Dostupni linkovi

Počelo odbrojavanje za Plutonovu letjelicu New Horizons


New Horizons
New Horizons

NASA-ina letjelica New Horizons broji samo šest mjeseci do svog epskog približavanja I prolaska pored Plutona i njegovih pet satelita.

Svoje dugo putovanja koje je koštalo oko 700 miliona dolara, New Horizons je započeo u januaru 2006. godine.

Letjelica je do sada prešla nekih 4,8 milijardi kilometara sa brzinom od oko 58 hiljada km/sat. Ovim se zaokružuje ljudsko istraživanje unutrašnjih oblasti Sunčevog sistema tokom kojeg su “posjećene” sve planete, nekoliko asteroida i kometa, te na kraju Pluton, patuljasta planeta. Svemirska sonda nosi sedam različitih naučnih instrumenata kojima će ispitati Pluton i njegov najveći satelit, Haron. Tu je i potraga za eventualnim prstenovima, te drugim manjim satelitima. Prolazak pokraj Plutona omogućit će astronomima dublja saznanja o ogromnom broju sličnih smrznutih svjetova koji se nalaze u Kuiperovom pojasu, iza orbite Neptuna. Pretpostavlja se da ovakvi objekti predstavljaju najzastupljenija tijela u cijelom svemiru.

New Horizons se trenutno nalazi na oko 216 miliona kilometara od svog cilja. Oko 14. jula letjelica će od Plutona biti udaljena samo 9.656 km. S obzirom na ograničenost kapaciteta za slanje slika i podataka na Zemlju, ovaj proces će trajati više mjeseci.

"Prelet pokraj Plutona ne mora značiti kraj ove misije." Ukoliko NASA odluči da finansira njeno produženje, mala sonda će nastaviti putovanje do još jednog objekta u Kuiperovom pojasu. Za sada su dva kandidata u igri. U tom slučaju, ovaj izuzetni projekat bi se završio 2019. godine.

XS
SM
MD
LG