Dostupni linkovi

Pokajnik na suđenju Mladiću: Osjećam se užasno zbog Srebrenice


Momir Nikolić svjedoči u Hagu, 3. lipanj 2013.
Momir Nikolić svjedoči u Hagu, 3. lipanj 2013.
Ispirku svim srebreničkim žrtvama i članovima njihovih obitelji uputio je još jednom pokajnik Momir Nikolić, svjedočeći na haškom suđenju svom bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Nikolić, koji izdržava kaznu od 20 godina zatvora zbog učešća u organizaciji ubijanja, opisao je sporne događaje 13. i 14. srpnja 1995.godine i operaciju najmasovnijeg pogubljenja na području Europe, nakon 2. svjetskog rata.

Iako suočen sa svojim bivšim šefom, major Nikolić je ostao pri svojoj izjavi haškom tužiteljstvu – u kojoj je opisao kako mu je general Mladić - pokretom ruke nagovijestio da se zarobljene bošnjačke muškarce i dječake namjerava pogubiti, makar im je osobno na jednoj livadi u u Sandićima garantirao - da im se ništa lošeg neće dogoditi te da će ih srpske snage transportirati tamo gdje žele.

„General Mladić je pošao prema vozilu i ja sam ga pitao: generale što će se stvarno dogoditi s ovim ljudima? Želim da kažem ovdje, da ni tada nisam vjerovao da će oni ići tamo gdje žele, ne vjerujem ni sada jer naravno znam što se dogodilo. General Mladić, znači, nasmijao se, nije ništa odgovorio i mahnuo je rukom samo ovako i otišao prema vozilu“, prisjetio se insajder pokazujući pokret rukom u visini bokova, s lijeva na desno.

Nikolić je u svom iskazu, kao i priznanju krivnje, opisao zatočavanje i prijevoz zarobljenika do mjesta pogubljenja u okolici Zvornika. Radilo se o organiziranom smaknuću u koje su bili uključeni i vojska i policija bosanskih Srba, kao i lokalni dužnosnici poput Miroslava Deronjića, predsjednika općine Bratunac. Svađi između njega i pukovnika VRS-a Ljubiše Beare – o tome gdje će se pogubiti zarobljenici, nazočio je i svjedok insajder.

„I rasprava je bila samo oko toga – hoće li oni biti ubijeni u Bratuncu ili će biti prebačeni u Zvornik i tamo pobijeni. I jedan i drugi u toj raspravi, mislim da je jako bitno, su se pozivali na instrukcije koje su dobili od svojih šefova. Miroslav Deronjić je rekao – ja sam dobio naređenje od predsjednika Karadžića da oni svi idu za Zvornik. Beara je rekao – ja sam dobio naređenje od mog šefa da oni ostanu u Bratuncu“, naveo je pokajnik pojašnjavajući kako su i on i Beara, kao i viši oficiri VRS-a, uobičajeno nazivali šefom – optuženog Mladića.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:25 0:00
Direktan link

Nakon opisa organizacije masovnih pogubljenja, prema optužnici preko 7000 zarobljenika, te kasnijih pokušaja prikrivanja zločina prekopavanjem masovnih grobnica – Nikolić je na kraju glavnog iskaza još jednom uputio ispriku svim žrtvama i članovima njihovih obitelji.

„Svim obiteljima koje su preživjele ovaj stravičan zločin. I želim da kažem mi je jako žao jer se užasno osjećam. I želim reći da sam pogriješio što, kad sam postao svjestan da će doći do zločina, nisam pokupio se, otišao, pobjegao...“, izjavio je svjedok.

Iza svog sedmog po redu svjedočenja o srebreničkom zločinu, koje će se nastaviti i u utorak, Nikolić će se vratiti u zatvor kako bi izdržao preostalo desetljeće kazne, kao prvi viši oficir koji je priznao učešće u organiziranom ubijanju.

(VIDEO: Priznanje Nikolića)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG