Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 07:00 CET

  Svijet

  Papa otvorio Twitter nalog blagoslovom

  Papa Benedikt XVI. poslao svoj prvi 'tweet' i
  X
  12.12.2012
  Nakon Vatikana i papa Benedikt XVI. napravio je svoj Twitter profil, poslao je svoj prvi tweet na sedam jezika - engleskom, talijanskom, portugalskom, francuskom, njemačkom, poljskom i arapskom jeziku. Video: Reuters, 12. decembar 2012.
  Papa Benedikt XVI poslao svoj prvi 'tweet'
  Papa Benedikt šesnaesti poslao je srijedu prvu poruku preko društvene mreže Twitter u kojoj je blagoslovio vjernike iz cijelog svijeta.

  "Dragi prijatelji, sretan sam što sam u kontaktu s vama preko Twittera. Hvala vam na velikodušnim odgovorima. Blagosiljam vas iz sveg srca", napisao je papa u prvoj poruci na svom Twitter nalogu za koji će korisiti ime @pontifex, što znači i papa i graditelj mostova.

  Papa se prvi out oglasio putem Twittera na zvaničnom nalogu Vatikana prošle godine, a pokretanje njegovog naloga najavljeno je 4. decembra.

  Od tada je stekao 650.000 pratilaca i u srijedu ćer odgovoriti na tri pitanja od stotine njih koliko je u međuvremenu dobio iako on ne prati naloge drugih.

  Papa će se, nakon prve poruke koju je napisao lično, oslanjati na pomoćnike za komunikaciju na Twitteru. Poruke će biti o duhovnim stvarima i nekim svjetskim temama.

  Poglavar Rimokatoličke crkve pisaće poruke na engleskom, francuskom, njemačkom, španskom, italijanskom, portugalskom, poljskom i arapskom jeziku.

  Papa se tako pridružio rastućoj listi vjerskih poglavara koji koriste društvene mreže za komunikaciju sa vjernicima znatiželjnicima.

  Tibetanski vjerski vođa Dalaj Lama je prisutan na Twitteru od 2010. godine i do sada je stekao 5,6 miliona pratilaca koji njegove poruke retvitaju (podijele na svojoj mreži) hiljade puta. 

  Papa Koptske crkve Tavardos II to radi od 27. novembra, samo devet dana nakon što je ustoličen.

  On je do sada poslao više od 20 poruka sa poslovicama na arapskom i engleskom jeziku i stekao skoro 16.000 pratilaca.

  Iranski vrhovni vjerski vođa Ajatolah Ali Hamnei na Tweeteru objavljuje fotografije, linkove za saopštenja za novinare i kratke komentare na događaje u svijetu na engleskom i perzijskom.

  Nedim Dervišbegović

  Producent za multimediju. Studirao medije, politiku i međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Rimu i Londonskom univerzitetu. Dugogodišnji viši dopisnik Reutersa iz Sarajeva.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.