Dostupni linkovi

Pluton iza sebe ima "rep" dugačak više od 10.000 kilometara


Pluton
Pluton

Put letjelice New Horizons odredio je da 14. jula napusti kratkoročnu blizinu Plutona, a jedno od "zanemarenih" otkrića desilo se upravo u trenucima kada je patuljasta planeta napuštana.

NASA-ina sonda je prilikom udaljavanja od Plutona prošla kroz njegovu sjenku iskoristivši priliku da detektuje utjecaj solarnog vjetra na atmosferu.

Naučnici nisu očekivali da će otkriti proces uništenja atmosfere upravo zbog solarnog vjetra, kreirajući tako region ili "rep" hladnog i gustog joniziranog gaza koji se proteže desecima hiljada kilometara iza patuljaste planete.

Formacija posljedično kreira svojevrsnu rupu u solarnom vjetru, a koja se nalazi na blizu 100.000 kilometara iza Plutona.

"Ovo je naš prvi pogled na Plutonovo okruženje i poziciju plazme u njemu. Puno više podataka dobit ćemo u augustu kada ukombinujemo mjerenja različitih instrumenata na New Horizonsu. Tada ćemo biti u mogućnosti odgovoriti na neka važna pitanja u vezi sa evolucijom Plutonove atmosfere", rekao je Fran Bagenal sa Univerziteta u Coloradu.

XS
SM
MD
LG