Dostupni linkovi

Otkud „Park mira“ u Briselu?


Barikada na Ibarskom mostu, tzv. Park mira
Barikada na Ibarskom mostu, tzv. Park mira

Barikada na glavnom mostu u Mitrovici, odnosno „Park mira“, jedna je od tema razgovora runde dijaloga premijera Kosova i Srbije u utorak u Briselu.

Savetnik premijera Kosova, Valjon Murtezaj, izjavio je za RSE da kosovska strana očekuje da će se „Park mira“ sa ibarskog mosta u Mitrovici ukloniti što pre kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja. On je, međutim, dodao da glavnu reč po ovom pitanju vodi EU, koja je inače radila na izradi plana. A zašto je ovo pitanje stiglo do Brisela, Murtezaj odgovara:

“Kako bi se rešila važna pitanja na Kosovu, važno je da se o tome razgovara na svakom nivou, ako je potrebno. Složili bi smo se da ovo pitanje nije trebalo da stigne na ovaj nivo. Ali, kada se pregovara sa jednom destruktivnom stranom, kao što je Srbija, onda stvari ne idu onako kako to stoji u sporazumu. U svakom slučaju, glavni cilj sada je da se ukloni barikada”, kazao je Murtezaj.

Kosovski analitičar Haljilj Matoši, navodeći kako se mostovi na Balkanu neretko koriste za suprotno od onog za šta su namenjeni, ističe da se o ovom pitanju ipak nije trebalo razgovarati u Briselu.

“Da funkcioniše demokratska vlast u Prištini i na severu, ovo pitanje ne bi trebalo da stigne do Brisela uopšte. Ali, pošto jeste, verujem da će ova barikada biti uklonjena”, kaže Matoši.

On, međutim, dodaje da će, i nakon eventualnog sporazuma o uklanjanju barikade, Srbija i dalje da nastavi sa opstrukcijama, koristeći se tako Srbima koji žive na severu Kosova.

„Posebno će to raditi Srbi na severu Kosova koji neprestano izražavaju nezadovoljstvo, a kako bi se iz ovog političkog procesa izvuklo što više. Ovo je za njih jedna vrsta trgovine“, dodaje Matoši.

“Park mira“ postavili su 18. juna 2014. godine lideri Severne Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto betonske barikade koja je bila na mostu. Prva barikada na ibarskom mostu podignuta je 2011. godine u znak protivljenja naporima Prištine da uspostavi vlast na severu, a nakon što je preuzela kontrolu na dva granična prelaza na severu sa Srbijom.

Glavni ibarski most iz južnog dela vodi ka centru grada Severne Mitrovice.

XS
SM
MD
LG