Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 01:06 CET

  Srbija

  Platforma Beograda: Autonomija za sve Srbe na Kosovu

  Dragan Đilas i Tomislav Nikolić tokom razgovora o Platformi, Beograd, 20. decembar 2012.
  Dragan Đilas i Tomislav Nikolić tokom razgovora o Platformi, Beograd, 20. decembar 2012.
  Autonomija za srpske opštine na Kosovu, ali ne po ugledu na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini, nego po ugledu na Kataloniju u Španiji. Po svemu sudeći to je ono što stoji u tekstu iščekivane srpske Platforme koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predočio liderima opozicionionih partija, dva dana nakon što je sa dokumentom upoznao ambasadore država Evropske unije u Srbiji, a koju je (pre nego oficijelnog iznošenja u javnost) na svoj Internet sajt postavio i američki ekspert za balkanske prilike Danijel Server. Doduše uz oznaku „nezvanično“. Za razliku od niza ranijih platformi ova je verovatno najkonkretnija. Sasvim sigurno probudiće razne komentare, skoro da je sigurno da mnogi će mnogi njeni delovi bez prviše razmišljanja biti neprihvatljivi za Prištinu, ali po prvi put Beograd izlazi sa jasnim predlozima.

  Autonomija ali ne samo za na severu (severni deo Mitrovice, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić), nego i za one na jugu, poput Štrpca i Gračanice. Sve u duhu modela koji se do sada uglavnom nije potezao:

  „U ovom tekstu se najčešće pominje katalonski model. Na njega se najčešće poziva“, izneo je nekadašnji premijer i najvatreniji zagovornik odustajanja od proevrospke politike zarad Kosova Vojislav Koštunica, nakon što je izašao iz Nikolićevog kabineta.

  Njemu i ostalim opozicionarima pokazan je dokument koji kao osnovu dijaloga sa Prištinom zacrtava, ako je suditi po dokumentu koji je ranije obelodanio Danijel Server, da „ništa nije dogovoreno, dok se ne dogovori“. Od konkretnih rešenja koja se predlažu - stoji:

  - razgovori na visokom političkom nivou trebalo bi da omoguće prevazilaženje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa.

  - za opštine sa srpskom većinom traži se ujedinjene u zajednicu, sa visokim stepenom teritorijalne i političke autonomije, po ugledu na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima Kosova i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

  - traži se i poseban status za male enklave, poput sela, za koje se predlaže davanje statusa opštine.

  - zahteva se i da autonomne zajednice imaju mogućnost direktne saradnje
  sa vlastima u Beogradu, uključujući dodatno finansiranje iz Budžeta Srbije. Takođe bi samostalno odlučivale o izboru i upotrebi simbola.

  - novosnovane autonimije imale bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama ...

  - uspostavljanje specijalnih veza Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Prištini, kao i međunarodne garancije za pitanje crkvene imovine i aktivnosti na Kosovu, kao i garantovanje povratka Srba izbeglih sa Kosova.


  Slede i dve tačke koje su srpske vlasti po prvi put na ovaj način formulisale:

  - formiranje dvodomne Skupštine Kosova koja bi imala dom građana i dom regiona i religijskih zajednica kao gornji dom.

  - demilitarizacija Kosova pri čemu bi jedine oružane snage bile policijske snage, dok bi garanti bezbednosti bili vojne snage Evropske unije i oružane snage Vojske Srbije i Republike Albanije.


  U odnosu na pitanje kosovske nezavisnosti smernice se ne menjaju:

  - "u skladu sa međunarodnim zakonom, Ustavom i voljom naroda, Republika Srbija ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

  I možda je poslednji momenat najsporniji upozorava analitičar balkanskih prilika profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber:

  “To zvuči veoma nerealno ukoliko uzmete u obzir realno stanje. Da Kosovo jeste nezavisno i da Vlada Kosova neće prihvatiti neki od predloga koji bi uključivali neki povratak, iako je to samo simbolično, pod srpsku vlast”, kaže Biber.

  Koliko 17. januara za kada je zakazan četvrti susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija Ivice Dačića, videće se i šta je, i da li je išta iz dokumenta od šest starnica prihvatljivo za Prištinu. Do tada bi isti tekst trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije, a po prvim utiscima čini se da je u opozicionim redovima još najprihvatljivi za već spomenutog Koštunicu:

  “To nije ‘Ahtisari plus’. Treba proći kroz sam tekst. Radi se o rešenju koje je ipak drugačije. On uvodi mnoge nove institucije. Utvrđuje niz nadležnosti kada je reč o autunomiji Srba na Kosovu. Jedino što ostaje ta dilema da li je to autonomija Srba unutar Kosova kao nezavisne države ili pak autonomija Srba unutar Kosova, kao autonomne srpske pokrajine”, kaže Koštunica.

