučić i gospodin Nikolić se zalažu za jedinstvenu BiH protokolarno. A svakim svojim aktom i svakim svojim djelom oni rade na njenom razbijanju."

Osim toga, pravni stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju da je neumjesna i nedosljedna Vekarićeva izjava u kojoj se pita zašto je to Isović uradio tek sada ako je imao dokaze. Isto pitanje može se postaviti i pravosudnim institucijama Srbije za nedavni slučaj raspisivanja potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Sinan Alić
Sinan Alić
"Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima isključivo zadaću da zaštiti ulogu države Srbije u svim zločinima koji su se događali od Hrvatske, preko BiH, do Kosova. I sve što čine je u toj funiciji. To što oni jure Jurišića, Orića, Meholjića ili Hondu u Konjicu - držali su ga osam mjeseci u zatvoru nakon potpisivanja Protokola - govori da je to nova vrsta agresija, ja to kažem pravna agresija Srbije na BiH. Dakle, Protokol koji su oni potpisali je papir koji ničemu ne služi", ističe Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje".

Prema mišljenju naših sugovornika, pokušaj Omera Isovića da potakne bilo koga da istraži odgovornost Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića za eventualne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj već sada je završio, mada nije ni počeo. Pravno i protokolarno, cijela procedura oko njegovog zahtjeva će biti ispoštovana. No ono što je u cijelom ovom slučaju Isoviću mnogo bitnije je kako će se država BiH i pravne instance ove zemlje odnositi prema ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG