Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 15:47 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Paravojne formacije - Šakali

  Sreten Lukić (u drugom redu - levo) bio je načelnik Štaba MUP-a Srbije na KosovuSreten Lukić (u drugom redu - levo) bio je načelnik Štaba MUP-a Srbije na Kosovu
  x
  Sreten Lukić (u drugom redu - levo) bio je načelnik Štaba MUP-a Srbije na Kosovu
  Sreten Lukić (u drugom redu - levo) bio je načelnik Štaba MUP-a Srbije na Kosovu
  U poslednjih mesec dana uhapšeno je ukupno 11 pripadnika formacije poznate kao „Šakali“. Delovali su na Kosovu, a optuženi su za ubistvo 41 civila u selu Ćuška kod Peći u maju 1999. godine. Hazir Beriša jedan je od trojice koji su preživeli maskr:

  „Prvo su nas opljačkali, oduzeli su od nas sve što smo imali - novac, marke, druge vredne stvari, Tražili su da na zemlju bacimo naša dokumenta. Izbrojali su koliko nas ima. Posle toga su nas podelili u grupe. Prvo su nas naterali da uđemo u jednu sobu i sednemo. Četvorica njih su ostala kod vrata koja su bila otvorena - i onda su započeli pucnjavu. Posle pucnjave vratili su se još jednom i podmetnuli su požar. Ja sam bio ranjen u obe noge i od požara mi je izgoreo jedan dio lica i tela.“


  Vezano za ovaj zločin pominju se i formacije “Munje”, zatim deo specijalnih snaga Državne bezbednosti “Frenkijevci”, kao i “Operativna grupa”, elitna jedinica srpske policije i antiteroristička jedinica Treće armije. Saradnik Fonda za humanitarno pravo Bljerim Bljekaj kaže da ovaj slučaj potvrđuje da su zločine zajedno činili paramilitarci i državne snage:

  „Mi imamo podatke, čak i dokaze da u nekoliko mesta gde su baš bila masovna ubistva da su, zapravo, delovali zajednički i policija i te formacije.“


  Slično navodi i advokat Dragoljub Todorović:

  „Glavni čovek na Kosovu bio je Sreten Lukić. On je bio načelnik Štaba MUP-a Srbije na Kosovu. Ništa nije moglo da se uradi bez njega. Sva ubistva, sve je moralo biti s njegovim znanjem. Međutim, kad je došao Đinđić na vlast, kad je formirao vladu, onda je Dušan Mihajlović postavio Sretena Lukića za načelnika javne bezbednosti, njegovog pomoćnik. To je ovako nezapamćen fenomen, jedna vrlo bizarna situacija. Isto kao kada bi došao Albert Šper posle Hitlera da radi nešto u mirnodopskoj Nemačkoj.“

  Sreten Lukić osuđen je februara prošle godine u Hagu na 22 godine zatvora. „Šakalima“ je komandovao rezervni policajac iz Peći Nebojša Minić, poznat pod nadimkom Komandant smrt. Njega je tražio i Hag, a umro je nekažnjen 2005. godine u Argentini. Jedan od osumnjičenih pripadnika tih formacija priveden je, kako je saopšteno iz Tužilaštva, 7. aprila u Švedskoj.

  Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde o paravojnim formacijama u Srbiji:
  Srbijanske paravojne formacije u posljednjim ratovima - uvod
  Tigrovi
  Knindže
  Škorpioni
  Šakali
  Šešeljevi dobrovoljci
  Dušan silni, Beli orlovi, Srpski sokolovi

  Paravojne formacije - Epilog


  *****
  Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.


  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.