Dostupni linkovi

Sirijski pobunjenici zauzeli granične prelaze prema Turskoj i Iraku


Pobunjenici na graničnom prelazu Bab el Hawa prema Turskoj, 20. jul 2012.
Pobunjenici na graničnom prelazu Bab el Hawa prema Turskoj, 20. jul 2012.
Nakon što su Kina i Rusija stavile veto na posljednju rezoluciju o Siriji, pobunjenici u toj zemlji krvavim su borbama zauzeli neke granične prijelaze prema Iraku i Turskoj.

Pobunjenici su napali nekoliko graničnih prijelaza i preuzeli su kontrolu nad najmanje jednim od važnijih - Abu Kamal, prema Iraku. U borbama je ubijeno dvadesetak sirijskih vojnika. Zamjenik iračkog ministra unutrašnjih poslova, Adnan al-Asadi izjavio je kako je Slobodna sirijska armija preuzela kontrolu nad skoro 600 kilometara granice s Irakom.

Ova vijest nije potvrđena iz nezavisnih izvora, ali su reporteri javili da su pobunjenici preuzeli i dva granična prijelaza prema Turskoj.

Asadove snage su podigle helikoptere i tešku artiljeriju protiv pobunjenika, samo dan nakon najkrvavijeg obračuna u glavnom gradu, u kojem su ubijena trojica visokih vladinih dužnosnika.

U međuvremenu je propala pripremljena Rezolucija Savjeta sigurnosti za odlučniju akciju u Siriji, jer su Kina i Rusija uložile veto. Američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice odbacila je ruske tvrdnje da Zapad podupire rezoluciju kako bi otvorio vrata vojnoj intervenciji:

"Ova rezolucija ne bi čak izazvala ni sankcije u ovoj fazi, unatoč svim paranojama, a kamo li da bi otvorilo put vojnoj intervenciji“, rekla je Riceova.

Mandat UN-ovih promatrača u Siriji ističe u petak, a Savjet sigurnosti, ako ga misli produžiti, odluku mora donijeti do kraja dana. Britanski ambasador u Svjetskoj organizaciji ponudio je "tehnički" nacrt rezolucije u kojem se predviđa proširenje sadašnje misije za 30 dana.

U međuvremenu je sirijski ministar za informisanje demantirao izjavu ruskog ambasadora u Parizu da je Bašar al Asad spreman „na dostojanstven način napustiti vlast“.
XS
SM
MD
LG