Dostupni linkovi

Počela operacija za oslobađanje provincije Anbar


Iračke snage su započele operaciju protiv militanata Islamske države (ID) u zapadnoj provinciji Anbar u kojoj je ova teroristička grupa ranije ovog mjeseca preuzela glavni grad Ramadi.

Državna televizija objavila je da su iračke snage zajedno sa šiitskim i sunitskim milicijama započele operaciju čiji je krajnji cilj izbacivanje militantne grupe Islamska država iz zapadne iračke provincije Anbar.

Glavni grad Ramadi od polovine maja kontrolišu islamski militanti.

Islamska država je još u julu prošle, 2014-te godine, okupirala velike dijelove provincije Anbar, ali se Ramadi, iako je bilo sporadičnih i stalnih borbi po rubnim dijelovima grada, do početka ovog mjeseca odupirao.

Pad Ramadija i simbolično i suštinski predstavljao je značajan korak unazad u borbi za vraćanje kontrole nad svojom teritorijom, za iračke snage bezbjednosti, i korak naprijed za ID.

Operacija iračkih snaga za provinciju Anbar stiže dan nakon što je američki potpredsjednik Joe Biden pozvao iračkog premijera Hajdara al Abadija da ga uvjeri u nastavak američke podrške, koja u Iraku i Siriji u saradnji sa međunarodnom koalicijom izvodi napade na položaje ID. Biden je takođe iskoristio priliku da pohvali, kako je naveo, "ogromno požrtvovanje i hrabrost iračkih snaga".

No pohvale potpredsjednika SAD stigle su zapravo kao ublažavanje prethodnih oštrih kritika iz Vašingtona, koje je izrekao američki sekretar za odbranu Ash Carter, koji je prethodno optužio iračke snage da ne pokazuju "volju za borbu“ i odbranu Ramadija.

Portparol šiitskih milicija je u utorak rekao da je cilj operacije, koja je započela sjeveroistočno od Ramadija, da odsječe militante, dok se ostali pripremaju za pokušaj ponovnog preuzimanja grada.

Ahmed al Asadi, portparol Hašeda al Šabija, što na arapskom znači "opšta mobilizacija", naveo je da se operacije vode tako što su iračke snage sigurnosti pomiješane sa paramilicijama i kreću se južno od provincije Salahedin.

Hašed al Šabi predstavlja kišobran za najveći broj šiitskih milicija i dobrovoljaca, koje je iračka vlada pozvala u pomoć nakon što je ID okupirala Ramadi 17.maja.

Operativni cilj je oslobađenje regiona između provincija Salahedin i Anbar i pokušaj izolacije provincije Anbar “, rekao je Asadi za AFP.

Kako kaže Asadi, ofanziva je nazvana “Operacija Labik ja Husein“, što u prevodu znači “mi smo u tvojoj službi Huseine”, čime se obraćaju najvećem svecu šiitskog islama, imamu Huseinu.

Irački premijer Abadi, ali ni američki saveznici nijesu rado gledali na raspoređivanje šiitskih milicija koje podržava Iran u provinciji Anbar, koja je dominantno nastanjena sunitima, ali je situcija to zahtijevala.

U provinciji Anbar postoje samo dijelovi teritorija nad kojima iračke snage imaju kontrolu, to su istočne oblasti u blizini Ramadija, grad Hadita, dijelovi grada Al Bagdadi i zračnu bazu Al Asad, gdje su stacionirane stotine američkih vojnih savjetnika iračke vojske.

XS
SM
MD
LG