Dostupni linkovi

Pobunjeni dio Sirize u novoj stranci, Briselova nada u Ciprasu


Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

Pobunjeni dio Sirize osnovao je novu stranku, Partiju narodnog jedinstva nakon što je grčki premijer Aleksis Cipars, u četvrtak uveče podnio ostavku kao posljedicu raspada svoje stranke, otvarajući tako vrata novim izborima u zemlji.

Kreatori briselske politike to tumače početni korak Ciparsa u namjeri da konsoliduje podršku za novi paket pomoći namijenjen Atini, no mnogi investitori se plaše da bi nužne reforme mogle biti odgođene.

Grčki mediji izvjestili su da će 25 poslanika Sirize iz grčkog parlamenta pridružiti novoj partiji nazvanoj Leiki Anottia (Narodno jedinstvo). Stranku će voditi bivši ministar energetike, Panajotis Lafazanis, koji se snažno protivi uslovima moji su međunarodni kreditori postavili Grcima za odobravanje novog paketa pomoći.Na njihovu stranu prešla je i predsjednica parlamenta Grčke, Zoe Konstantopulou i bivši ministar finansija Janis Varufakis.

I oni su se oštro protivili uslovima kreditora a predsjednica parlamenta upamćena je i po oštrim kritikama na račun svog ranijeg partijskog lidera Aleksisa Ciprasa.

Ovo je brizi razvoj događaja nakon što je premjer Cipars sinoć (četvrtak, 20.avgust), podnio ostavku predsjedniku države da bi omogućio održavanje novi parlamentarnih izbora, vjerovatno 20. septrembra.

Siriza je na izborima u januaru osvojila 149 od 300 mjesta u grčkom parlamentu, a konzervativna Nova demokratija bila je druga sa 76 mjesta.

U zamjenu za novi paket pomoći vrijedan 86 milijardi eura od evropskih partnera, premijer Ciparas morao je da pristane na bolne reforme uključujući i rezove u javnom sektoru poput posebno bolne penzione reforme, da bi zadržao Grčku u eurozoni.

Skoro trećina članova Sirize uzdržala se ili je glasala protiv ovog novog dogovora sa kreditorima prošle sedmice.

Tom je prilikom lider novoosnovane stranke Lafazanis rekao da je odlučan da „slomi evropsku diktaturu“.

U petak ujutro lider konzervativne Nove demokratije, Vangelis Meimarakis, susreo se sa grčkim predsjednikom, Prokopisom Pavlopulosom i njemu će sada biti dato tri dana da formira novu vladu.

Posmatrači navode da Meimarakis nema dovoljnu podršku da formira vladu i da će izbori biti raspisani.

Izvještači smatraju da će se izbori, peti za šest godina, održati 20.septembra.

Ako, kako se i očekuje, lider Nove demokratije ne uspje da formira vladu, prilika će biti data sljedećoj partiji po snazi u parlamentu a onda i ekstremno desnoj Zaltnoj zori, no i oni gotovo sigurno neće uspjeti da obrazuju vladu.

Ipak, lider Nove demokratije, Meimarakis je nakon susreta sa predsjednikom države rekao da će u narednih nekoliko dana pokušati da formira vladu.

Sve ovo dešava se dan nakon što je Grčka, pošto joj je odblokiran novi paket pomoći isplatila u četvrtak Evropskoj centralnoj banci 3,4 milijardi eura duga. Tome je prethodilo to što su srijedu ministri finansija eurozone odobrili isplatu prve tranše od 23 milijarde eura nove pomoći za Atinu.

Kreatori evropske politike, sinoćnji potez grčkog premijera Aleksisa Ciparsa tumače kao poziv za konsolidovanje podrške novom paketu pomoći, mada se neki investitori plaše da bi najavljene reforme zbog svega što predstoji mogle biti odgođene.

Tomas Wieser, šef Euro radne grupe koja priprema odluke za sastanke ministar finasija eurozone ima optimističan pogled na razvoj situacije:

“To je zaista bio neočekivan potez i za mnogo ljudi željeni korak da bi se dobila jasnija struktutra grčke vlade” rekao je on za autrijsku TV ORF.

Sa druge strane Christian Lenk strateg iz DZ Banke, kaže da je Ciprasov potez “mač sa dvije oštrice”:

“Kratkoročno to kreira puno neizvjesnosti, uzrokovaće i odlaganje reformi koje su tražene sporazumom o razumijevanju.Vrlo vjerovatno neće biti napretka dok ne vidimo novu vladu” kaže on dodajući:

“Ipak posljednja istraživanja javnog mjenja govore da Siriza čvrsto vodi ispred otalih stranka u Grčkoj, stoga vidimo prilično snažnu pobjedu i nova bi vlada trebala biti znatno stabilnija od ove pređašnje.To će na duže umanjiti rizik od odugovlačenja reformi" kaže ovaj finasijski stručnjak.

Zvaničnici EU, poput šefa Eurogrupe, Jeroena Dijsselbloema, nadaju se da ostavka Ciprasa i novi izbori neće odložiti provođenje onoga što je Grčka dogovorila sa kreditorima.

Grčkoj u oktobru predstoji prva kontrola o tome kako se primjenjuju reforme dogovorene paketom pomoći.

I finski ministar finasija, Alexander Stub, rekao je da ne vjeruje da će Ciparova ostavka imati uticaja na izvršenje novog paketa pomoći.

“Optimista bi naravno mogao da misli da će šira koalicija i bolja podrška za paket podrške proizići iz toga”, kaže on.

U Njemačkoj gdje je parlament glasao u korist trećeg paketa pomoći za Grčku u srijedu, pored pobunjenika među saveznicima kancelarke Angele Merkel, i konzervativni zastupnik u Bundestagu Hans Michelbach, kaže da Cipars nanosi štetu sopstvenoj zemlji.

On ponovo kreira nesigurnost u kojem će konzistentne i dalekosežene reforme opet biti preporučene “rekao je Michelbach uvjeren da će “to vratiti zemlju ponovo unazad".

Međutim drugi u njemačkom Bundestagu imaju pozitivniji pogled na razvoj situacije u Grčkoj.

Ciprasu u svemu ovome u korsit ide to što se prema svim istraživanjima javnog mnjena više od polovine građana Grčke izjasnilo se protiv izlaska iz eurozone.

XS
SM
MD
LG