Dostupni linkovi

Papa otvorio Twitter nalog blagoslovom


Papa Benedikt XVI. poslao svoj prvi 'tweet'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Papa Benedikt XVI poslao svoj prvi 'tweet'

Papa Benedikt šesnaesti poslao je srijedu prvu poruku preko društvene mreže Twitter u kojoj je blagoslovio vjernike iz cijelog svijeta.

"Dragi prijatelji, sretan sam što sam u kontaktu s vama preko Twittera. Hvala vam na velikodušnim odgovorima. Blagosiljam vas iz sveg srca", napisao je papa u prvoj poruci na svom Twitter nalogu za koji će korisiti ime @pontifex, što znači i papa i graditelj mostova.

Papa se prvi out oglasio putem Twittera na zvaničnom nalogu Vatikana prošle godine, a pokretanje njegovog naloga najavljeno je 4. decembra.

Od tada je stekao 650.000 pratilaca i u srijedu ćer odgovoriti na tri pitanja od stotine njih koliko je u međuvremenu dobio iako on ne prati naloge drugih.

Papa će se, nakon prve poruke koju je napisao lično, oslanjati na pomoćnike za komunikaciju na Twitteru. Poruke će biti o duhovnim stvarima i nekim svjetskim temama.

Poglavar Rimokatoličke crkve pisaće poruke na engleskom, francuskom, njemačkom, španskom, italijanskom, portugalskom, poljskom i arapskom jeziku.

Papa se tako pridružio rastućoj listi vjerskih poglavara koji koriste društvene mreže za komunikaciju sa vjernicima znatiželjnicima.

Tibetanski vjerski vođa Dalaj Lama je prisutan na Twitteru od 2010. godine i do sada je stekao 5,6 miliona pratilaca koji njegove poruke retvitaju (podijele na svojoj mreži) hiljade puta.

Papa Koptske crkve Tavardos II to radi od 27. novembra, samo devet dana nakon što je ustoličen.

On je do sada poslao više od 20 poruka sa poslovicama na arapskom i engleskom jeziku i stekao skoro 16.000 pratilaca.

Iranski vrhovni vjerski vođa Ajatolah Ali Hamnei na Tweeteru objavljuje fotografije, linkove za saopštenja za novinare i kratke komentare na događaje u svijetu na engleskom i perzijskom.
XS
SM
MD
LG