Dostupni linkovi

Nalogodavci ubistva fojničkih fratara nikad nisu pronađeni


Fojnica
Fojnica

Dvatedeset dvije godine su prošle od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i župnog vikara samostana u Fojnici. Za ovaj zločin osuđen je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove postrojbe, ali fojnički franjevci ponovo upozoravaju da naredbodavci nikada nisu pronađeni i sankcionirani.

Rodbina ubijenih fratara više od dvije decenije čeka na istinu o tome ko je u novembru 1993. godine, tokom sukoba Armije BiH i HVO-a u ovom gradu, naredio likvidaciju fojničkih fratara. Janja Ćosović, sestra ubijenog fra Leona Migića, i danas se pita šta je bio motiv ovog zločina.

“Svi su ga poznavali kao humanitarca, a sve i da to nije bio nije trebao ovako nastradati… Onome tko pravi zlo valjda bi trebalo i suditi. Ne možemo zaboraviti to što se dogodilo, ali treba se okrenuti budućnosti zbog dobrobiti djece i moliti da se ovakvo zlo nikada ne ponovi”, kazala je ona.

Kobnog dana kada su ubijeni fojnički franjevci i danas se sjeća Zdenko Miličević, nećak ubijenog fra Nikice. On kaže da je ovaj zločin bio potpuno neočekivan jer su fojnički franjevci oduvijek bili prijatelji BiH i svih njenih naroda.

“Bili su jednako naklonjeni svim ljudima i zagovarali su mir. Čak su sa tadašnjim imamom Ramizom ef. Pašićem organizirali zajedničku molitvu za mir u samostanskoj crkvi. Međutim, nekome to nije odgovaralo, a to su oni koji i danas održavaju napetost na ovim podučjima”, kazao je on.

Fra Nikica Vujica, foto: Marija Augustinović
Fra Nikica Vujica, foto: Marija Augustinović

Fojnički franjevci godinama upozoravaju da nalogodavci ovog zločina do danas nisu otkriveni. Gvardijan fojničkog samostana fra Nikica Vujica kaže da događaji nakon izricanja presude pripadniku Armije BiH Miralemu Čengiću upućuju na to da ne postoji volja da da nalogodavci zločina budu otkriveni.

“Čengić je 1994. godine osuđen na 11, a kasnije je to podignuto na 15 godina zatvora, dok su ostala trojica dobila po šest mjeseci zatvora. To je bio zatvor poluotvorenog tipa u Sarajevu i svjedoci kažu da nije uopće bio tu, nego su ga vidjeli da peče pilad ispred bolnice u Crkvicama. Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović je, samo par mjeseci nakon presude, dao tri pomilovanja, a predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić daje četvrto, pa Čengić praktično nije ni ležao. Sve su to stvari koje upućuju na prikrivanje nalogodavca”, kazao je Vujica.

Franjveci iz Fojnice su se prije dvije godine obratili istražnim i pravosudnim organima BiH od kojih su zatražili otkirvanje nalogodavaca ubojstva dvojice fratara, ali kažu da do danas nikakav zvaničan odgovor nisu dobili.

Obilježavanje 22. godišnjice ubojstva franjevaca Nikice Miličevića i Leona Migića, Franjevačkom samostanu u Fojnici ponovno je bio povod za diksusiju o doprinosu koji su franjevaci dali BiH i načinima na koji im je uzvraćeno.

“O franjevcima se govori kao o jedinim pravim čuvarima Bosne, a istovremeno se ne otkrivaju nalogodavci ovog zločina i ne čini se ništa da im se pomogne. Iz drugih krugova o njima se govori kao o čuvarima sultanove papuče i izdajnicima hrvatskog nacionalnog bića. Međutim, mi koji volimo ovo što se zove Bosna trebamo učiniti sve da ostanemo vitalna snaga ove zemlje kojom se danas mešetari i krčmi”, kazao je fra Mato Topić, župnik župe Gračac kod Rame.

XS
SM
MD
LG