Dostupni linkovi

Kopilot oborio avion Germanwingsa


Fotografija Andreasa Lubnitza, snimljena pored Golden gate mosta u San Franciscu, sa njegove Facebook stranice koja je u međuvremenu izbrisana
Fotografija Andreasa Lubnitza, snimljena pored Golden gate mosta u San Franciscu, sa njegove Facebook stranice koja je u međuvremenu izbrisana

Tužilaštvo u Marselju je u petak na press konferenciji saopštilo je da je, po svemu sudeći, kopilot aviona koji je ostao u pilotskoj kabini namjerno oborio avion Germanwingsa.

Kopilot Germanwingsa, njemački državljanin Andreas Lubitz, prema prvim nalazima istrage o rušenju aviona airbus A 320 na liniji Beselona - Dizeldorf, u utorak je namjerno oborio avion u kojem je bilo 150 ljudi.

Saopšteno je da kopilot bio zaključan u pilotskoj kabini i da nije dozvolio kapetanu aviona koji je na trenutak izašao iz kabine da se vrati nutra, nego je namjerno obrušio avion sa namjerom da ga, kako su rekli, “uništi”.

Utvrđeno je i da je kopilot do samog kraja bio živ, odnosno na snimku se čuje njegovo disanje, iako nije odgovarao na traženje glavnog pilota da otvori vrata pilotske kabine.

Snimak u međuvremenu obrisane Facebook stranice Andreasa Lubitza
Snimak u međuvremenu obrisane Facebook stranice Andreasa Lubitza

Lubitz, koji je imao 28 godina, kako je saopštio tužilac Brice Robin iz Marselja, nije bio poznat vlastima sa spiska mogućih sumnjivih terorista.

“Ne mogu to nazvati suicidom“, takođe je rekao tužilac Robin.

Lufthansa je objavilada se kokopilot Germanwingsa kompaniji pridružio 2013., odmah nakon obuke i da je imao 630 sati leta.

Lufthansa je također saopštila i da je 2008. godine prekinuo letačku obuku na osam mjeseci. Njemački mediji su citirali poznanike koji su rekli da je bio premoran i depresivan.

Kapetan aviona imao je destogodišnje letačko iskustvo sa više od 6.000 sati leta. Germanwingsu se priključio u maju 2014., a prethodno je letio za Lufthansu i Condor.

U međuvremenu, porodice žrtava su autobusima stigle do mjesta nesreće kako bi odale polast svojima najmilijima.

Među njima su bili i Lubizovi roditelji kojima je rečeno za pretpostavke istražitelja o ulozi njihovog sina u padu aviona nekoliko minuta prije konferencije za štampu u Marselju nakon čega su odvojeni od ostalih porodica.

U medijima su prethodno procurile informacije o prvim nalazima iz crne kutije aviona Germanwingsa.

New York Times objavio da je preslušavanjem snimaka glasova utvrđeno da je jedan od dvojice pilota izašao iz kabine i da se potom nije mogao vratiti unutra prije nego što je avion pao.

„Čovjek ispred je lagano kucao na vrata i nije bilo nikakvog odgovora", rekao je neimenovani istražitelj za Times.

Potom je, kako se navodi „udarao u vrata jače, ali i dalje nije bilo odgovora".

"Niti jednom se nije čuo odgovor“, opisao je neimenovani istražitelj za američki medij, dodajući, "potom ga čujete kako pokušava da razvali vrata“.

Prema pojačanim bezbjednosnim procedurama, uvedenim nakon 11. septembra 2001., poslije terorističkog napada na SAD, odobrenje za otvaranje vrata pilotske kabine može doći samo iz pilotske kabine i od pilota.

New York Times je citirao i visokog vojnog zvaničnika uključenog u istragu koji kaže da istraga pokazuje „veoma lagan i normalan razgovor „između pilota u prvoj fazi leta“, ali da poslije toga pilot nije odgovrao na pozive kolege da otvori vrata pilotske kabine.

Porodice žrtava u četvrtak obilaze mjesto nesreće, a francuske su službe pripremile sve da im pruže neophodnu asistenciju.

U avionu airbus A 320 na liniji Braselona Dizeldorf od 150 poginulih bilo je najviše državljanja Njemačke, 72, uključujući 16 sredjoškolaca koji su se vraćali sa programa razmjene, potom Španaca, njih 51, a ostale su žrtve iz Australije, Argentine, Britanije, Irana, Venecuele SAD, Holandije, Kolumbije, Meksika, Japana, Danske i Izraela. Stradao je bračni par porijeklom iz BiH, Fehreta i Emir Smailagić.

XS
SM
MD
LG