Dostupni linkovi

Paravojne formacije - epilog


Masovna grobnica blizu Srebrenice - ilustrativna fotografija
Masovna grobnica blizu Srebrenice - ilustrativna fotografija
U Srbiji danas ne postoji jasan i konačan spisak svih paravojnih skupina koje su formirane u Srbiji, a delovale su u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Za sada zamenik tužioca Bruno Vekarić najavljuje oduzimanje imovine bivšim „Šakalima“:

„Mi smo u mnogim našim predmetima upravo našli da je motiv pljačka i to je nešto što ćemo ubuduće, zahvaljujući novim zakonima, moći da na neki način ispravimo nepravdu. U svakom slučaju, prepoznajemo da su još od Nebojše Minića koji je u Argentini - bio izuzetno bogat čovek, otišao, kažu, za više milona maraka tamo - do ovih ostalih koji su itekako imućni ljudi danas ovde. U svakom slučaju ćemo učiniti sve da se ta imovina njima oduzme.“


Oduzimanje imovine trebalo bi da bude tek prva mera za one koji su imperije izgradili na pljački, krvi i zločinima.

Satisfakcija za žrtve biće samo onda kada ubice budu iza rešetaka, a put za ozdravljenje u Srbiji je samo onaj koji vodi raskrinkavanju državnog sistema koji je, zapravo, pod svoju komandu podvodio kriminalce, pri tome im dajući etiketu paramilitaraca verujući da će to biti dovoljno da se poveruje da - sa njima ništa nisu imali.

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde o paravojnim formacijama u Srbiji:
Srbijanske paravojne formacije u posljednjim ratovima - uvod
Tigrovi
Knindže
Škorpioni
Šakali
Šešeljevi dobrovoljci
Dušan silni, Beli orlovi, Srpski sokolovi

Paravojne formacije - Epilog


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG