Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 17:28 CET

Popularna nauka

Pilula od paradajza protiv moždanog i srčanog udara

Paradajz, ilustracija
Paradajz, ilustracija
Likopen, vrlo važan sastojak paradajza odavno je poznat po svojim protivupalnim karakteristikama, a u modificiranoj varijanti krv ga lakše apsorbira nego prirodni, dodatno snižavajući rizik od srčanog i moždanog udara te karcinoma, pokazalo je istraživanje provedeno na "Kembridžu".

Dvomjesečno istraživanje rezultiralo je zaključkom da likopen u modificiranom obliku, kao pilula, pomaže boljem radu ćelija krvožilnog sistema.

Ćelije su apsorpcijom likopena postale osjetljivije na dušični monoksid, plin koji širi krvne žile i pojačava protok krvi tokom vježbanja.

Da bi se pacijenti riješili tableta za snižavanje holesterola, naučnici su razvili ovu pilulu koja će pomoći u slučajevima kad nije moguće uzimati klasične tablete, a pri tome su uvjereni da ovaj oblik likopena ima mnogo bolje učinke na zdravlje.

Modificirani likopen dobro djeluje i na sve upalne procese te dijabetes i artritis, a vjeruje se da usporava razvoj ćelija karcinoma.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.