Dostupni linkovi

Zločini nad Bošnjacima u Doboju: Potraga za ostacima još 100 žrtava


Ilustracija
Ilustracija

U Doboju je nedavno ukopana peta žrtve bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Sremskoj Mitrovici. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH u tom gradu u susjednoj Srbiji do sada je ekshumirano više od 100 žrtava rata u BiH. Na području Doboja još se traga za posmrtnim ostacima oko 100 ubijenih ljudi.

Krajem avgusta 2015. godine u Doboju su ukopani posmrtni ostaci Nedžada Šišića koji je iz porodične kuće odveden u oktobru 1992., skora pola godine nakon što su srpske snage zauzele taj grad. Nepotpuni skeletni ostaci bivšeg vlasnika tašnarske radnje u dobojskom Starom gradu identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli, kaže Džemal Šišić koji se prije 23 godine, u vrijeme nestanka svog brata, nalazio u Doboju.

„Odveden. Iz kojeg razloga ne znamo. Zašto? Ne znamo kako je sve to bilo. Uglavnom znamo kako je završeno. Nema ga više. Takvih zločina je bilo mnogo u BiH i, nažalost, ne otkriva se prava istina. Pravi se propaganda i politika radi svoje. Ti dobojski zločinci i dan danas hodaju po Doboju Svi mi to znamo i sve Dobojlije ko je šta radio otprilike“, veli Džemal.

Džemalov brat Nedžad je imao 42 godine kada je u nepoznatom pravcu odveden iz kuće u kojoj je živio sa u međuvremenu preminulim roditeljima. Džemal Šišić dodaje da je njegova majka te 1992. godine u policiji u Doboju pokušavala da sazna šta se desilo sa njenim sinom.

„Ona je tražila. Po SUP-u hodala za svog sina. Tražila. Pitala gdje je. Nije nikad dobila odgovor i to je to“, prisjeća se Šišić.

Nedžad Šišić je peta žrtva bošnjačke nacionalnosti sa područja Doboja koja je pronađena u Sremskoj Mitrovici u susjednoj Srbiji. Prethodno su ekshumirani posmrtni ostaci Saliha Fetića, Muhameda Hidića, Asima Bašića i Ahmeta Čauševića, kaže glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, te dodaje:

„Do ovog trenutka ukupno 122 žrtve su pronađene na području BiH, a uglavnom ih je izbacila rijeka Sava, odnosno žrtve su ubijene i bačene u rijeke Bosnu, Drinu, Ukrinu, Unu, a potom su, dakle, ulijevanjem ovih rijeka u Savu, njihovi posmrtni ostaci plovili i izbacila ih je rijeka na obale u okolini Sremske Mitrovice. Prema onom što mi dosad imamo saznanja jeste da su oni uglavnom ubijeni na području BiH i potom bačeni u rijeke“, pojašnjava Čengić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH na području Doboja još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko 100 žrtava. Među njima su i civili iz naselja Miljkovac koje su pripadnici srpskih snaga ubili tokom jula 1992. godine, kaže predratni predsjednik ove MZ Muhamed Buljubašić.

„Zvanično je ubijeno 18 Miljkovčana s tim što su jedni ubijeni u kući, drugi pred kućom, treći u kasarni. Za osam je još uvijek nepoznato gdje su sahranjeni“, kaže Buljubašić.

U Institutu za nestale osobe BiH trenutno ne raspolažu podacima o loakcijama na kojima su ukopani stanovnici Doboja koji se vode kao nestali, kaže Lejla Čengić.

„Generalno to je u posljednje vrijeme jedan problem sa kojim se mi suočavamo odnosno ulazimo u jednu fazu kada je sve teže doći do tačne i povjerene informacije o potencijalnoj ili pojedinačnoj masovnoj grobnici“, ističe Čengić.

Posljednja grobnica sa posmrtnim ostacima u Doboju je otkrivena slučajno. Pronađena je u junu prošle godine na obali rijeke Bosne nakon što je razorna poplava skinula površinski sloj zemlje. Na ovoj lokaciji je otkriveno 20 kompletnih i četiri nepotpuna tijela. Nekima od žrtava ruke su na leđima bile vezane žicom. Posmrtni ostaci iz ove grobnice još nisu identifikovani, potvrdila je Lejla Čengić.

Džemal Šišić i Muhamed Buljubašić nadaju se da će odgovorni za ubistvo civila odgovarati za svoja nedjela te da će posmrtni ostaci njihovih nekadašnjih sugrađana biti pronađeni.

„To bi bilo najpoštenije što se može uraditi za te koji su nestali i koji su pobijeni, ali ne ide kako mi mislimo da treba da ide“, kaže Šišić.

„Ta strana koja je taj zločin počinila treba jednom da dođe do svijesti i pameti da kaže, pa daj ljudi, da damo do znanja gdje je to. Nek' se to jednom završi i da se zna ko je i gdje završio. Ta zemlja koja krije zločin i posmrtne ostatke ne može biti sretna zemlja“, ističe Buljubašić.

Prema riječima glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH Lejle Čengić do sada su na području Doboja ekshumirani posmrtni ostaci 228 žrtava.

„207 žrtava su ekshumirali Federalna komisija za traženje nestalih osoba i Institut, a 21 žrtvu Komisija RS.“

XS
SM
MD
LG