Dostupni linkovi

Patolog Stanković o Tomašici: Izvještaji neusuglašeni


Zoran Stanković na suđenju Ratku Mladiću
Zoran Stanković na suđenju Ratku Mladiću

Nakon mjesec i pol dana pauze na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nastavilo se suđenje ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Dugotrajan proces, koji traje od 2012.godine – u završnoj je fazi budući da je obrani ostalo za ispitati još samo nekoliko svjedoka.

S višednevnim iskazom je počeo patolog Zoran Stanković, koji se bavio analizom izvještaja o prijedorskoj masovnoj grobnici Tomašica, kao i o grobnicama nastalim nakon streljanja ljudi iz Srebrenice.

Patolog Stanković je svjedočio na Haškom sudu više puta budući da se bavio nalazima i istragama masovnih grobnica koje se još uvijek pronalaze nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina. Kao vještak obrane Stanković će pokušati osporiti nalaze ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, Tomašice, kao i još nekih mjesta zločina za koje se tereti general Mladić.

„Prvo je od mene zatraženo da dam svoj nalaz i mišljenje u vezi izvještaja dr.Clarka koji se tiče obrade masovne grobnice u Tomašici“, naveo je u uvodnom dijelu svjedočenja Stanković, a u kojem je opisivao i svoj posao patologa i analiza grobnica od Vukovara 1991.godine pa sve do Kosova 1999.godine.

Pokušaj osporavanja izvještaja patologa i svjedoka optužbe

Spomenuti doktor John Clark, je kao britanski patolog analizirao pronađene ostatke iz Tomašice, a kao svjedok haške optužbe prošle godine je opisao nalaze koji su upućivali – da je većina od nekoliko stotina žrtava - upucana u stražnji dio glave (što ide u prilog optužbi o egzekucijama).

Tijekom nekoliko dana patologa Stankovića će ispitivati obrana i optužba - o njegovoj analizi Clarkovog izvještaja.

„Ja sam analizirao materijal – izvještaj o obdukcijskim nalazima, isto izvještaj dr.Clarka o obdukcijskim nalazima. Tomašica – tabela sa sažetim prikazom post-mortem pregleda. A potom sam analizirao obdukcijske nalaze dr.Dževada Durmiševića iz Bihaća i prof.dr. Nermina Sarajlića s Univerziteta u Sarajevu.“, naveo je Stanković materijal koji je obradio.

Podsjetimo, optužba tereti generala Mladića i za Tomašicu budući da je u svoj ratni dnevnik upisao – da su u to rudarsko okno pokopane tisuće žrtava nesrpske nacionalnosti iz Prijedora, općine u kojoj je prema optužbi - 1992.godine počinjen progon s razmjerom genocida.

Stanković je potkraj sudskog dana u ponedjeljak počeo govoriti o primjerima kada su neke od ekshumiranih žrtava mogle stradati usred borbi, a obrana je pokušavala prikazati kako je u velikom broju masovnih grobnica – riječ o posljedici asanacije terena nakon borbi.

Vještak obrane kritizirao je dr.Clarka u vezi toga što je osobno fotografirao pronađeno u Tomašici. „Ne mogu vjerovati da su tako radili.“, izjavio je dodatno pojašnjavajući sucima – kako to nije sukladno njegovoj zadaći patologa. Također je tvrdio da su izvještaji spomenutih patologa o Tomašici, koje je pregledavao - različiti i neusuglašeni. Prema njegovom stavu patolozi su trebali „sjesti i usuglasiti“ svoje izvještaje prije nego ih dostave Haškom sudu.

Iskaz Stankovića nastavit će se i idućih dana.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG