Dostupni linkovi

Napetost na Korejskom poluostrvu: Pjongjang usmjerio rakete ka američkim ciljevima


Kim Jong-un u posjeti jednoj od jedinica Narodne armije Koreje
Kim Jong-un u posjeti jednoj od jedinica Narodne armije Koreje
Sjeverna Koreja saopštila je da je podigla borbenu gotovost raketnih i artiljerijskih jedinica dugog dometa i da su mete Guam, Havaji i kontinentalna teritorija SAD.
Sjeverna Koreja je usmjerila rakete dugog dometa na američke ciljeve.

Ova vijest koju je objavila državna agenicija KCNA praćena je prethodnom žestokom retorikom iz Pjongjanga koji je zaprijetio nuklearnim napadom na SAD i Južnu Koreju.

"Od ovog trenutka Vrhovna komanda podiže na prvi stepen borbenu gotovost svih artiljerijskih i raketnih jedinica dugog dometa na terenu, a mete su neprijateljski objekti u američkim invazionim bazama na teritoriji SAD, Havajima i Guamu", prenijela je KCNA.

Obrazloženje je da su primijetli neuobičajene znakove aktivnosti prema sjeveru.
Američki bombarderi obavili su više letova nego što je uobičajeno u bizini Sjeverne Koreje, što je u Pjongjangu protumačeno kao prijetnja.

Sve se istovremeno događa u trenutku kada Južna Koreja obilježava treću godišnjicu potapanja njihovog ratnog broda Čonana, kada je 46 mornara izgubilo život. Istraga je utvrdila da je brod potopio Sjevernokrejski torpedo, što je Pjongjang uvijek demantovao.

Prije prijetnje Pjongjanga, ministar odbrane Južne Koreje, Vi Jang izdao je upozorenje na konfrenciji za medije u Seulu:

Predsjednica Park Geun-Hye prolazi pored fotografija mornara koji su nastradali tokom potapanja broda Čonana
Predsjednica Park Geun-Hye prolazi pored fotografija mornara koji su nastradali tokom potapanja broda Čonana
“Ako Sjeverna Koreja bude provocirala ponovo kao što je to činila u prošlosti, naša vojska će uzvratiti - 1000 puta, ili čak 10.000 puta, da bi umirila duhove 46 heroja Čonana koji su umrli braneći našu domovinu."

Južnokrejska predsjednica Park Geun Hje koja je u govoru danas na godišnjicu potapanja bojnog broda pozvala Pjongjang da promijeni kurs.

“Sjeverna Koreja treba da odustane od nuklearnog oružja, raketa, provokacija, prijetnji i postane odgovorni član međunarodne zajednice.To je jedini način na koji sjever može preživjeti”

Početkom marta Sjeverna Koreja je saopštila da poništava sve mirovne ugovore sa Južnom Korejom kojima je prije 60 godina zaključen rat.

Vašington se još se nije oglasio povodom usmjeravanja oružja dugog dometa ka ciljevima u SAD.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, inače saveznik Sjeverne Koreje, pozvalo je sve strane na uzdržanost.

Stručnjaci smatraju da Sjeverna Koreja ne raspolaže raketama koje mogu da stignu sa atomskim bojevim glavama do kontinentalnog dijela SAD.

Retorika Sjeverne Koreje zaoštrena je od kada je ta zemlja nedavno izvršila treću nuklearnu probu, što je uzrokovalo pojačane sankcije od strane UN.
XS
SM
MD
LG