Dostupni linkovi

Pod nadzorom 20 osoba, stanje se posmatra


Šta Beograđani znaju o eboli?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

RSE video anketa: Šta Beograđani znaju o eboli?

U Srbiji do sada nije zabeležen nijedan slučaj ebole, a nadležne službe preduzimaju preventivne mere zaštite i prate epidemiološku situaciju u Zapadnoj Africi. Pojačana je kontrola putnika iz inostranstva na beogradskom aerodromu, a predviđen je i karantin za smeštaj potencijalno obolelih.

Reakcije građana kreću se u rasponu od poverenja do sumnji da se država može nositi s mogućom zarazom od ebole.

Opasnost od ebole, kao i svuda u svetu, postoji u Srbiji, zbog čega se ništa ne prepušta slučaju. Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom dvadeset osoba koje su doputovale iz afričkih zemlja, u kojima hara ta smrtonosna bolest. Situacija je pod kontrolom.

"Apsolutno nema opravdanja za bilo kakvu paniku, ali ima razloga za oprez, u smislu praćenja onih slučajeva koji dolaze sa teritorija, gde je žarište epidemije", kaže Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Oprez je primetan na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, gde sanitarni inspektori, u pojačanoj kontroli, specijalnim infracrvenim toplomerima, putnicima iz rizičnih područja, mere telesnu temperaturu.

"U njihovom je interesu, svakog putnika, a normalno i u interesu svih građana države, da sprečimo ono što možemo", ističe Milivoj Stevanović, granični sanitarni inspektor, te dodaje da se niko ne protivi pregledu.

Od uvođenja novih mera, oko 150 osoba, koje su bile u Nigeriji, Senegalu, Burkini Faso, Beninu, Obali Slonovače, Gvineji Bisao, Maliju, ili su imale prve simptome, koji su mogli da ukažu na ebolu, dobilo je rešenja o obaveznom zdravstvenom nadzoru.

Ta mera podrazumeva tronedeljno praćenje njihovog stanja, tokom koje se osoba, u slučaju pojave sumnje na virus, hitno javlja svom epidemiologu, koji ga upućuje na infektivnu kliniku.

Oni koji dolaze iz ugroženih područja, trebalo bi da obrate pažnju na sledeća stanja.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Na glavobolje, povišenu temperaturu, bol u grlu, posle toga ide malaksalost i slomljenost, mučnina, povraćanje i na kraju proliv", upozorava epidemiolog Tiodorović.

Zbog opasnosti od ebole počela je obuka za sprečavanja pojave i širenja bolesti, koju će proći oko 1.000 zdravstvenih radnika u celoj državi.

Primenjuju se najnovije preporuke Svetske zdravstvene organizacije i postoje neophodni protokoli u slučaju da ebola uđe u Srbiju. Kao najrizičnija mesta, tretiraju se granični prelazi i posebno beogradski aerodrom.

Na samo osam kilometara od prestoničke vazdušne luke i deset od centra grada, nalazi se hotel Nacional, koji je, po odluci Ministarstva zdravlja, određen za karanten, u kom će biti izolovane osobe, za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa obolelima od ebole.

Srba Novakov, predsednik odbora direktora Nacionala, kaže da je od tog trenutka poseta drastično opala, iako će hotel raditi do daljeg.

"Svuda je objavljeno da će u Nacionalu biti karanten. Ljudi su prestali da se javljaju i da se pojavljuju. Neke grupe, od kojih smo očekivali potvrdu, nisu potvrdile svoj dolazak. Rekli su nam da su otišli na drugo mjesto jer su dobili bolje uslove. Teško da su dobili bolje uslove", navodi Novakov.

Hotel Nacional ima 65 soba i 125 kreveta, koji će u slučaju potrebe biti upotrebljene za izolaciju potencijalno zaraženih.

(Hotel Nacional, RSE/Video: Milan Nešić)

Hotel Nacional - mogući karantin za potencijalno obolele od ebole
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Pojedini Beograđani strahuju od ebole, ali veruju da će taj virus ipak zaobići Srbiju:

Anketa 1
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

U Srbiji su infektivne klinike u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, specijalizovane za lečenje zaraznih bolesti, predviđene za prihvat eventualno obolelih.

Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja, kaže da u slučaju pojave ebole, klinike imaju dovoljno kapaciteta i najnoviju zaštitnu opremu:

"To su zaštitne rukavice, skafandari, gumene kecelje, čizme. Oboljeli bi bili smešteni u odeljena za izolaciju, koja su pripremljena. Tamo može da bude jedan krevet, ali može reorganizacijom da bude i 20 kreveta. Pretpostavljamo da kapaciteti od 15 do 20 kreveta neće biti ni potrebni", reči su Panajotovića.

Reakcije građana su od poverenja do sumnji na tvrdnju nadležnih da je država spremana za odbranu od ebole:

Anketa 2
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

Еpidеmiје еbоlе јаvljајu sе uglаvnоm u zаbаčеnim sеlimа Cеntrаlnе i Zаpаdnе Аfriке, blizu trоpsкih кišnih šumа, a virus na čoveka dolazi sa divljih živоtinjа, dok se u humаnој pоpulаciјi prеnоsi u dirекtnоm коntакtu sа кrvlju, sекrеtimа i drugim tеlеsnim tеčnоstimа оbоlеlih, ili već umrlih оsоbа.

Obzirom da je smrtnost u slučaju oboljevanja od ebole oko 90 odsto, zdravstveni radnici preporučuju da građani pažljivo prate zvanična uputstva i informacije koji se emituju u medijima.

Branislav Tiodorović upozorava da su, kao i u drugim sličnim slučajevima, dezinformacije opasna stvar.

"Postoji neki neopravdani strah u odnosu na ilegalne emigrante. Da bi oni stigli do nas, sa tih područja gde je žarište epidemije, oni mesecima putuju. Nema logike da će doći ovde bolesni ili sa sumnjom na oboljenje. Ako će se razboleti, razboleće se daleko pre nego što dođu u Srbiju, još na području Afrike", ocenjuje Tiodorović.

Laboratorija u Hamburgu određena je kao ustanova u kojoj će se raditi testovi za sve eventualne sumnjive slučajeve na ebolu iz Srbije. Iako je, kao i ceo svet, Srbija prinuđena da se pripremi za ebolu, građani, među kojima je ugostitelj Srba Novakov, nadaju se da će karanten zauvek ostati neupotrebljen.

"Svi priželjkujemo da od toga ne bude ništa, da bude - Tresla se gora, rodio se miš", zaključuje Novakov.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG