Dostupni linkovi

Parlamentana skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu


Savet Evrope
Savet Evrope
Parlamentana skupština Saveta Evrope (PS SE) u utorak je usvojila rezoluciju o Kosovu, sa 115 glasova za i 15 protiv. Rezolucijom se pozivaju vlasti na Kosovu, EULEX i UNMIK da nastave sa jačanjem vladavine prava, kao i pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije.

Parlamentarna Skupština je takođe usvojila i preporuke kojima bi se proširili programi Saveta Evrope za Kosovo i dopustilo odgovornim vlastima na Kosovu da direktno budu uključene u njih. Inače, tema zimskog zasedanja PS SE bila je “Situacija na Kosovu i uloga Saveta Evrope”.

U rezoluciji čiji je autor švedski poslanik iz redova socijalista, Bjorn von Sydow, navodi se da Kosovo sporo napreduje u poboljšanju vladavine zakona, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako na severu tako i na jugu zemlje, te da pravosuđe i dalje pati od političkog uticaja, neefikasnosti i od nedostatka transparentnosti.

Izvestilac Bjorn von Sydow u izveštaju o Kosovu je istakao i da su se u protekle dve godine na Kosovu desili važni događaji koji se tiču upravljanja i političke stabilnosti, kao i sprovođenja reformi.

Dodaje se, međutim, da su potrebni veći napori kako bi se poboljšala funkcionalnost demokratskih institucija, naročito Skupštine Kosova, kao i efikasniji rad u javnoj administraciji i pravosuđu.

“Postoji opšti nedostatak vladavine prava na Kosovu. Korupcija je prisutna u celoj zemlji, na raznim nivoima. To se odnosi na pravosuđe, tužioce… Vladavina prava se mora poboljšati i ona mora biti predviđena za sve”, kazao je Sydow tokom zasedanja Skupštine.

“Glavni izazov na Kosovu je poštovanje ljudskih prava i vladavina zakona, naročito borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Sydow.

On je kao pozitivan izdvojio dijalog premijera Kosova i Srbije.

“To otvara prostor za rešavanje fundamentanih političkih problema zajedno sa tehničkm pitanjima. Informisan sam da je dosta toga sprovedeno, a to je bilo glavno - sprovođenje dogovorenog”, istakao je on.

Sydow je takođe pozvao na snažniju ulogu Saveta Evrope na Kosovu.

“Izveštaj poziva na poboljšanje delovanja u promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona na Kosovu kao i da se prošire programi Saveta Evrope i dopusti odgovornim vlastima na Kosovu da direktno budu uključene u sprovođenje programa Saveta Evrope“, istakao je Sydow, te pozvao i na jačanje dijaloga Saveta sa izabranim političkim predstavnicima na Kosovu.

U usvojenim preporukama koje su obavezujuće za Komitet ministara i zemlje članice, stoji da Komitet ministara SE treba dodatno da poboljša svoje delovanje na promovisanju ljudskih prava i vladavine zakona na Kosovu kao i da proširi programe Saveta Evrope u oblastima kao što su sprovođenje zakona protiv diskriminacije, nezavisnog i efikasnog pravosuđa, borba protiv korupcije i drugo. Navodi se i da službenici Saveta Evrope imaju direktne kontakte sa kosovskim vlastima u sprovođenju programa ove organizacije, bez obzira na statusnu neutralan stav koji Savet Evrope ima prema Kosovu.

Poruka o novoj realnosti

S druge strane, Aleksandra Đurović ispred srpske delegacije, ovom prilikom je izrazila rezervisanost na poziv za definisanje načina intenziviranja i proširivanja dijaloga sa predstavnicima izabranim u Skupštini Kosova, dodajući da to može uticati na dijalog Kosova i Srbije.

“Ovaj, na prvi pogled, mali detalj mogao bi da postane uvod u ugrožavanje statusne neutralnosti Saveta Evrope. Šta više, kako smo započeli pregovore uz posredovanje Evropske unije, veoma je važno da se ne staje na put napretku pregovorima stvaranjem pritiska na jednu pregovaračku stanu. Svaka odluka koja bi makar i nagovestila promenu stava Saveta Evrope prema statusnoj neutralnosti mogla bi da ugrozi u nekoj fazi sam pregovarački proces”, kazala je Đurović.

Sydow je takođe istakao zabrinutost oko obrazovanja na manjinskim jezicima na Kosovu, navodeći da se ono mora poboljšati. On je kazao da je alarmantno što deca uče po različitim planovima i programima, a po kojima se različito uči o prošlosti, što će uticati na budućnost.

Na zasedanju su u svojstvu gostiju bila prisutna i dva poslanika Skupštine Kosova.
Poslanik iz vladajuće Demokratske partije Kosova Hydajet Hyseni u izjavi za RSE je kazao da je važno to što je sa Parlamentarne skupštine preneta poruka o novoj realnosti, koja se postiže polako ali sigurno, pa i na ovakvim forumima gde je “mišljenje bilo uglavnom negativno”.

On je ocenio da ova rezolucija predstavlja prvi stepen prevazilaženja statusne neutralnosti.

“Teško je ostati neutralan između slobode i okupacije, između prošlosti koja preti da bude i pritisak u budućnosti. To dokazuje i činjenica pozitivnih komentara o Kosovu i od predstavnika zemalja koje nisu priznale zemlju”, kazao je on.

Vjosa Osmani, poslanik iz redova opozicionog Demokratskog saveza Kosova, istakla je da je usvojena rezolucija realna, naročito kada se govori o korupciji i nedostatku vladavine prava. Ali ono što je važno, kaže ona, to je što se u rezoluciji po prvi put zahtevaju direktni konakti zvaničnika Saveta Evrope sa kosovskim institucijama.

“Mi međutim nemamo pravo da podnosimo amandmane. Otvoreno kažem da bi bilo mnogo bolje da se čuje i naš glas, kao što je to slučaj sa Albanijom i ostalima. Inače, u poređenju sa ranijim godinama, tekst rezolucije je pozitivniji, usvojen je većinom i to govori da je većina parlamentaraca zainteresovana za napredak Kosova na evroatlantskom putu. Pitanje učlanjenja Kosova u Savet Evrope nije više da li nego kada će se to desiti”, kazala je ona.
XS
SM
MD
LG