  Revizija Ahtisarijevog plana?

  U danu u kom je prvake opozicije informisao o tekstu Platforme prvi je u kabinet Tomislava Nikolića stigao lider vodeće opozicione Demokratske stranke, te gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas. Đilas je potom sa konferencije za novinare Platformu koja mu je predstavljena opisao kao “populističku i nerealnu”. Posebno naglašava da ista Platforma:

  “U sebi sadrži, između ostalog, i predlog prekida tehničkog dijaloga sa Evropskom unijom. To bi samo po sebi značilo i prekid dalji evrointegracija Srbije. Odnosno, datum za pregovore koji očekujemo sigurno bi bio mnogo dalji nego što danas jeste.”

  Čedomr JovanovićČedomr Jovanović
  x
  Čedomr Jovanović
  Čedomr Jovanović
  U objavljenoj nezvaničnoj verziji na engleskim jeziku, uslovljavanje evroprocesa se ne spominje.

  Ali u oceni koju je izneo Đilas o samoj Platformi (koju su obojica videli), mogao bi se složiti i kritičar odnosa prema kosovskom pitanju, kako ranije tako i aktuelne vlasti, liderom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem:

  „Teško da možemo da podržimo Platformu koja je u ovakvom formatu. Ona mora biti korigovana i to pre svega kroz formulisanje vrlo jasne politike koja će isključiti mogućnost bilo kakvog novog nesporazuma u procesu rešavanja kosovskog problema. Dajte da se vratimo na ona realna pitanja koja mogu da dobiju svoje odgovore.“

  S tim u vezi sugeriše i da je za kosovske Srbe Ahtisarijev plan najbolji okvir. Dok, po Jovanoviću, problem poslednjeg rešenja nije samo u sadržini:

  „Prvo, mislim da je problem ove Platforme u tome što je vladajuća koalicija podmukla. I što sada mi treba da razmišljamo da li iza ovog dokumenta stoji Vlada ili je ovo dokument samo predsednika Republike. To je za mene ključno pitanje. Očekujem od Dačića da počne politiku da vodi u institucijama gde mu je i mesto. Da prestane sa glumatanjem kog je bilo i previše u poslednjih nekoliko meseci", kaže Jovanović.

  Premijer Ivica Dačić, sa drugog mesta, istovremeno:

  „U toku su razgovori o tome šta bi moglo da bude rešenje u uslovima da Srbija ne menja svoj stav o nezavisnosti Kosova. Da u toj postojećoj situaciji izbegnemo taj paralelizam institucija. Na koji način da postignemo da to budu institucije koje bi bile prihvatljive i za Albance i za Srbe na Kosovu i Metohiji. Tako da Platforma nije Sveto pismo ili nešto što je sada uklesano u kamen pa sad mora da se sprovodi. Već se vodi jedan otvoreni razgovor“, poručuje Dačić.

  U taj razgovor je uključen i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Posle sastanka sa Nikolićem agitovao je za postizanje konsenzusa o kosovskom pitanju, sa ciljem da, kako se izrazio, “nadalje ne budemo robovi iste priče”, te da se suočimo sa realnošću. Očigledno zadovoljan onim što mu je predočeno kao nužni korak je naveo:

  “Da u okviru tog suočavanja izvlačimo ono što je maksimalno moguće, vodeći računa o interesima ljudi koji su na Kosovu. Koliko sam imao prilike da se, slušajući predsednika, upoznam sa suštinom ove Platforme mislim da ona ide u tom pravcu. I ako, nakon što je budemo pročitali, to i bude potvrđeno mi smo spremni da to podržimo.”

  Pastor je iz opozicionih redova i jedini koji je nedvosmisleno iskazao takvu spremnost. Kako je navedeno u saopštenju iz Nikolićevog kabineta, predsednik je upravo zbog “istorijskog značaja” kosovskog pitanja pozvao na konsenzus. Takođe se navodi da su mu četiri stranačka lidera potvrdili da će definitivni stav izneti za nekoliko dana, nakon što Platformu predstave stranačkim kolegama.

  Nikolić još podvlači da se Platforma zasniva na celovitosti Srbije. No, za sada su barem otklonjene dileme da se iz Srbije protura ideja o novoj Republici Srpskoj unutar Kosova.

  Florijan Biber navodi da upravo iz Platforme proizlazi da bi ovlašćenja autonomije koja se predlaže bila manja od onih koje ima bosanskohercegovački entitet, pogotovu što srpska zajednica na Kosovu ne bi imala pravo veta. Biber zaključuje da ono što Beograd sada predlaže jeste delom revizija Ahtisarijevog plana:

  “Jeste revizija. Ali kad čujem taj predlog ponovo mi se čini da srpska Vlada ne poznaje Ahtisarijev plan tako dobro. Oni predlažu da te zajednice imaju pravo na veto u oblastima koje se tiču te zajednice. Nešto jako slično već postoji u Ustavu Kosova koji je usvojen na osnovu Ahtisarijevog predloga. To se naravno ne odnosi na teritorijalnu jedinicu, ali se odnosi na manjine.” 

  No, s druge strane, podvlači Biber, tekst predloga o kome se govori u ovom trenutku mogao bi predstavljati otklon Srbije od često pominjanih ambicija o podeli Kosova:

  “Čini mi se da je tako zato što se predviđa srpska zajednica na Kosovu, ali koja uključuje srpske opštine na jugu", kaže Biber.

  A vezivanje subine severa Kosova za južne enklave jeste ključna promena u stavu Srbije, koja je često opominjana da za ljubav preteći raspoloženih sunarodnika sa “severa” zanemaruje pozicije onih koji su razbacani po enklavama u drugim delovima Kosova.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Mlijecika Cvjetak Grad: R Vojvodina
  24.12.2012 15:33
  ako srbijanska vlada trazi od nas u EU da opštine sa srpskom većinom traži se ujedinjene u zajednicu, sa visokim stepenom teritorijalne i političke autonomije, po ugledu na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima Kosova i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima....onda oni srbija isto trebaju da daju istu taku autonomiju sa opstinama u vecini gdje zive u srbiji druge nacionalne manjine u Srbiji poput Madjara, Rumuna,Makedonaca, Bugara,Bosnjaka, Albanaca Hrvata...itd....i onda idemo....u EU To su demokratska nacela koju Evropa zahtjeva od politicara iz Beograda

  Odgovor

  Ime: Ante HV Grad: Sibenik HRV
  24.12.2012 16:38
  Bryssel politicarima iz Beograda: "Uspostavite granicne linije izmedju Srbije i Kosova .....jer su nam dojadile informacije da na severu Kosova vlada bezzakonje,anarhija i klima Divljeg zapada";
  Ako to uradite na vrijeme ..... dobicete finansijsku pomoc i brze prihvatanje vaseg zahtjeva za EU;
  Ako ne uspostavite granicne oznake izmedju dvije drzave ....dobicete ekonomske sankcije,finansijske pomoci Srbiji nema, moguca je i diskretna vojna intervencija struktura NATO-pakta gdje bi mogli dobiti traktorijadu sa severa Kosova prema Srbiji; Izbor je vas.....???? i napokon ce se zastava Republike Kosovo zaviorit na sjevernij granici Kosova sa srbijom...valjalo se je za ovo izborit....cestitke gradjanima Kosova
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  25.12.2012 14:05
  @Ante
  Ponasanje Hrvatske prema srbima i ponasanje Srbije prema albancima je ista stvar (kasnije i Albanaca prema srbima na kosovu)..navijacki stav prema jednoj ili drugoj strani nema veze sa zakonom i moralom, vec sa problemom (mrznjom)prema jednoj citavoj populaciji...niti NDH koja je isto i gore napravila prema srbima nije zaustavila ponovno naseljavanje srba na treitoriju hrvatske...ko ti garantuje da se to opet nece desiti...pa opet jovo na novo...

  Ime: patriot
  23.12.2012 00:45
  Beograd drugim rijecima hoce da napravi rs na Kosovu,to im nece nikad za rukom poci jer svi vidimo kakve probleme bosanci imaju da se oslobode tog balasta u imenu rs koji je nastala na progonu i genocidu ne srpskog stanovnistva ,mislim da su kosovari izvukli pouke iz toga i da nece nasjesti na te trikove iz beograda,srbi mogu samo da budu drzavljani republike Kosovo kao mi na zapadu sto smo drzavljani swedske,svicarske ,holandije njemacke to je max koji se moze i mora ispostovati sve iznad toga je neprihvatljivo jer ce oni vazda da rove,traze rupe u zakonima ,da sabotiraju ,nepostuju zakone ,hoce cirilice,dinare i ostale duple nazive ..mislim zelje su jedno a realnost je malo drugacija .treba te se pomiriti da je prica o velikoj srbiji ad-acta.

  Ime: Emigrant Grad: München
  21.12.2012 18:14
  Cesto u politici se desi da politicari (vlade) pustaju tkz probni balon kako za unutrasnju tako i za vanjsku politiku,ako je i ovaj put slucaj to jest bilo probni balon i za unutrasnju i za vanjsku politiku a ovaj probni balon (Platforma za Kosovo) nece proci to zna i Nikolic i svi drugi u politicari u Srbij a ako to oni znaju ostaje pitanje zasto su onda uradili ovo ? odgovor bi bio da kada to mi Albanci odbijemo a i medjunarodna zajednica isto odbije onda ce im biti politicarima u Srbij lakse da kazu svome narodu mi smo se potrudili do kraja ali eto ni Albanci a ni medjunarodna zajednica to ne prihvate,a ovako necemo moci u EU i kraj price oko Platforme.

  Ime: kalimero
  21.12.2012 15:31
  Platforma master preCednika je olicenje cinizma... Zasto? Pa kao prvo: zato sto se istovremeno uporno gazi autonomija Vojvodine... kao drugo: sta je sa Presevskom dolinom i Sandzakom?... ili to master preCednik mozda misli da nebeska nacija ima pravo na sve... a svi ostali... put pod noge?!... Nadam se da nije zaboravio na sendvice koje je nekadasnji njegov vozd-vojvoda kompanjon obecavao...

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  21.12.2012 11:47
  Kada Vojvodina kao zadnja federalna jedinica bivse Jugoslavije dobije isti status kao i Hrvatska,Bosna,Crna Gora,Kosovo....a Sandzak entitet slican srpskom u Bosni - tada ce se i resenje za Srbe na Kosovu lakse naci i ono ce biti slicno onom za Albance sa juga Srbije /Presevska dolina../ To su demokratska nacela koju Evropa zahteva od politicara iz Beograda.Dok se to ne ispuni sve je iluzija i bacanje prasine narodu u oci.
  Odgovor

  Ime: Bravo
  22.12.2012 01:04
  Dobro "Vojvodjanine" ( sandzaklijo), ali ti si zaboravio i druge nacionalne manjine u Srbiji poput Madjara, Rumuna,Makedonaca, Bugara, svima njima treba autonomija, a bogami, najbolje bi bilo da se Srbija podijeli na Banat, Backu, Srem, Sumadiju,Macvu, Negotinsku Krajinu, pa zasto ne i na Sandzacke tri opstine koje imaju muslimansku vecinu,pa zatim na Podunavlje i Pomoravlje. Mozda sam zaboravio neki region u Srbiji koji bi trebao dobiti autonomiju.Molim te dopuni me, jer ti su si uvijek do sada bio mastovit, a u ostalom "To su demokratska nacela koju Evropa zahteva od politicara iz Beograda".
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.12.2012 20:41
  Liebe Bravo, ne razumete o čemu se radi - Vojvođani nisu manjina u Srbiji, a naročito nisu nacionalna manjina, pa je sve što ste napisali besmisleno.
  Takođe, decentralizacija "uže" Srbije nema nikakve veze s Vojvodinom. Vojvodina ne može da spreči Srbiju da se decentralizuje, niti Srbija može da planira decentralizaciju Vojvodine (pitanje nadležnosti).

  Inače, sem narodnosti, postoje i drugi paramerti koji određuju pojedince i zajednice (ovo je za Vas verovatno autentično čudo).
  Odgovor

  Ime: Bravo
  25.12.2012 12:41
  Cudo da nisi prepoznao moju ironiju.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  21.12.2012 14:42
  Polako prijatelju, prvo da Srbija dobije Republiku Srpsku za Kosovo. idemo redom.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.12.2012 20:43
  A, je l' može Amsterdam za Prilep?
  Odgovor

  Ime: Bravo
  22.12.2012 01:18
  Aleksandre, jesi li cuo sta ti "Jasar" kaze? Tebi nije sve poznato kao njemu. Vidis, on sve zna. Nisu njega komentatori slucajno predlozili za "dopisnog clana" novoformirane "Bosnjaske akademje nauke i umjetnosti".
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  23.12.2012 01:12
  Bravissimo@
  Taman posla,zasto bi me predlagali?Pa,ja se odlicno zabavljam ovdje s vama,ne treba meni akademija.
  Kazes da sve znam ? Ne znam da li ta konstatacija stoji,ali znam sigurno jednu stvar,a to je:prije ce vam oci poispadati,nego sto ce te dobiti frtalj bosanske zemlje.
  Ponovicu i tebi ,mozda na KUKOLJDAN ?
  Odgovor

  Ime: dejan za jasara Grad: bg
  24.12.2012 15:25
  Branioce pa sta ti trazis u Svedskoj?Brzo nazad da "branis" svetu bosansku zemlju!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.12.2012 19:12
  Liebe dejan, davnih dana, kada je moja malenkost pohađala O.Š., učili su nas da se domovina brani lepotom, knigom, znanjem i lepim vaspitanjem.
  Kod Vas, vidim, samo šoderom.
  Odgovor

  Ime: Orlovo gnezdo
  22.12.2012 00:02
  Republika srpska za sever Kosova ?? Bulaznite i izgubili ste osjecaj za realnost. Tkz republika srpska za dio kosovske Mitrovice i tri sela odn mjesne zajednice: Leposavic,Zubin potok i Zvecan -ha,ha,ha. Ako se ovako nastavi uskoro ce "republika srpska" biti i Orlovo gnezdo, Simin han i Mitkova basta. Od ovolikih "srpskih republika" zaboravice se da postoji i Republika Srbija. Ili ce ona mozda nestati da ustupi svoj naziv fantomskim i nepostojecim srpskim republikama.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  21.12.2012 22:42
  Aleksandar@
  Ma,ima to sve zapisano u crkvenom kalendaru.Samo ga potrazi,i u njemu ces naci dan prikljucenja rs-a Srbiji !!
  Pomoci cu ti da ga pronadjes.Samo idi na slovo K i rijesio si problem ! Da budem konkretniji. Dobicete rs na KUKOLJDAN ? Jesam li bio dovoljno jasan ?
  Ne da necete dobiti ni metra bosanske zemlje,nego ce te vratiti ono sto je uvijek bilo bosansko,a to je Sandzak.
  Polako,ide se redom !


  Ime: Šarplaninac Grad: Štrpce, Kosovo i Metohija
  21.12.2012 11:35
  Za mene kao Srbina iz Štrpca, sa Kosova i Metohije, predlog svakako nije dobar jer pretpostavlja autonomiju u sastavu Kosova.
  Medjutim, i ovo je bolje nego stalna zategnutost odnosa i pretnju ratom.
  Primetio sam da se Albanci ponašaju kao da Srbija ne postoji i misle da će Amerika i Evropa uvek biti na njihovoj strani, Pogledajte šta se zbilo sa državama pod patronatom Amerike. Šta će biti ako Srbija ponudi Americi više od Albanaca? Šta će biti ako se Balkanske zemlje obračunaju sa Albancima koji su preterali preko svake mere i žele njihove teritorije?
  Moj savet bi Albancima bio da daju veća prava Srbima na Kosovu nego što Srbi traže i da krenu putem pomirenja.
  U suprotnom, živećemo u iščekivanju novog rata.
  Odgovor

  Ime: Djoni
  21.12.2012 14:24
  Saronja
  Milosevic je na Kosovu vec bio u ratu 1999 god sa 100.000 srpskih vojnika,paramilitaraca,policajaca,parapolicajaca ...i koga sve ne ....
  i na kraju je juna mjeseca 1999 god u Kumanovu potpisao kapitualciju Srbije - cime je indirektno priznao nezavisnost Kosova. Srbija nema dzebane ni ekonomske snage (nema vise pljackanja tudjeg) za novi rat. Kada bi se to dogodilo -dobila bi nove "tomahavk-projektile" po Beogradu i ostalim gradovima Srbije. To je po onom sto je Milosevic potpisao u Kumanovu -a sto je njegov pionir Dacic i Seseljev pajtas Toma grobar, prihvatili -da bi bili na polozajima na kojima se sada nalaze.
  Odgovor

  Ime: Don Kihot
  21.12.2012 14:11
  Sarplaninac
  Komentar vam je u skladu sa imenom koje ste izabrali. Nije problem Srbije samo sa Kosovom. Ona se slicno ponasala i u Hrvatskoj a Bosni i Hercegovini -posebno. U BiH je cak formirala neku fantomsku "republiku sumsku" koja se racuna kao ratni plen veliko-Srba iz Beograda. Srbi sa Kosova (kao i oni iz Hrvatske) su kolateralna steta politike Milosevica,Cosica, demagoga Voje Kostura /Vojislava Kostunice/ i njihovih prirepaka-Seselja i Tome Grobara -bez obzira sta oni sada pricali. Da su oni mislili na vas trebali su vas nauciti kako da se sto bezbolnije i jednostavnije uklopite u svakodnevni zivot sadasnje samostalne Republike Kosova i zivite u miru sa svojim susjedima, kosovskim Albancima,Turcima,Bosnjacima, Gorancima i Romima/Ashkalijama. Svi su oni lojalni i normalni gradjani Kosova -osim vas,koji ni sami ne znate sta hocete.
  Srbija ne stanuje na Kosovo. I to ne od 1999 god -nego od 1989 g (mozda i ranije). Srbija ne stanuje ni u Hrvatskoj,ni u Crnoj Gori ni u Bosni i Hercegovini. Kada bude nekome u Beogradu palo na pamet da "prisvoji republiku sumsku" u BiH -izgubice zato Vojvodinu,Sandzak i jug Srbije /Presevska dolina/. Pokrenuce se mehanizmi za njihova osamostaljenja.
  30 % stanovnika bivse Jugoslavije su bili Srbi i tom broju odgovara sadasnji prostor Srbije i Vojvodine /bez Kosova i fantomske "republike srpske" u Bosni/. Tako gleda na stvari citav svijet: Evropa,USA, NATO-alijansa i sl za razliku od vas koji jos guslate i mislite da ste samo vi u pravu -a drugi ne znaju za sve ono sto ste uradili svojim susjedima zadnjih 100 god -pogotovo zadnji 20 g.
  Odgovor

  Ime: Nenad Grad: Zrenjanin, Srbija
  21.12.2012 21:27
  Don Kihote, ja čitam vaš komentar i primećujem da niste u pravu u segmentu Vojvodine jer ja živim u Vojvodini i ne osećam da će doći neki mehanizam kao što kažete i da će lobirati za tako nešto jer u Vojvodini živi više Srba nego u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Kosovu i Metohiji zajedno pri tom stanje sa partijama koje zagovaraju tako nešto jedva su prešli centus na predhodnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima to znam iz pouzdanih izvoja jer sam i sam bio učesnik kampanje i radio sam u izbornoj komisiji tako da taj mehanizam ne postoji to je možda želja vas Bošnjaka, Albanaca, Hrvata ili Mađara i to je razumljivo, ali realnost je jedno a želja drugo, jednostavno nepostoji takva tenzija u Vojvodini tamo gde su Srbi za tako nešto ja takođe garantujem da se sutra organizuje referendum to bi bio brodolom za pristalice odvsjanja. Što se tiče Raške oblasti i Preševske doline to je već jedan kolega izgleda naj bolje prokomentsrisao Statističar tako da ja mislim da je vsma zspravo uzaludno da pričate o takvim stvarima u koje niste upućeni. Realnost je da su Vojvodina, Raška oblast i Preševska dolina u Republici Srbiji i tu će i ostati, Republika Srpska će postojati, takođe će i Srbi na Kosovu dobiti svoj entitet/autonomiju jer i za to sam upućen jer i to je realnost. Pozdrav za Šarplaninca iz Štrpca i nadam se da će se nastaviti bratimljenje srpskih opšina sa Kosmeta sa opštinama iz Uže Srbije , Vojvodine i Republike Srpske kao što je to bilo i slučsju Štrpca i grada Zrenjanina krajem prošlog meseca i drago mi je što sam boo član jedne takve delegacije koja to sprovodi...Pozdrav za Štrpce!
  Odgovor

  Ime: Donato
  24.12.2012 00:31
  Nenad-Zrenjanin,Vojvodina
  Postoji gradic Raska pored Kraljeva i oblast Sandzaka -na jugozapadu Srbije (sa dominantnim Bosnjackim narodom na tom podrucju). Postoji na jugu Srbije i Presevska dolina -sa lokalnom albanskom vecinom.To su pojmovi koji vam jos nisu
  jasni.Niko vas nece sprecavati i vi mozete da se pozdravljate sa kim hocete:sarplanincima,pudlicama,vucjacima....i ostalima
  kao naravno i onima iz "republike sumske" u Bosni -ali vam za odlazak u ove susjedne drzave (Kosovo i BiH) trebaju pasosi. Jedno je realnost a drugo su vasa fantaziranja. A i Vojvodina ce /ako se ovako abnormalno stanje nastavi/ da se "otkaci" od Srbije i nastavi svoj samostalni put. Nije bitan broj necije nacionalne pripadnosti u Vojvodini - bitan je kvalitet zivota,koji je u Vojvodini pao ispod svih nivoa. To ce odluciti buducnost Vojvodine -a ne vase prazne patriotske parole.
  Odgovor

