Dostupni linkovi

Penzioneri u limbu: Kasne isplate, najavljena smanjenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Penzioneri iz Federacije ultimativno su zatražili od Vlade FBiH povećanje penzija za pet posto, barem onih najnižih. Kap je prelila čašu kada im je u posljednja tri mjeseca isplata penzija pomjerena za sedam do deset dana, a u Fondu PIO i resornom ministarstvu jednostavno rekli - novca nema dovoljno, priliv je slabiji i kako se budu uplaćivali doprinosi tako će biti isplaćivane i penzije. U RS-u posljednje poplave su rezultirale smanjenjem zaposlenih, te je sindikat izašao sa podatkom da je 10.000 penzionera više nego zaposlenih, što će u konačnici značiti smanjenje penzija.

Više od 60 posto penzionera prima najnižu penziju, koja u Federaciji iznosi 160 eura, a u RS 120 eura, dok je samo za hranu potrebno mjesečno izdvojiti više od 200 eura. Od oko 635.000 penzionera u BiH, više od 400.000 živi ispod minimuma dostojanstva:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link

Većini penzionera penzija nije dovoljna ni za hranu. Mnogi sebi ne mogu priuštiti ni neophodne lijekove, napominje Vesna Grgić, zamjenica predsjednika Skupštine udruženja penzionera FBiH:

„Umiru ljudi, nemaju od čega da žive. Zar može da živi od 326 maraka ako će platiti režije? A znate kakvi smo mi penzioneri savjesni - najprije ćemo platiti režije, a pa šta ostane. Sad su došla vremena da oni to više ne mogu. Sigurno uzdražavaju jednog ili više članova obitelji. Dakle, šta dalje?“

Posljednje poplave u BiH nakon kojih je više od 5.000 ljudi ostalo bez posla znatno su uticale i na uplatu doprinosa u penzione fondove. U Federaciji već nekoliko mjeseci isplata penzija kasni od sedam do deset dana. Nedavno su penzioneri iz okoline Tuzle blokirali magistralnu saobraćajnicu tražeći da im se isplati penzija.

„Nema penzije, nemamo šta jesti, nemamo šta piti. Djeca nemaju šta jesti. I kako da živim? Eto svi smo ovako išli pa nema, nego haj’te kući i gotovo. A mi nismo htjeli ići kući, mi smo blokirali put“, kaže penzionerka Fatima Avdić.

Ranka Mišić
Ranka Mišić

U RS kašnjenja su bila u protekla dva mjeseca, no u Penzionom fondu kažu kako se stanje stabilizuje. Ipak, manji broj zaposlenih dovodi u pitanje isplatu penzija u narednim mjesecima, kaže predsjednica Sindikata RS Ranka Mišić:

„Oko 10.000 je više onih koji primaju penziju od onih koji uplaćuju. I to je suštinski problem koji nije od jučer. Prikupljanje doprinosa i broj uplatilaca su ključni problemi u RS-u jer odražavaju kolika je stopa zaposlenosti i koliko uopšte funkcioniše sistem, odnosno koliko oni koji zapošljavaju radnike redovno uplaćuju doprinose i koliko uopšte obračunavaju platu onako kako je treba obračunavati u skladu sa propisima.“

Tihomir Joksimović iz Penzionog fonda RS kaže kako je prema njihovoj evidenciji malo veći broj zaposlenih u odnosu na penzionere, no to je neznatno:

„1,13 osiguranika naprema 1 penzioner - to je, ono kako mi stručno kažemo, stopa zavisnosti.“

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je od ovih podataka alarmantnija činjenica da vlasti u BiH uopšte ne reaguju na žalbe penzionera, niti imaju programe za nova zapošljavanja:

„Situacija koja svakim danom pokazuje sve veće i veće probleme u punjenju fondova zdravstva i penzionog fonda pokazuje da praktično nikakve ekonomske mjere koje bi trebalo da donose, sprovode i realizuju organi vlasti nisu ni pokrenute, a kamoli realizovane. Ja mislim da ova vlada nije ni sposobna ni svjesna da konstatuje situaciju, a kamoli nešto da uradi. Insistiranje na kapitalnim infrastrukturnim projektima je potpuno pogrešan pristup koji neće stvoriti nova radna mjesta, osim što će najveći dio novaca završiti u džepovima tajkuna, a rezultat će biti autoputevi po kojima neće biti automobila jer građani neće imati novaca da se voze. Što se tiče investicija u proizvodnji struje, odnosno elektrosistem, to uglavnom rade strane kompanije, koje na osnovu toga ostvaruju i profit.“

Skupština Udruženja penzionera Federacije zatražila je od Vlade FBiH uoči izbora da se penzionerima barem sa najnižim primanjima penzija poveća za pet posto. To su, kažu, vlasti obećale još prošle godine. Vesna Grgić, zamjenica predsjednika Skupštine udruženja penzionera FBiH, kaže da su im u pet godina i uz porast troškova od 100 posto penzije povećane jednom - za pet posto:

„Vi ste nekad mogli otići na pijacu i kupiti nešto za nekih deset maraka. Šta možete danas? Ne možete ništa. A još će biti gore kad dođe jesen, kad pogledate šta su ove poplave napravili štete.“

Penzioneri navode i da državne firme samo u Federaciji za doprinose duguju 190 miliona eura i traže od Vlade FBiH da nađu način za naplatu ovih dugovanja. No iz Vlade stigao je odgovor da nije realno očekivati povećanje jer novca nema, a navode da je ove godine penzija već povećana za pet posto. To je za penzionere sa najnižom penzijom iznosilo šest eura više, ili pet kilograma brašna. No vlast misli da je to dovoljno. Grgić kaže da ne treba zaboraviti da su penzioneri najbrojniji glasači:

„I da bi kad bi samo ta mašina krenula i glasala, sve bi se moglo promijeniti.“

XS
SM
MD
LG