Dostupni linkovi

Istraga zbog požara na mestu navodne masovne grobnice


Požar u Žilivodi
Požar u Žilivodi
Iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova sumnjaju da je požar na lokaciji u Žilivodi, gde se vrši iskopavanje u potrazi za navodnom masovnom grobnicom, podmetnut obzirom da je do njega došlo u subotu, a da je ugašen tek u ponedeljak.

Iz Vladine Komisije za nestala lica, međutim, ističu da se na gašenju požara radilo tokom celog vikenda, ali da je on potpuno stavljen pod kontrolu u ponedeljak. Dodaje se da se radovi na iskopavanju mogu nastaviti. EULEX je pokrenuo istragu, a iz misije dodaju da se još uvek ne znaju uzroci požara.

EULEX je potvrdio da je lokaciju u Žilivodi, opština Vučitrn, na kojem Odeljenje za sudsku medicinu ove misije vrši iskopavanje u potrazi za navodnom masovnom grobnicom zahvatio požar. Zid visine 12 metara bio je zahvaćen plamenom. Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna izašli su na lice mesta zajedno sa Inženjerskim bataljonom KBS-a, a EULEX je vršio koordinaciju operacije gašenja požara.Iz ove misije kažu da je bilo potrebno više od sedam sati da se požar obuzda, te da je šteta velika, a da uzroci požara još uvek nisu utvrđeni.

Kako se navodi u saopštenju EULEX-a, Alan Robinson, konačelnik Odeljenja za sudsku medicinu izjavio je da “ovo predstavlja znatan korak unazad za nas što se tiče procene lokaliteta. Znatna šteta naneta zidovima koji sada moraju da budu srušeni.”
On je istakao da su radovi na iskopavanju morali da budu obustavljeni i da će EULEX izvršiti procenu bezbednosti nastavka radova.

EULEX-ovi stručnjaci za sudsku medicinu i njihove lokalne kolege iz Odeljenja za sudsku medicinu (OSM) u saradnji sa Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), počeli su 5.juna 2012. godine, iskopavanja u Žilivodi. Ovo je nastavak rada koji je pokrenut pre četiri godine.

Na ovoj lokaciji navodno se nalazi grobnica kosovskih Srba, a Milorad Trifunović iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova sumnja da je požar na ovoj lokaciji podmetnut, obzirom da je on izbio u subotu, a da je stavljen pod kontrolu tek u ponedeljak.

“Ja sam o ovom bio obavešten ponedeljak oko 10 sati. Obavestila me je EULEX-ova ekipa koja radi na otkrivanju te zemlje, ali znate da to rade i BSK ali pod njihovom nadzorom. Oni su javili da je požar izbio u subotu, da su pokušavali da dobiju vatrogasne ekipe u subotu i nedelju ali da nisu uspeli, i da su tek juče oko podneva stigle te vatrogasne ekipe. Ja sam danas bio na toj lokaciji i video sam da je požar ugašen i lokalizovan. Rupa koju su kopali je zatvorena. Mi smatramo da je požar podmetnut i nema logike da požar tri dana besni, a da se ne interveniše”, kazao je Trifunović za RSE.

S druge strane Prenk Gjetaj, rukovodilac vladine Komisije za nestala lica, u izjavi za RSE, međutim, kaže da je do požara verovatno došlo zbog velikih vrućina, ali dodaje da se radovi na iskopavanju mogu nastaviti i da neće biti usporavanja.

“Uzrok izbijanja požara ne mogu tačno reći, ali sigurno je da je zbog velike toplote i vrućine došlo do njega. Odmah u subotu intervenisale su ekipe vatrogasne službe, ali izgleda da nije bilo dobro ugašeno tako da je akcija nastavljena i u nedelju. U ponedeljak su ekipe Snaga bezbednosti Kosova lokalizovale i ugasile celu vatru. Po onome što ja znam i što sam video, vatre nema, radovi mogu da se obave, i neće biti usporavanja. Ja imam izveštaj policije i EULEX-a, ali dok sve to ne bude analizirano, ne možemo reći da će biti usporavanja. Javili su mi da se radi bez ikakvih problema i da se vatra ugasila, te nema smetnji za dalje radove“, kazao je Gjetaj.

Iz EULEX-a, međutim, kažu da je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza i da uzroci požara još uvek nisu utvrđeni. Misija je pokrenula istragu.
XS
SM
MD
LG