Dostupni linkovi

Paralelne ruske proslave Dana pobjede u crnogorskim gradovima


Bar, ilustrativna fotografija
Bar, ilustrativna fotografija

Dok su crnogorska vlast i predsjednik države u Podgorici organizovali centralnu proslavu povodom Dana pobjede nad fašizmom, proruska nevladina organizacija je uz podršku ruskog ambasadora u Crnoj Gori organizovala paralelne manifestacije u nekim primorskim gradovima.

Na centralnoj proslavi koju je predsjednik države Filip Vujanović organizovao na glavnom gradskom trgu u Podgorici obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom, nije bilo ruskog ambasadora Andreja Nesterenka koji je ranije javno zamjerio crnogorskom predsjedniku što je prvo prihvatio poziv, a potom odustao da se pojavi na paradi u Moskvi. Vujanović je to objasnio potrebom da bude prisutan na proslavi koja se organizuje u Crnoj Gori, navodeći da u trenutku kada je prihvatio da otputuje u Moskvu nije bilo planova da se taj dan obilježi i u Podgorici.

Iako ga nije bilo na državnoj ceremoniji, ruski ambasador je učestvovao na proslavi koju je paralelno u Baru organizovala NVO Monterusija, a koju je pored kulturnih programa pratio i defile bajkerske grupe Noćni vukovi, naklonjene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koja se provozala i kroz druge crnogorske gradove i položila vijenac na spomenik palim borcima. Slična manifestacija organizovana je i u Herceg Novom gdje je ruskog ambasadora primio gradonačelnik Nikša Gojković.

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Miodrag Vuković, predsjednik skupštinskog odbora za međunaordne odnose i iseljenike iz vladajuće Demokratske partije socijalista za naš radio kaže da u paralelnim manifestacijama koje su imale podršku ruske ambasade ne vidi ništa dramatično, a na pitanje da prokomentariše navode da se radi o odmjeravanju snaga i demonstraciji ruskog uticaja u Crnoj Gori Vuković odgovara.

Ne, ne... Da se radi o neprimjerenom diplomatskom potezu da, ali da je to neki dramatičan iskaz uticaja na naše unutrašnje prilike, odnose i procese ne vidim. Čak i da se radi o tome, ne može biti dramatično i veliko, jer to su već poznate strukture, sa kojima mi nemamo iluzija, to je jedna svijest, sva politika koja je protiv državnih politika Crne Gore, u najmanju ruku istima oponira. U odnosu na njih imamo alternativu – to su priključenje EU i NATO alijansi“.

Zoran Srzentić, gradonačelnik Bara kaže da, iako ima veliko poštovanje za ovaj datum, prepoznaje neprimjerenu političku dimenziju proslava koje su tim povodom organizovane.

„Generalno imam visoko poštovanje prema Danu pobjede jer se i moj otac u Drugom svjetskom ratu borio sa crvenoarmejcima i sa njima oslobađao Beograd i stigao do Trsta, i bio oficir poslije rata... Imam visoko poštovanje prema tim ljudima koji su se četiri godine borili za slobodu svih jugoslovenskih naroda, ali je ovaj 9. maj više bio politka, a manje odavanje pošte tim borcima i ljudima za koje ja imam visoko poštovanje."

RSE: Mislite na barsku proslavu?

Srzentić: Pa, mislim na sve ukupno. Da je bilo više politike i preganjanja i svega ostalog. Ali, konkretno na barsku proslavu, da se ja ne bavim nekom visokom politikom.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG