Dostupni linkovi

Doris Pak: EU mora da spreči širenje ruskog uticaja na Balkan


Doris Pak u Novom Sadu
Doris Pak u Novom Sadu

„Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i mi radimo na tome zajedno sa državama regiona“, izjavila je članica Evropskog Parlamenta i izvestilac te institucije za Bosnu i Hercegovinu Doris Pak. Ona je na poziv Evropskog pokreta u Srbiji održala predavanje u Novom Sadu na temu evrointegracija Zapadnog Balkana.

Na predavanju „Zapadni Balkan na EU koloseku“ Pak je naglasila da je u interesu Evropske unije da zemlje Balkana uđu u tu zajednicu. Međutim, naglasila je ona, svaka zemlja drži svoju sudbinu u svojim rukama.

Govoreći o situaciji u Srbiji, poslanica Evropskog Parlamenta je rekla da postoji napredak u evrointegracijama, ali da mnogo zavisi od napretka u odnosima Beograda i Prištine. Ona je dodala da EU nema nove uslove za Srbiju.

„Problem je da mediji i neki političari u Srbiji uvek govore o novim uslovima za pregovore, to nisu novi uslovi. Jedini uslov je da se unaprede odnosi Beograda i Prišitne. Ništa više. Postoje koraci koji su definisani. Dačićieva izjava o novim uslovima Nemačke nije istina“, istakla je ona.

Pak je naglasila da u Srbiji mora da se unapredi vladavina prava i da se smanji korupcija.

Govoreći o poziciji Kosova, ona smatra da su bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, ali i sadašnja Frederika Mogerini trebale da urade više na postizanju kompromisa unutar EU i da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova promene svoje stavove.

Izvestilac Evropskog parlamenta je dotakla i temu haških optuženika. Pak je rekla da ne razume odluku Haškog tribunala u vezi sa puštanjem na slobodu prvog čoveka Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja jer se od početka zna da će biti problema sa njegovim nastupima i ponovnim odlaskom u Hag, a to stvara dodatne poteškoće Vladi Srbije.

Ona je govorila i o poziciji Makedonije, čiji je evropski put blokiran zbog problema sa imenom zemlje i zbog spora sa Grčkom.

„U ovom kontekstu Evropska unija je donekle kriva pošto nije shvatila ozbiljno ovaj problem. Odgovornost je i na zemljama EU. Nacionalistički stavovi u Grčkoj su uticali na Makedoniju da danas i tamo imamo nacionalističke stavove među Makedoncima“, smatra ona.

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu ona je rekla da građani te zemlje više nego bilo ko u regionu žele u Evropsku uniju, ali da političari stvaraju problem.

„Ljudi u Bosni i Hercegovini članstvo u Evropskoj uniji žele više nego bilo ko u regionu, ali politčari to ne žele, svi oni znaju ako uđu u EU moraju da se menjaju i da će izgubiti svoje finansijske i druge interese.To je velika šteta“, rekla je ova političarka.

Pak je govorila i o tome da je očigledno da Rusija želi veći uticaj u regionu, a to Evropska unija mora da spreči. Ona je dodala da u srpskoj javnosti živi pogrešna slika da je Rusija najveća podrška Srbiji. Evropska unija je zapravo, najveći donator.

XS
SM
MD
LG