Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 18:01 CET

Popularna nauka

Otkrivene najstarije supernove stare 12,5 milijardi godina

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Astronomi su otkrili najstarije supernove ikada viđene. Naučnici vjeruju da su dvije masivne novootkrivene zvijezde eksplodirale prije 12,5 milijardi godina.

Ove dvije supernove pripadaju kategoriji supersjajnih zvijezda, koje su i do 100 puta blještavije od drugih vrsta eksplozija zvijezda.

Eksplozije ovih dviju zvijezda su se desile samo 1,5 milijardu godina nakon Velikog praska, koji se prema procjenama naučnika desio prije 14 milijardi godina, a njihovo otkrivanje bi moglo dovesti do pronalaska prvih zvijezda koje su eksplodirale.

Ranija najstarija otkrivena supernova je bila stara 11 milijardi godina.

Supernova se desi kada zvijezda sagori svo nuklearno gorivo i uruši se pod vlastitom gravitacijom, nakon čega dolazi do eksplozije tokom koje vanjski slojevi zvijezde bivaju izbačeni u svemir. Jezgro zvijezde ostaje u zgusnutoj formi neutronske zvijezde ili crne rupe.

Veoma sjajne supernove su otkrivene prije samo nekoliko godina i rijetka su pojava. Vjeruje se da neke nastaju kada ogromna zvijezda prođe kroz nuklearnu eksploziju uzrokovanu konvertovanjem svjetlosnih čestica u parove elektrona i pozitrona, materije i antimaterije koje idu suprotnim smjerovima. Takvi događaji su vjerovatno bili mnogo učestaliji u ranom periodu univerzuma, kada su masivne zvijezde bile češće.

Dr. Jeff Cooke sa Univerziteta Swinburne u Melburnu je rekao: "Otkrili smo dvije veoma sjajne supernove. Njihova ekstremna jačina svjetla nam daje mogućnost istraživanja smrti prve generacije zvijezda koje su se formirale nakon Velikog praska. Njihovo otkriće nam otvara put ka pronalasku eksplozija prvih zvijezda koje su tada nastale".
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika