Dostupni linkovi

Otkrivena "nastanjiva" egzoplaneta koja kruži oko dva sunca


Kepler - 425b
Kepler - 425b

Svemirska letjelica Kepler identificirala je i kategorizirala novu egzoplanetu nazvanu Kepler-453b, a koja kruži oko dva sunca zauzimajući područje koje može održavati tečnu vodu, a time i život.

Planete koje kruže oko dvije zvijezde nose naziv cirkumbinarne planete, a naučnici su nekada smatrali da se takav sistem ne može stabilno održavati. Ipak, NASA-inom Kepleru je ovo već 10. pronalazak koji spada u tu grupu.

Za razliku od svojih prethodnika, Kepler-453b dobija dovoljno sunčevog svjetla kako bi bio smješten u "nastanjivoj zoni". On nije prevruć niti prehladan svijet koji bi mogao imati tečnu vodu na svojoj površini, da je kojim slučajem sličan Zemlji.

Naime, neobična karakteristika ove planete jeste to što nije čvrsta, stjenovita planeta poput Zemlje ili Marsa, već gasovita poput Neptuna od kojeg je veći za 60 posto.

Jedna od njegovih zvijezda neznatno je manja od našeg Sunca, dok druga posjeduje samo 19 posto mase našeg Sunca dok proizvodi samo 0,3 posto svjetlosti za cijeli sistem. Također, dvije zvijezde jedna oko druge izvrše orbitu za 27 dana.

Sistem se nalazi na blizu 1.400 svjetlosnih godina od Zemlje, a godina na egzoplaneti Kepler-453b traje 240 naših dana.

XS
SM
MD
LG