Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 08:29 CET

Kosovo

Počela primena sporazuma o naplati carine

Granični prelaz Jarinje, 20. decembar 2012.
Dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o naplati carine na integrisanom prelazu Jarinje, na severu Kosova,  zvanično je počeo da važi u četvrtak od osam sati.

U četvrtak ujutru, nešto posle osam sati preko integrisanog prelaza Jarinje prešao je prvi šleper koji je nakon zadržavanja od 20-tak minuta i davanja dokumentacije na uvid predstavnicima Euleks i kosovske carine, nastavio put prema severu Kosova.

Na integrisanom prelazu Jarinje nema gužve ni zadržavanja vozila, a kontrolu saobraćaja na tom prelazu koji se nalazi na putu Raška-Leposavić, pored kosovske i policije Euleksa obavljaju i službenici MUP-a Srbije.

Prevoznik Samet Gašanin iz Sjenice kaže da na prelazu nije bilo nikakvih problema. On robu utovarenu u Sjenici vozi na Kosovo a nakon kraćeg zadržavanja na integrisanom prelazu Jarinje nastavlja put dalje ka Leposaviću.

"Vozim ugalj već osam godina, namenjen je jednoj školi u Leposaviću. Sve funkcioniše bez problema, nema zastoja kao što vidite”, rekao je Gašanin.

I ostali prevoznici kažu da od uspostavljanja sistema integrisanog upravljanja prelazima - problema nema.

“Procedura je uobičajena, do sada je sve normalno i nadamo se da će tako i biti, zaista nema nikakvih problema"

“Isto je sve kao I ranije. Mi ne prevozimo akciznu robu, prevozimo nameštaj I apsolutno nikakvih promena od uspostavljanja  integrisanog prelaza ovde nema”


Na Jarinju smo danas, pored kosovske, policije Euleksa I službenike MUP-a Srbije zatekli I radnike preduzeća ‘Nozi Pazar put’ koji završavaju postavljanje sobraćajnih znakova ispred ovog prelaza. Kako nam je kazao jedan od radnika, Safet Alfirović, radovi će biti gotovi za dva dana.

“Dolazimo ovde svako jutro u 7 sati i radimo do 16. Tako evo već petnaest dana. Ostalo nam je da postavimo oko trideset znakova, mislim da ćemo sav posao završiti za dva dana. Kao što I sami vidite, sve funkcioniše bez ikakvih poteškoća, bez bilo kakvih problema. Niko nam ne smeta, niti mi kome smetamo. Jednostavno, radimo svoj posao”, kazao je Alfirović.

Podsetimo, prema sporazumu o naplati carine na integrisanim prelazima, koji su u utorak u Briselu dogovorile radne grupe Beograda i Prištine, vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone, objasnio je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine. "Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", podvukao je Pavićević.

On je dodao da je time samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 7. decembra u Briselu.

Jasmina Šćekić

jscekic+yahoo.com

Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini. Kao dopisnik RSE za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Ivica Grad: Banja Luka
24.12.2012 18:32
opet ce da bude ko i ovde u banja luci....Posao za brata i zeta...samo napred a narod i dlje ce na "cekanju"
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.