Dostupni linkovi

Zvezde regiona na Zaječarskoj gitarijadi


Vlatko Stefanovski na Gitarijadi
Vlatko Stefanovski na Gitarijadi

U sredu uveče je počela 49. Zaječarska gitarijada, jedan od najstarijih festivala te vrste u Evropi. Gitarijada je zvanično počela dodelom ključeva grada Zaječara “Rokonačelniku” ovogodišnje manifestacije Neši Galiji, a nastavljena je nastupima bendova sa prostora bivše Jugoslavije, među kojima su bili i Darko Rundek Cargo trio, Džiboni i Vlatko Stefanovski.

Zaječarska gitarijada je jedan od festivala pokrenutih šezdesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, a u Zaječaru su od tada do danas nastupali mnogi mladi muzičari i bendovi, koji su kasnije postajali zvezde jugoslovenske rok scene.

Ovoga puta, prve festivalske večeri, Vlatko Stefanovski i Džiboni izazvali su, zajeničkim nastupom, erupciju oduševljenja mnogobrojne publike.

Hratski muzičar Džiboni nastupao je na Zaječarskoj gitarijadi pre 28 godina, na početku svoje karijere.

“Gitarijada je bila značajna i onda i danas još više, To je bila velika škola za nas mlade. To je za mladi bend čiji su članovi imali po 19 godina, to je bila velika stvar. Mi smo bili mladi ljudi i jedan deo moje publike iz tog vremena meni zamera što sam prekritičan prema tom vremenu, ali mislim da ne bih bio pošten kada ne bih rekao das mo mi tada bili bend koji je imao jednu vrednost, a to je bila energija. To je bio entuzijazam i nema dućana u kome možeš kupiti entuzijazam. Znači, bilismo jedan iskren i pravi bend”, kaže Džiboni.

Njegov kolega iz Makedonije više puta je nastupao na Zaječarskoj gitarijadi, koju smatra neverovatnim muzičkim fenomenom i jednim od najboljih rok festivala na Balkanu.

“Vidim da je Gitarijada i ovoga puta porasla kao festival. Ja sam nekoliko puta bio u Zaječaru i svaki put video kako ta manifestacija raste. Meni je dragao što ceo grad Zaječar, a verujem i ovaj deo regiona, živi za Gitarijadu. Zbog toga bih želeo da festival traje 365 dana i da se ne završava. Jer ako već postoji ofis koji radi 365 dana treba i festival da traje celu godinu, svako veče”, poručuje Stefanovski.

Gibonni na Gitarijadi
Gibonni na Gitarijadi

Zaječarska gitarijada je od svog nastanka bila mesto susretanja mladih, neafirmisanih grupa sa već popularnim bendovima zvučnih imena. Tako je došlo i do prvog susreta Džibonja i Stefanovskog, posle kojeg je usledila dugogodišnja uspešna saradnja.

Popularni Džiboni i danas pamti prvi susret sa Stefanovskim, koji je za njega i tada kao idanas - prava muzička legenda.

“Ja retko srećem ljude koji vole talenat, a ne uspeh. Prvi čovek koji je na naš mali, tinejdžerski, prgavi, sirovi, neizrađeni bend, obratio pažnju i dao compliment je bio Vlatko Stefanovski. Daleke 1987. godine, Le bi sol je imao album ‘Kao kakao’, mi smo imali album ‘Glasno, glasnije’i zajedno smo nastupali u jednoj TV emisiji, ali se nismo usudili prići im, zato što je Vlatko za mene kao Keops. Vlatko je prišao nama i pohvalio nas”, priča Džiboni.

S druge strane, Vlatko Stefanovski, kako kaže, nikada nije bio ljubomoran na uspeh mlađih muzičara i nikada nije imao problem da pohvali i podrži mlade kolege kod kojih je prepoznao kvalitet. Tako je bilo i sa Džibonijem.

“On je napisao toliko velikih stvari da je to čudo. Ja kažem mladim instrumentalistima - džezerima, bluzerima i svima ‘nemojte se stideti da napišete jednostavnu melodiju’. Džiboni je napisao ‘Cesaricu’, koja je tolko dobra stvar da ju je skoro nemoguće napisati. Da ne pominjem ‘Libar’, ‘Divlji cvet’, ‘Oprosti’, ‘Činim pravu stvar’… Da ne pominjem i druge njegove velike hitove koji su uspeli zato što su jednostavni, a pri tom istinizi i autentični”, kaže Stefanovski.

U okviru ovogodišnjeg takmičarskog dela Zaječarske gitarijade, tokom tri festivalske večeri, nastupiće 14 mladih bendova.

U revijalnom delu, pored Džibonija, Stefanovskog i Rundeka, nastupiće i Neša Galija, Van Gog, Dubioza Kolektiv, Generacija 5, Električni orgazam, Đura i mornari i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG