Dostupni linkovi

Pomoć sporo stiže u Pakistan


Žrtve poplava u Pakistanu koje su smještene u izbjegličkom kampu u Karachiju, pokušavaju se domoći vreće s brašnom, 16. kolovoz 2010.
Žrtve poplava u Pakistanu koje su smještene u izbjegličkom kampu u Karachiju, pokušavaju se domoći vreće s brašnom, 16. kolovoz 2010.
Svjetska banka će hitno izdvojiti 900 milijuna dolara kako bi pomogli žrtvama poplava u Pakistanu.

Katastrofalne poplave u Pakistanu koje su odnijele gotovo dvije tisuće žrtava, a beskućnicima učinile oko dva milijuna ljudi, i dalje prijete, a međunarodna pomoć presporo stiže. Za sada je stigla tek četvrtina zatražene pomoći.

Ban Ki- moon će u četvrtak ponovno pozvati međunarodnu zajednicu da se uključi u pružanje pomoći, no prema sadašnjim saznanjima neće tražiti više od ranije predviđenih 460 milijuna dolara.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da je oko 3,5 milijuna djece u opasnosti od zaraza zbog kontaminirane vode i insekata. Strahuje se da bi brojka ugroženih
Do nekih pomoć još uvijek nije stigla. Bijes stanovnika poplavljenih područja sve je veći. Optužuju aktualnu vlast da nije na vrijeme reagirala
od zaraza mogla narasti na čak šest milijuna ljudi.

Dijagnosticirani su prvi slučajevi kolere. Prijeti hepatits C i tifus.

Mnogi od stanovnika sami su napravili skloništa, ali ostaju u blizini svojih poplavljenih gradova i sela. Jedan od takvih Kashif Ali, kaže:

"Uspjeli smo sakupiti neke stvari, pobjegli smo, ali nitko nam nije došao pomoći. Jedva smo preživjeli. Sve što smo imali odnijela je voda."

Do nekih pomoć još uvijek nije stigla. Bijes stanovnika poplavljenih područja sve je veći. Optužuju aktualnu vlast da nije na vrijeme reagirala, ističu da pomoć presporo stiže milijunima onih koji su bez čiste vode, hrane, ljekova, bez doma.

Takvu situaciju koriste i islamističke organizacije, neke i povezane s militantnim grupama, koje, pružajući pomoć ugroženima, politički koriste trenutak. Na to je ukazao i pakistanski šef diplomacije Shah Mehmmod Qureshi:

"Ako je netko gladan, žedan, a vi mu osigurati vodu i hranu, ugroženom je nebitno kakvi su vaši politički stavovi. Važno je da je dobio pomoć. Zato treba biti svjestan ovakvog izazova“, upozorio je Qureshi.

Žrtve očekuju pomoć od vojske, koja je i najmoćnija institucija u Pakistanu, ali i od međunarodnih organizacija. Malo je vjerojatno da bi vojska sada mogla izvršiti puč i pruzeti vlast, jer kako analitičari ističu, prioritet im je borba protiv talibana, a preuzimanje vlasti u trenucima prirodonih katastrofa nema smisla.

Prema procjenama ekonomista Pakistanu će za obnovu trebati najmanje pet godina i deset do 15 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG