Dostupni linkovi

Zajednička predstava mladih Srebreničana i Italijana u Veneciji i Bolcanu


Mladi glumci iz Srebrenice: Nikolina Gagić, Senad Đananović i Ademir Muharemović
Mladi glumci iz Srebrenice: Nikolina Gagić, Senad Đananović i Ademir Muharemović

Grupa mladih glumaca iz Srebrenice nedavno je održala dvije pozorišne predstave u Veneciji i Bolcanu. Srebreničani su predstavu pripremali zajedno sa vršnjacima iz Italije i govorili su tekstove koje je zastupao Alexander Langer, o vrijednostima multietničke grupe i važnostima međusobnog upoznavanja i razumijevanja.

Predstava je prvobitno pripremljena 2013. godine u Srebrenici, u okviru projekta „Operation day work“, a događaje u italijanskim gradovima podržali su Fondacija Alexander Langer – Bolcano, Teatro ZAPPA i Associazione SOS Diritti Venecija.

“Projekt je vodio Andrea Rizza zajedno sa Efi koja je glumica u italijanskom pozorištu Zap-zap. Došli su u Srebrenicu i organizovali pozorišne radionice. Mladi su se odazvali u velikom broju i uspjeli smo napraviti jednu pozorišnu predstavu. Predstava je prikazana na manifestaciji „Sedmica sjećanja“, koju organizuju Italijani prilikom posjete Bosni i Hercegovini i Srebrenici. Predstava je bila dobra i gosti iz Italije su odlučili da nas pozovu u svoju zemlju i ovih dana izveli smo dvije predstave u Veneciji i Bolzanu“, kaže glumac Ademir Muharemović.

U Srebrenici se redovno održavaju radionice u cilju druženja i ramjene iskustava.

„Stiče se novo iskustvo, upoznajete nove ljude, a i nekako upoznajete i sami sebe. Uvijek se sazna nešto novo“, napominje Nikolina Gagić.

„Našu prošlost ne smijemo zaboraviti, ali moramo se okrenuti budućnosti i gledati na bolji suživot i tražiti način da ovaj grad živi. Srebrenica zaista ima dosta potencijala, samo što to mnogi ne znaju iskoristiti“, dodaje Ademir.

Nikolina govori o tome kako mladi žive danas u Srebrenici.

„Kad radimo radionice, važna je multietničnost, da ne bi bilo mržnje. Nema toga kod nas mladih, mi smo navikli da živimo zajedno. Pokazujemo na svom primjeru da možemo da živimo i radimo zajedno“.

Ademir želi da se što više mladih uključi u aktivnosti. „Problem ovog grada je što imamo vrlo malo omladine. Potreban je veći odziv mladih, treba da se više aktiviraju i uključe u razna udruženja u projekte. Mladi mogu promijeniti način života u sredini kakva je sada“.

Mladi glumci su razvili duh humanosti, naglašava Senad Đananović. „Ja sam član jedne multietničke grupe koja pravi predstave. Imali smo jednu predstavu u Srebrenici i jednu humanitarnog karaktera za malog Nenada Jokića iz Poloma kod Bratunca. Planiramo izvesti prestavu u susjednoj Ljuboviji (Republika Srbija). To je jedan dokaz da pomažemo ljudima, bez obzira gdje su i koje su vjere“, kaže Đananović.

Mladi iz Srebrenice imaće još niz aktivnosti na međusobnom povezivanju i učvrščivanju prijateljstva, ali će učestvovati u još nekim međunarodnim projektima.

„U planu je nova predstava sa Italijanima. To će biti predstava u kojoj će učestvovati mladi uz Italije, Tuzle i mi iz Srebrenice. To će biti zahtjevnija pozorišna predstava,a probe će se održavati u Tuzli i vodi će ih profesionalni glumci i režiseri. Nadamo se najboljem i u ovom projektu“, kaže glumac Ademir Muharemović.

XS
SM
MD
LG