Dostupni linkovi

Otklonjena politička blokada za formiranje vlasti na Kosovu


Hashim Thaci i Isa Mustafa
Hashim Thaci i Isa Mustafa

Pet meseci od izbora, politička blokada na Kosovu je uklonjena.

Demokratska partija Kosova dosadašnjeg premijera, Hashima Thacija, i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafa, u sredu uveče u načelu su postigli koalicioni sporazum o zajedničkoj vladavini. Iz DSK-a su kazali da će vladu voditi ova partija, dok će ministarski resori biti ravnopravno podeljeni.

Zvanično, još uvek nije poznato ko će biti mandatar vlade.

Predsedništva Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova su na odvojenim sastancima u četvrtak podržala ovaj sporazum, te su istovremeno i određene radne grupe koje će raditi na detaljima sporazuma.

Lider DPK-a Hashim Thaci je nakon sastanka izjavio da, iako se sa sporazumom zakasnelo, on je ispravan, održiv, iskren i zasnovan na principe i standarde zapadne vladavine.

„Biće uključene i ostale etničke zajednice, što je garantovano i Ustavo, ali to je i naša volja..Verujemo da je ovo najbolje moguće rešenje za zemlju i za sve građane Kosova“, kazao je on.

Thaci nije hteo da odgovori ko je mandatar vlade, ali je dodao da će se nastavak konstitutivne sednice Skupštine najverovatnije održati sledeće nedelje.

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova je na sastanku u četvrtak podržalo ovaj sporazum, te su istovremeno i odredjene radne grupe koje će raditi na detaljima sporazuma.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost, a koji je inače bio kandidat za premijera ispred opozicionog bloka, kazao je da će ovakav način izgradnje institucija produbiti kriminal i korupciju, te je pozvao je svoje strukture, građane Kosova bez obzira na političke, verske ili etničke razlike, civilno društvo i medije da „ne podležu i ne prihvate zauzimanje države“.

On je kazao da je koalicija DSK-DPK jednom već doživela neuspeh tokom vladavine od 2008. do 2010. godine, te da im se isto piše i sada.

“To je pitanje vremena, ali je katastrofa za zemlju. Kosovo će da nastavi da živi, da se gradi, ali sam očekivao da će se koraci ubrzati. Povratak unazad koštaće Kosovo puno”, kazao je on.

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti kazao je da su poslednjih dana nekontrolisane ambicije i nezasićeni apetiti za mesto premijera uništile saradnju unutar opozicione koalicije. Kurti je naveo da vladanje sa DPK-om znači nastavak agonije za građane Kosova, da nema šanse da se postigne borba protiv korupcije ili da se omekša nezaposlenost ili izvrše reforme u obrazovanju.

“Kolaboracija Ise Mustafa sa DPK korumpirane će obogatiti još više, kriminalci će biti zaštićeniji, siromašni će postati još jadniji, srednja klasa još siromašnija, obaveštajna služba još snažnija, Mitrovica još više podeljena, a Srbija još više prisutna”, kazao je Kurti.

Dogovor između DSK-a i DPK-a postignut je uz prisustvo predsednice zemlje Atifete Jahjaga i američke ambasadorke na Kosovu Tracey Ann Jacobson. Do ovog sastanka je došlo nakon sednice Glavnog odbora DSK-a na kojoj je odlučeno da njen lider Isa Mustafa ostaje kandidat za mandatara buduće vlade, a da će se razgovori o tome voditi sa celim političkim spektrom.

Ovo je inače bilo u suprotnosti sa sporazumom postizborne opozicione koalicije na Kosovu koja je, stupanjem u koaliciju, htela da spreči još jednu vladu pod Thacijevom upravom. Koalicija u kojoj je bila i Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i pokret Samoopredeljenje, nakon pet meseca se rastala zbog premijerske stolice koju su želeli i Ramush Haradinaj iz ABK, te potom i Isa Mustafa iz DSK-a.

Mustafa je stupanje u koaliciju sa Thacijevom partijom obrazložio time da su odluka Ustavnog suda i novi kriterijumi onemogućili opozicionoj koaliciji da upravlja zemljom, a koja potom nije bila spremna da se prilagodi novim okolnostima.

Ustavni sud prethodno je odlučio da mesto predsednika Skupštine Kosova pripada samo Thacijevoj partiji, kao partiji sa najviše poslanika, a to je Isu Mustafa ostavilo bez te pozicije, koja je bila predvidjena opozicionim sporazumom, a što ga je kasnije nateralo da traži premijersku stolicu.

Da bi se nova vlada formirala, najpre je potrebno da se nastavi konstitutivna sednica i izabere predsednik Skupštine. Potom, predsednica Kosova će nominovati mandatara za formiranje vlade koji treba da se izglasa u Skupsstini, za ssta je potreban 61 glas.

DSK i DPK ukupno broje 67 glasova, a njima će se najverovatnije pridružiti i 20 poslanika iz manjinskih zajednica.

XS
SM
MD
LG