  Ime: Nenad Grad: Zrenjanin, Srbija
  25.12.2012 14:01
  Ako ćemo tom retorikom gospodine Donato pistoji jedan entitet u BiH zove se Republika Srpska sa većinskim srpskim življem, postoji i Sandžak/Raška oblast i opštine Prijepolje,Priboj i Nova Varoš, sa većinskim srpskim življem, postoji Kosovo i Metohija sa većinskim srpskim življem na Severnom Kosovu i južno, Gračanica i Štrpce, postoje u Federaciji BiH Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč koji su većinski srpski, postoji i Crna Gora a u njoj Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Andrejevica, Plužine, Herceg Novi opštine sa apsolutnom srpskom većinom pritom ine su kompaktne i graniče se sa Srbijom i Republikom Srpskom, postoji i ta Preševska dolina, Medveđa u kojoj su srbi apsolutna većina, postoji i Makedonija i njen deo koji se zove Crna Gora ispod Šar planine i srbi su tu apsolutna većina, imamo i postojeći Distrikt Brčko u kome su srbi takođe većina, a konačno postoji i AP Vojvodina u kojoj su 68% raspoloženih srba i 32% neraspoloženih manjina. Pa hajde onda zajedno da vidimo kakav je kvalitet života u Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, danas pa neka srbi traže svoj deo boljeg života. Sutra neka bude i Vojvodina, Kosovo, Sandžak/Raška oblast i Preševska dolina tačno se zna kojim principom se oni odvajaju e upravo tim principom koji ti nesvesno zagovaras bolji život uopšte nije sporan, a kakav nivo kvaliteta boljeg života je bio u SFR Jugoslaviji pa su opet svi iz boljeg u gore otišli. Jel bi ti ostao u kući koja ima npr 4 sprata i ne znam koliko kvadrata ili jednosoban stan, e upravo to su ostale republike bivše SFRJ izabrale pa se kaju pa sada hoće tu kuću da uniše iz koje su oni i njihove države nastale. Tako da Donato ja nisam nacionalista i mogu da kažem samo jedno da je ovo takođe istina i realnost pa ti gledaj kako hoćeš, i tvoje napisano je realno ali iz promenjenog faktičkog stanja kroz istoriju što bližu ili stariju.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.12.2012 18:50
  Nenad@
  Mnogo ti toga napisa,ali opet osta nedorecen !
  Ti poistovjecujes Sandzak sa rs-om !! To ne mozes izjednacavati nikako,i nikada.
  Kao prvo,rs je etnicki ocistila vojska i normalno je da ste vecina.Vidim,ta ti cinjenica ne smeta !
  Kao drugo,Sandzak je otet od Bosne i pripojen Srbiji i C.Gori,iako im nikada do tada pripadao nije.
  Kazes,nisi nacionalista !? Ako nisi,kako onda mozes da navodis teritorije na kojima ste vecina,a znas sta je uradjeno na tim teritorijama?Ja se ne bih ponosio s time.Izgleda,tebi nije vazno sto su ljudi protjerani iz rs-a,sto je muslimana manje od 5% katolika jos manje ! Vazno ti je da ste vecina u rs-u,u Brckom,a ne interesuje te,kako ste to postigli?
  Zar ti nije cudno da ste vecina u gradovima koji se nalaze u Federaciji? Nadji mi takvu opstinu u rs-u,gdje su vecina muslimani ili katolici ! Nema je ni za lijeka!
  Dalja diskusija nema smisla.
  Odgovor

  Ime: dejan za donata Grad: bg
  24.12.2012 15:32
  Posto tvoja prica nije prazna kako ces resiti problem 70% srba u vojvodini?da li ces "olujom" ili "kesom" otkri ti nam preposteni i prepametni ljubitelju srba.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.12.2012 13:16
  Hahaha,odavno se ne nasmijah tako slatko gsn.Milivoje.
  Tacna konstatacija,a ujedno odaslana jednom od najvecih jastrebova na ovom forumu .
  Aferim,gsn.Milivoje !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.12.2012 22:16
  Balvanima?!
  Tako se rešavaju svi srpski problemi...

  Ime: Aleksandar
  21.12.2012 02:21
  Kosovo ne moze da daje autonomiju nikome jer nije drzava, gde ste vi videli da autonomna pokrajina daje autonomiju nekom unutar te teritorije.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  21.12.2012 14:49
  Zvuci dobro ali nije tacno i najvise lici na one otrcane parole:SPC je jedina pravoslavna crkva u ex-YU...a sad idemo ka priznavanju makedonske...Jeste potrajalo,ali posle ce ici brze za Crnogorce i druge koji to pozele.
  Nije ovo srednji vek pa da samo neko ko je drzava ima tapiju davanja nezavisnosti.Drzava se postaje kad te vecina sveta prizna i Kosovo je to postiglo.Cak i oni koji ih formalno ne priznaju ne krecu u rat za ukidanje nepriznate drzave jer to nije normalno a i prilicno je anahrono.Danas su nam valjda ljudi vazniji od granica i drzava.A ja stvarno ne zelim ni na koji nacin da budem u istoj drzavi sa polusvetom sa severa Kosova.Ali,ko me pita,posto moj predsednik nikad nece da sedne za isti sto sa ovakvim kao sto sam ja,ali ne prodje dan pa sedi u tom moralno i politicki sumnjivom drustvu.Kakva je to politika i kuda nas to vodi,to ne zna ni predsednik koji ispunjava zelje,cestitke i pozdrave onih koji manipulisu njime zato sto znaju malo vise,ali to znanje koriste za sopstvenu i korist svoje interesne grupe,a protiv vecine gradjana ove nesrecne zemlje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  21.12.2012 08:56
  Aleksandar@
  Koliko je meni poznato Beograd nije trazio autonomiju za sve Srbe na Kosou od naroda Maja,vec od R.Kosova !
  Ti nas hoces da uvjeris u nesto,sto ni sam ne vjerujes !!
  Kako ti nije vise jasno covjece? Kosovo je drzava i Beograd pokusava da dobije sto vecu autonomiju za Srbe.Ti ocito vidis stvari totalno drugacije od nas ostalih?

  Ime: John Miller
  21.12.2012 00:08
  Milosevic je priznao nezavisnost Kosova kada je juna mjeseca 1999 god u Kumanovu potpisao kapitulaciju Srbije. Od tada je Kosovo samostalna drzava.Ovo sada sa nekim izmisljenim tkz platformama je mlacenje prazne slame i zamajavanje javnosti u Srbiji koja ima vaznijih-ekonomskih tema od pitanja Kosova. Kosovo je nezavisna drzava i juzni susjed Srbiji. Kada se to prije shvati lakse ce se uspostaviti normalni odnosi izmedju dvije drzave.

