Dostupni linkovi

Mladić konačno uhvaćen, Srbija iskoračila prema EU


Štampa sa vešću o hapšenju Ratka Mladića, Beograd, 27. maj 2011
Štampa sa vešću o hapšenju Ratka Mladića, Beograd, 27. maj 2011
Prvo je prostrujala vest regionom da je zagrebački Jutarnji list objavio da je uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić, mediji u Srbiji su objavili tu vest, a zatim je stigla informacija da je Boris Tadić, predsednik Srbije, sazvao vanrednu konferenciju za novinare. Bilo je jasno da je Ratko Mladić, posle 16 godina, iza rešetaka:

„U ime Republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić.“

Boris Tadić je još podvukao da je Mladić od trenutka hapšenja u procesu ekstradicije, te da je na svakoj od institucija za to odgovornih da obave svoj deo posla:

„Ratko Mladić će biti izručen Haškom tribunalu, sudu Ujedinjenih nacija, sa kojim Srbija sarađuje.“

Onda su počeli u javnost da cure podaci o tome da je Mladić uhapšen u kući bliskog rođaka u selu Lazarevo, u Vojvodini. Novinari su pohrlili na lice mesta, ali nisu bas bili srdačno dočekani od strane meštana. Sa njima je bio i naš Zoran Glavonjić:

Video: Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić, 26.maj 2011

x
Snimci iz sela Lazarevo u kojem je uhapšen Mladić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link
Na ulazu u selo Lazarevo kraj Zrenjanina dočekao nas je natpis "Ratko heroj" na tabli sa imenom mesta.

"Ružno! Neverovatno! Prvo su nas psihički i mentalno ubili kao narod, pa tek smo onda sve ovo uradili. Pa sramota!"

"Pa Mladićevo, neće Lazarevo više biti."

RSE: Jeste znali da je on u Lazarevu?

"Da, da, svi su znali. Ma smešno, mislim ’ajde. Dovezli ga jutros u crnom kombiju i vratili ga nazad."

Nastaju nagađanja da li je vlast znala gde se haški begunac nalazi. Jer, umesto tri prstena obruča do zuba naoružanih ljudi, spremnih na sve, policiju je zatekao starac u seljačkoj kući sa zamračenim prozorima i pištoljima koji su ostali neupotrebljeni. Na pitanje CNN-a da li je vlast i ranije znala gde je Mladić, predsednik Tadić je odbrusio:

„Upotrebiću ne tako diplomatski izraz - to su gluposti.“

Nije trebalo al, 'ajd

A na isto pitanje našeg novinara, i Mladićeva rođaka Rada iz istog sela je odgovorila na sličan način.

RSE: Niste znali da je on bio tu ?

„Pa normalno, šta bih drugo rekla.“

RSE: Da se on kod Branislava nalazi?

„Jeste li vi imali pojma? Kako me možete to pitati?“

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je Srbija i dalje podeljena na one kojima je Mladić heroj i one koji smatraju da mu treba suditi u Hagu za Srebrenicu, Sarajevo, Manjaču, Keraterm... Kakve su prve reakcije na njegovo hapšenje?

Video: Beograđani o hapšenju Mladića, 27. maj 2011

x
Beograđani o hapšenju Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
Direktan link
„Veoma mi je žao mog ratnog komandanta. Nije zaslužio to sve. Pravo ono izdajnički.“

„Komentar mi je da sam vrlo zadovoljna. Znamo svi da smo propatili ovoliko godina čekajući da se uhapsi i da nam bude bolje.“

„Mislim da nije trebalo, ali ’ajd sad. Ipak je on naš čovek, bez obzira na sve što je uradio.“

„Presrećan sam, ali mislim da to ništa neće promeniti. Neće biti nikakvog boljitka po Srbiju. Valjda je to poslednji komadić u onoj salagalici koja se zove kandidatura za EU.“


Čuli ste Beograđane. Beležimo izjave zvaničnika:

„Danas Srbija počinje definitivno da se bavi budućnošću. Do sada smo bili taoci Ratka Mladića.To je jedno veliko olakšanje za sve nas koji ovo sanjamo već dugi niz godina.“

Ove reči Brune Vekarića, zamenika tužioca za ratne zločine, sublimirano iskazuju ono što oseća onaj deo Srbije koji je čekao ovu vest godinama.

Onaj drugi deo Srbije, koji se i u nedavnim istraživanjima u velikom broju izjasnio protiv hapšenja Mladića, manje je glasan. Njihova osećanja je preneo Dragan Todorović, prvi čovek Radikala, za koga je hapšenje Mladića:

„Gnusan čin koji nam se desio.“

Nema priče o zločinima

Bez sumnje je da je Srbija učinila veliki korak hapšenjem haškog begunca koji je optužen za najteže ratne zločine u BiH. Svet je hapšenje nagradio čestitkama.

Međutim, oni koji od hapšenja Mladića očekuju mnogo više od kratkoročnih ili dugoročnih benefita - makar oni bili i pristup evropskim fondovima - primetili su da državni zvaničnici nisu, istovremeno sa objavljivanjem vesti o hapšenju Mladića, progovorili i o njegovim zločinima.

Čak ni na genocid u Srebrenici, jedini zločin tih razmera u Evropi posle Drugog svetskog rata, političari u Srbiji nisu podsetili komentarišući vest o hapšenju Mladića, poručuju naši sagovornici.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, za naš program govori o dominantnoj poruci da je hapšenje Mladića uslov za evropski put Srbije:

“A upravo zbog toga što nismo bili sposobni na tako nešto, mi smo otišli u rat 90-ih godina, a ne u Evropu koja nam je bila ponuđena kao alternativa za mirno rešenje jugoslovenske krize.“

„Uklonjena najveća prepreka u evrointegracijama”, „Mnogo veće šanse za Srbiju u EU”, „Srbiji otvorena vrata ka EU”- neke su od poruka domaćih zvaničnika koje su se našle na udarnim stranicama štampe.

I dok takve benefite od hapšenja Mladića ističe vlast, njeni oponenti šalju poruke sa istih pozicija, ali sa suprotnim predznakom.

“To hapšenje nije i neće rešiti problem ekonomskog beznađa u Srbiji, sve veće nezaposlenosti, najnižih plata i penzija u regionu, kao i najkorumpiranije vlasti u Evropi”, kaže Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka.

U izjavi na engleskom jeziku, a kasnije i gostujući na CNN-u, predsednik Srbije je u danu kad je uhapšen Mladić rekao da će Srbija nastaviti sa hapšenjem optuženih za ratne zločine, ali jedini konkrektni zločin koji je pomenuo je izveštaj Dika Martija o trgovini organima:

“Zahtevam nezavisnu istragu sa mandatom UN-a o trgovini ljudima u našoj autonomnoj pokrajini Kosovu.”

Advokat Srđa Popović tim povodom kaže:

“Kad sam slušao Borisa Tadića, ja sam jasno video da on ima problem da pošalje istovremeno dve poruke. Jedna je Evropskoj uniji, to je jasna poruka, i druga je ovoj antihaškoj Srbiji da to nije nikakav radostan događaj, da mu je žao što mora ovo da saopšti. Tako sam ja Tadićevo obraćanje video. On je hteo da se zaštiti sa te strane. Koliko sam juče video u Beogradu, kroz razgovore sa ljudima, sad će osnovno raspoloženje biti jedna vrsta potištenosti. Jer, taman smo zaboravili šta se tamo dogodilo, a oni nas, eto, podsećaju.”

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG