Petak, 06. maj/svibanj 2016, 16:58 CET

  Popularna nauka

  Pilula od paradajza protiv moždanog i srčanog udara

  Paradajz, ilustracija
  Paradajz, ilustracija
  Likopen, vrlo važan sastojak paradajza odavno je poznat po svojim protivupalnim karakteristikama, a u modificiranoj varijanti krv ga lakše apsorbira nego prirodni, dodatno snižavajući rizik od srčanog i moždanog udara te karcinoma, pokazalo je istraživanje provedeno na "Kembridžu".

  Dvomjesečno istraživanje rezultiralo je zaključkom da likopen u modificiranom obliku, kao pilula, pomaže boljem radu ćelija krvožilnog sistema.

  Ćelije su apsorpcijom likopena postale osjetljivije na dušični monoksid, plin koji širi krvne žile i pojačava protok krvi tokom vježbanja.

  Da bi se pacijenti riješili tableta za snižavanje holesterola, naučnici su razvili ovu pilulu koja će pomoći u slučajevima kad nije moguće uzimati klasične tablete, a pri tome su uvjereni da ovaj oblik likopena ima mnogo bolje učinke na zdravlje.

  Modificirani likopen dobro djeluje i na sve upalne procese te dijabetes i artritis, a vjeruje se da usporava razvoj ćelija karcinoma.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.