Dostupni linkovi

Počinje evakuacija, Libijci protestovali u Beogradu


Razbijeno staklo na oglasnoj tabli libijske ambasade u Beogradu, fotografije uz tekst: Ognjen Zorić
Razbijeno staklo na oglasnoj tabli libijske ambasade u Beogradu, fotografije uz tekst: Ognjen Zorić
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, počinje evakuaciju svojih državljana iz Libije. U timu formiranom za izvođenje evakuacije, navode da su dobili potrebne dozvole za sletanje, tako da bi prvi avion JAT-a ujutru trebalo da krene ka Tripoliju, u kome se, prema procenama, nalazi oko 500 građana Srbije.

Istovremeno dok se čeka na povratak Srba koji borave u Libiji, Libijci koji borave u Srbiji, protestovali su ispred ambasade svoje zemlje u Beogradu.

Nemiri u Libiji, iznenadili su više od 1000 državljana Srbije, koji tamo borave radeći za različite svetske kompanije. Među njima je i sin Biljane Petrović, zaposlen u libijskom odseku nemačke firme Simens.

„On je u redu. To je ono što je nama najbitnije! Veze su otežane, i internet i telefon. On je trebalo da se vrati 9. marta, ali će se verovatno, iz predostrožnosti, vratiti ranije. Mislim da je on sam iz te kompanije tamo. Ne znam tačno gde su locirani”, rekla nam je Biljana Petrović.

Sin naše sagovornice, kao i većina državljana Srbije, nalazi se na bezbednom. Ipak, kamp jedne grupe radnika iz Srbije, koju smo uspeli da kontaktiramo e-mailom, odsečen je od najbližeg grada i trenutno je, kako su nam rekli, “između dve vatre”.

Hoćemo da kažemo "Ne"

Čekaju da se situacija smiri, kako bi se priključili ostalima koji će biti evakuisani jednim od aviona JAT-a, koji bi ujutru trebalo da počnu da lete na relaciji Beograd – Tripoli – Beograd.

Evakuacija nije otpočela ranije, jer se za sletanje prvo čekala usmena, a potom i pismena dozvola.

Dok su sva odobrenja dobijena, na snagu je stupio policijski čas, objasnio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.
Protest ispred ambasade Libije u Beogradu, 22. februar 2011.

„Naš je cilj da, ukoliko sve bude kako treba, vratimo oko 500 naših građana. To nije malo, to je jedna akcija koja zahteva veoma dobru organizaciju, bez ikakve panike, u saradnji sa našom ambasadom u Tripoliju i libijskim vlastima, tako da ćemo odmah ujutru krenuti sa realizacijom tih letova”, kaže Stefanović.

Dok se čeka na povratak srpskih radnika i njihovih porodica iz Libije, Libijci koji žive u Srbiji, okupili su se ispred ambsade svoje zemlje u Beogradu. Više desetina, uglavnom studenata, naljutile su i zabrinule vesti o vojnim avionima koji pucaju na demonstrante u Tripoliju i Bengaziju.

Okupljeni su razbili oglasne kutije na ogradi ambasade, u kojima se nalazila Gadafijeva slika. Više incidenata sprečila je policija, koja se okupila ispred ambasade, odmah po početku protesta.

“Moje ime je Libija, moje prezime je Libija… za sada…”,
rekao nam je jedan od okupljenih studenata, koji, iako je želeo da govori o razlozima zbog kojih je došao, nije želeo ni da se predstavi.

“Ovde se dogodio izliv libijskih studenata, koji studiraju ovde u Srbiji. Pretpostavljam da znate šta se događa u Libiji, ubijanje… rat između naroda koji hoće da kaže: “Ne!” i jednog diktatora koji se zove Gadafi, koji sa plaćenicima iz Afrike kontroliše i ubija našu decu. Hoćemo da kažemo: “Ne!” U Tripoliju, u centru grada, tri helikoptera pucaju na ljude, a dva aviona raketama gađaju autoput. Sinoć se u Tripoliju dogodio masakar kakav ne može normalan čovek da prihvati. Ubijanje ljudi da bi se bilo na vlasti - to je katastrofa!”
XS
SM
MD
LG