Dostupni linkovi

Požar na auto-otpadu hrvatskog „kralja smeća“


Vatrogasci u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija
Vatrogasci u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija
Požar na skladištu otpada na zapadnoj periferiji Zagreba je lokaliziran i predstoji temeljito gašenje. Rezultata istrage o uzrocima požara još nema, a čeka se i rezultate analiza štetnih tvari u dimu. Nevladine udruge i ekološke stranke upiru prstom u vlasnike skladišta otpada.

Otprilike 10.000 kubičnih metara otpada zahvaćeno je požarom koji je jučer buknuo na skladištu tvrtke C.I.O.S u Jankomiru, na zapadnoj zagrebačkoj periferiji. Zbog gustog crnog dima koji se dizao s požarišta Ministarstvo zdravlja je u ponedjeljak izdalo naputak da građani u tom dijelu grada ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore i vrata, a u utorak - kada se boja dima promijenila u bijelu – naputak je povučen. Iako vlasti kažu da su sve državne službe obavile posao kako valja, vatrogasci su upozorili da je dojava požara kasnila sat vremena, što je omogućilo da se požar proširi. Na tom tragu, za Radio Slobodna Evropa govori predsjednik ekološke udruge „Zelena akcija“ Bernard Ivčić.

„Ovo je pokazatelj neadekvatnih sigurnosnih standarda u tvrtki C.I.O.S. I zapravo je zabrinjavajuća situacija što se krajem prošle godine, kada se govorilo o mogućoj privatizaciji cjelokupnog sustava prikupljanja otpada u gradu Zagrebu, upravo tvrtka C.I.O.S. spominjala kao mogući kandidat za preuzimanje tog sustava. Sada vidimo da je izuzetno bitno da cijeli taj sustav ostane u javnim rukama i u javnoj kontroli, jer u slučaju privatnih tvrtki kontrola je – gotovo nemoguća!“

U odgovorne u tvrtki C.I.O.S upire prstom i potpredsjednik ekološke stranke Održivi razvoj Hrvatske (OraH) Davor Škrlec.

„Kako je požar na početku izmakao kontroli, očito je da se nije radilo po pravilima kako bi trebalo funkcionirati jedno postrojenje za zbrinjavanje rabljenih automobila, odnosno otpadnih karoserija. Da se radilo po pravilima, požar se mogao vrlo brzo lokalizirati, niti je trebalo čekati toliko vrmena dok se angažiraju profesionalni vatrogasci.“

Škrlec u izjavi za RSE tvrdi da je očito došlo i do propusta u sortiranju otpada u tom skladištu, za što su također odgovorni vlasnici, dakle C.I.O.S.

Kada se zanemari ovo kašnjenje, ostalo je odrađeno dobro.

Ranko Ostojić
Ranko Ostojić
„Koordinirana akcija Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih postrojbi vatrogasaca, uključivanje Ministarstva obrane, policije i drugih svih segmenata još jednom je pokazala da Hrvatska ima sposobnost u ovim uvjetima i kroz ovu sposobnost riješiti takav slučaj“, kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Kako je u automobilskim olupinama bilo očito mnogo plastičnih dijelova, postoji mogućnost da je u dimu bilo i štetnih tvari. Prve analize pokazuju da se nije prešlo granične vrijednosti, a rezultati detaljnih analiza se očekuju.

Gradonačelnik Milan Bandić nastupa pomirljivo.

„Informacije koje ja imam govore da su svi odradili svoj dio posla. Jedan čovjek dobio je pepeo u oko, a inače nikome nokat nije falio! Dimni oblak je vjetar odnio – tamo gdje je odnio, a jesu li Zagrepčani udisali neke čestice koje nisu smjelu udisati – pričekajmo izvješće.“

Firma C.I.O.S. čije skladište gori vlasništvo je hrvatskog „kralja otpada“ Petra Pripuza. Tvrtka C.I.O.S. prisutna je, osim Hrvatske, i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Aktualno je na terenu 60 vatrogasaca sa 20 vozila i dovršetak gašenja požara ide svojim tokom. Zbog velikih količina zapaljenog otpada, gašenje bi moglo potrajati i do sutra.
XS
SM
MD
LG