Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:11 CET

  Bosna i Hercegovina

  Pehar: Identitet grade na laži i negiranju zločina

  Promocija knjige u Mostaru
  Promocija knjige u Mostaru
  "Identitet u ovome društvu se gradi na laži i na negiranju zločina", izjavio je u utorak uveče  Antonio Pehar, na promociji svoje knjige "Ustavna demokracija za BiH", u kojoj autor iznosi koncept ustavnog patriotizma, kojeg su u poslijeratnoj Njemačkoj razvili Dolf Sternberger i kasnije Jürgen Habermas, kao model koji bi se mogao koristiti u rješavanju bosanskohercegovačke državne i ustavne reforme.

  Obrazlažući koncept rješenja bh. ustavne i svake druge krize, Pehar je podsjetio kako se krivicom na prostorima bivše Jugoslavije bavi Haško sudište. "Tu imamo problem. One presude koje donese Haško sudište, ovo društvo lažno interpretira", istakao je Pehar.

  On je, govoreći o novom konceptu ustavnog patriotizma, rekao kako je dosadašnja politička kultura u BiH vrlo složena, nastala kao posljedica historijskih okolnosti, te da je to "podanička" politička kultura. "To je politička kultura sukoba. Problem je što je tu politika uvijek bila politika straha!", rekao je uz ostalo autor.

  Istakao je i kako niko na ovim prostorima nije ni politički odgovarao za zločine počinjene tokom posljednjeg rata. "Osobe koje su sudjelovale u kreiranju političkih sukoba, koji su rezultirali ratnim zločinima, i dalje sudjeluju u političkom životu", rekao je Pehar.

  Koncept regionalne države

  Recenzent knjige Šaćir Filandra, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, rekao je uz ostalo kako je - sa aspekta rješenja koje nudi Antonio Pehar - nužan "radikalan diskontinuitet" sa dejtonskom praksom, koju je nemoguće "bilo kakvim amandmanima popraviti".

  Filandra je istakao kako Antonio Pehar, kroz knjigu "Ustavna demokracija za BiH" nudi najprihvatljiviji model regionalne države, po ugledu na Njemačku, Španiju ili Italiju. Dodao je kako se autor najviše oslanja na Habermasova rješenja ovog pitanja, u specifičnim njemačkim prilikama nakon Drugog svjetskog rata, u pogledu ustavnog patriotizma, na kojem je zasnovan Ustav Njemačke.

  "Validnom analizom, Pehar utvrđuje povijesno postojanje šest regija unutar BiH, te na pregnantan način dokazuje kontinuitet tih regija od ranog Srednjeg vijeka do skorog kraja 20. stoljeća. U tom smislu, autor smatra da bi model regionalne države, kojeg on i u sadržajnom, pravnom i političkom smislu u dobroj mjeri definira, bio način rješavanja napetosti", rekao je uz ostalo Filandra.

  Nije za dnevnu politiku

  Prof. dr. Filandra je naglasio kako je koncept Antonija Pehara potpuno različit od kolektivističkog pripadanja "radničkoj klasi" ili današnjoj "naciji", nego se temelji na principu individualne slobode za sve pripadnike zajednice.

  Ipak, Šaćir Filandra je dodao kako knjiga Antonija Pehara nije "knjiga za partije, dnevnu politiku, nego za dugoročno razmišljanje".

  Govoreći o knjizi, prof. dr. Tihomir Cipek, sa Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, rekao je uz ostalo kako BiH "pati od nedostatka unutrašnje suverenosti", te da knjiga Antonija Pehara otvara upravo to pitanje, nudeći "hrabar odgovor na sadašnje stanje preko koncepta ustavne demokratije". Taj koncept, objasnio je, obuhvata dogovor o osnovnim vrijednostima zajednice i to preko ustava.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  21.12.2012 11:42
  Dobro istrazivanje ali izvan sustine dnevne politike i prakse. Kada bi se uspjelo nagovoriti bosanske srbe da prihvate regionalizaciju BiH po povijesnim i ekonomskim a ne etnickim principima, BiH bi odjednom ostala bez preko 50% svojih problema. Upravo je srpska ambicija da se preko drine stvori srpska drzava (zbog nekakve navodne ugrozenosti, mada srbima BiH nikad nije nista nazao ucinila) osnovni uzrok vecine bosanskohercegovackih problema, otkako je u Srbiji vojnim udarom i atentatom srusena dinastija Obrenovica. Svaki srpski lider koji nije dijelio viziju Srbije preko Drine i na Kosovu bio je ubijan, hapsen ili u nekoj drugoj formi eliminiran iz politickog zivota. posljednji Obrenovic, Stambolic, Djindjic, lista je dugacka. Cak je i Milosevic uhapsen jer je svojom nekompetencijom izgubio Kosovo. Sve dok postoji ovo zlo na istocnim BH-granicama i dok se tom zlu efektno ne stane u kraj iluzorno je pricati o bilo kakvoj normalnoj regionalizaciji BiH.
  Odgovor

  Ime: Djukljanovic Grad: Stolac
  22.12.2012 04:57
  Zlo si ti anonimac i tvoja mrznja koja ne dozvoljava ni zajednistvo ni zajednicki zivot. Zbog tebe i takvih dizemo ograde jer sa mrznjom se ne moze zivjeti.
  Odgovor

  Ime: Psiholog
  24.12.2012 21:45
  Ograde koji bi da gradis su proizvod tvoje i samo tvoje mrznje. Ograde su zatvor uma i razvoja drustva. Ograde ce pasti kada mrznja umre sa tobom ili istu odbacis i na njeno mjesto prihvatis ljubav i istinu. Istinu da buducnost gradis na odbrani i slavi genocida. Ljubav je vjecna a ti nisi, prema tome ni mrznja koju u sebi gajis.
  Veritas vos liberabit.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.