  Ime: fred Grad: usa
  20.12.2012 19:25
  Prijelog platforme je izvanredan. Toliko je dobar da ga predlagac bezuslovno prihvata na katalonski nacin. Usudio bih se ponuditi nekoliko dopuna predlozenom tekstu platforme:
  a) imenovanje svake srpske kuce opstinom sa vecinski srpskim zivljem
  b) udruzivanje tako stvorenih opstina u regionalnu zajednicu opstina pod nazivom: Velika Juzna Albanska Srbija
  c) Formiranje i treceg doma u skupstini Kosova gdje bi bili birani samo delegati iz udruzenih opstina sa srpskom vecinom i gdje bi se iskljucivo glasalo dizanjem tri prsta
  d) da se cijelom podrucju uvede srpski jezik kao zvanicni i obavezujuci i cirilicno pismo kao sluzbeno pismo na internetu
  d) za provedbu predlozenih izmjena angazovale bi se srpske dobrovoljacke jedinice uz aktivnu podrsku srpske vojske i policije
  e) ukoliko "siptari" ne prihvate ovu ponudu treba ih definitivno smatrati neprijateljima srpskog naroda i saradnike americke imperijalisticke i okupatorske klike.
  Licno smatram da su moji prijedlozi prihvatljivi barem jednoj strani u sukobu, a medjunarodna zajednica ce pozdraviti postignuti dogovor ukoliko ga prihvati svaki srbin pojedinacno i kosovari kao koliektivitet i to bez ijednog izuzetka.
  Ako ovo ne valja spreman sam ne spavati cijeli dan i ponuditi nove prijedloge.

  Ime: Serdjo
  20.12.2012 17:02
  Proslo je odavno vrijeme kojekakvih izmisljenih srpskih autonomnih oblasti (SAO),JAO, au,au.. i sl gluposti. Srbija je ekonomski i vojno na kolenima i nije vise u mogucnosti nikome da namece svoje abnormalne i ludjacke planove. Pogotovo ne u samostalnoj Republici Kosovo,koja ima svoj Ustav i svoje zakone koje moraju postovati i lokalni kosovski Srbi. Svi su se vise umorili od negativne energije koja emituje Beograd zadnjih 20 god.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  20.12.2012 20:08
  Serdjo@
  Ma,nisu sve mogucnosti iscrpljene,Serdjo ! Ima jos jedna mogucnost?Treba da osnuju autonomnu oblast "cao,"i proces ce biti zavrsen.
  Odgovor

  Ime: Davor Grad: Odg
  20.12.2012 17:51
  Mislis od negativne energije koju emituje Amerika ...Kako se samo poklopilo ..od kad je Amerika jedina sila koja ugnjetava ceo svet a to je zadnjih 20 g po tebi je Beograd taj koji emituje negativnu energiju..A u stvari Srbija je jedina nezavisna i suverena drzava preostala u Evropi iako je jedan njen deo okupiran bombama i vojnom silom .. gle cuda bas od te Amerike
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.12.2012 14:55
  Pa sta hoce te li napraviti pakt sa ostalim "jedinim nezavisnim drzavama" poput Sjeverne Koreje, Irana pa svima pokazivati kako se uziva u slobodi? Zelim vam sve najbolje u takvoj zajednici slobodarskih nacija.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.12.2012 18:39
  Uh, crni Davore, a gde se dede Belorusija!
  Odgovor

  Ime: Pavle Grad: Nova Varos
  23.12.2012 23:00
  Gospodine Milivoje,pa zar Vi kao pametan i obrazovan covek ne vidite nista negativno u americkom imperijalizmu?Zar je moguce da je sve sto stize iz Amerike divno,prekrasno,zlatno?Zar to ne bi bilo previse jednostrano razmisljanje?Pa mora u svakoj psenici biti bar zrnce kukolja,pa sto ne i u americkoj.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  24.12.2012 13:43
  Pavle@
  U usporedbi s vama Pavle,sve je ruzicasto u Americi.
  PS.Ako pak u toj psenici i ima nesto kukolja,sigurno je uvezena iz Srbije?
  Zao mi je,ali ste mnogo zla posijali u ex Yu republikama,i sad to zanjete! Cak,i kroz komentare!
  Komentari stranica of 2
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.

  Kosovo i Turska uskoro bez viza u EU

  Evropska komisija je danas preporučila ukidanje viza za Tursku i Kosovo. U slučaju Turske, to je deo sporazuma za rješavanje migrantske krize, a što se tiče Kosovu to je redovan proces koji se mogao i očekivati.