Dostupni linkovi

Papa Franjo: Albanija primer verske harmonije


Papa Franjo dolazi na misu u Tirani
Papa Franjo dolazi na misu u Tirani

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je u jednodnevnu posetu Albaniji, gde se sastao sa visokim političkim i verskim zvaničnicima.

Papa Franjo i predsednik Nišani
Papa Franjo i predsednik Nišani

Obraćajući se albanskom predsedniku Bujaru Nišaniju, drugim državnim zvaničnicima i diplomatskom koru, papa je istakao da Albanija za svet predstavlja "nadahnjujući primer" međuverske harmonije, pokazujući da je koegzistencija hrišćana i muslimana ne samo moguća, već i korisna za razvoj zemlje.

On je osudio ekstremističko zloupotrebu religije radi opravdavanja nasilja i ocenio da Albanija predstavlja primer verske harmonije. "To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični verski duh i gde se verske razlike izobličuju i instrumentalizuju", dodao je on na početku jednodnevne posete Albaniji.

Papa doalzi u centar Tirane
Papa doalzi u centar Tirane

"Neka se niko me smatra božjim "oklopom" dok planira i sprovodi dela nasilja i ugnjetavanja", istakao je papa Franjo u svom govoru u predsedničkoj palati u Tirani.

Predsednik Nišani je zahvalio papi što je Albanija njegova prva evropska destinacija, ocenivši da je papina poseta istorijski događaj za sve Albance.

"Među nama nema netolerancije i ekstremizma, već uzajamnog poštovanja prenošenog iz generacije u generaciju. Od ateističke zemlje, pretvorili smo se u zemlju verske slobode", dodao je.

Papa je, sa svoje strane, podsetio na progone vernika u Albaniji, rekavši da je to "zemlja mučenika" i, podsećjajući na orla kao nacionalni simbol Albanije, dodao: "Ne zaboravite vaše rane, ali ih ne osvećujte. Idite napred, leteći na nadama velike budućnosti".

Papa Franjo je u Tiranu stigao u nedelju ujutru, a dočekao ga je premijer Edi Rama koji je i sam katolik. Desetine hiljada ljudi okupilo se u centru grada gde je papa održao misu. Prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa likom pape Franje.

"Papa dolazi da albanskom narodu da blagoslov, svima nama, religijama koje ovde žive u harmoniji“, rekao je stanovnik Tirane

„Ovo je veliki događaj za albanski narod. Živimo u verskoj toleranciji i papa je dobrodošao“, kaže jedan od okupljenih u centru grada.

Papa je na misu u Tirani došao istim vozilom otvorenog krova, u kakvom izlazi i na Trg svetog Petra.

Građani Tirane dočekuju papu
Građani Tirane dočekuju papu

To je prva poseta pape jednoj evropskoj zemlji od kada je preuzeo dužnost. U Tirani je raspoređeno 2.500 pripadnika specijalnih policijskih snaga, a postavljeno je 29 kontrolnih punktova. U centru grada zaustavljen je saobraćaj, a svi koji su dolazili na misu, prethodno su prošli kroz policijsku kontrolu.

Irački ambasador u Vatikanu, upozorio je uoči posete, da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika Islamske države, pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve militanata u Iraku, što je redak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rešavanja sukoba.

XS
SM
MD
LG