Dostupni linkovi

Osumnjičenik za ubojstva poricao iskaz pokajnika za Srebrenicu


Mile Petrović, svjedok obrane
Mile Petrović, svjedok obrane

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Mileta Petrovića, vojnog policajca u Bratunačkoj brigadi VRS-a, koji je kao svjedok obrane ustvrdio – da ga je srebrenički pokajnik Momir Nikolić – lažno optužio za ubojstvo šestorice zarobljenih Bošnjaka.

Haško tužiteljstvo je pak u unakrsnom ispitivanju suočilo Petrovića sa neosporivim činjenicama koje je u svojem pokajanju naveo Nikolić, a u vezi okolnosti počinjenih ubojstava.

Petrović je poricao da je s kolegama vojnim policajcima VRS-a uopće zarobio šestoricu Bošnjaka prilikom vožnje u transporteru Ujedinjenih naroda na putu prema Konjević Polju u srpnju 1995.godine.

„Bila su dvojica Muslimana...i nisam ih ubio“, izjavio je svjedok mijenjajući broj zarobljenih Bošnjaka koji je naveo Nikolić.

Iz pokajničkog iskaza Momira Nikolića o svjedoku Petroviću

Iz pokajničkog iskaza Momira Nikolića o svjedoku Petroviću: "Mile Petrović je sjedio na transporteru i megafonom pozivao muslimanske muškarce da se predaju. Bilo je jasno da su se neki već u tom momentu predali. Odmah nakon što smo prošli Sandiće, zaustavili smo transporter kada nam se predalo oko šest Muslimana. Transporterom smo ih odvezli u Konjević Polje. Kad smo stigli, Miletu i Mirku sam rekao da odvedu zarobljenike i stave ih zajedno s oko 250 zarobljenika koje su tamo već držali. Otišao sam u onu kuću u kojoj sam ranije sjedio. U toj kući su držali oko 30 muslimanskih muškaraca. Tada sam iz blizine čuo dva rafala iz vatrenog oružja. Desetak minuta kasnije prišao mi je Mile Petrović i rekao: 'Šefe, upravo sam osvetio brata… Pobio sam ih'. Mislio je na onih šest zarobljenika koji su nam se malo prije predali. Rekao je da ih je pogubio dolje na rijeci, iza jedne žute zgrade. Na tom mjestu je sada izgrađena benzinska pumpa."

Tužiteljica Melisa Pak (Mellisa Pack) je zato Petrovića podsjetila kako je razlog ubojstva – koji je naveo pokajnik Nikolić, sadržavao istinite navode.

„Osporavate svjedočenje Nikolića – da ste mu u Konjević Polju rekli – da ste se svetili za svog brata. Slažete li se da ste imali brata? Vaš brat je ubijen prilikom napada Armije Bosne i Hercegovine na Bjelovac, zar ne? Vi ste bili s Nikolićem bar jedan put u Konjević Polju 13.srpnja, zar ne?“, ispitivala je tužiteljica i dobivala potvrde odgovore svjedoka u vezi okolnosti događaja.

Poricao i iskaze pripadnika UN-a

Prema iskazu pokajnika Nikolića, koji je priznao sudjelovanje u organiziranoj akciji pogubljenja oko osam tisuća dječaka i muškaraca iz Srebrenice, u Konjević Polju je sreo i generala Mladića – raportiravši mu o situaciji i zarobljavanju Bošnjaka. Kao svjedok obrane Petrović je izjavio – kako je Nikolić i o tome lagao, kao i o drugim stvarima.

„Vi također osporavate svjedočenje Momira Nikolića koji je rekao da ste koristili megafon toga dana i pozivali muškarce muslimane da se predaju. Osporavate li i dalje taj njegov dio svjedočenja?“, suočavala je tužiteljica Pak.

„Da, nisam nikoga zvao.“, poricao je svjedok obrane.

Osim priznanja svog nadređenog oficira iz Bratunačke brigade - Nikolića, Petrović je osporavao i svjedočenje nizozemskih vojnika mirovnih snaga koji su opisali kako ih je upravo on vozio u vozilu UN-a okolo Srebrenice - kako bi na prevaru uhvatio i ubio Bošnjake. Unproforci su prema Petrovićevom iskazu – voženi uokolo po vlastitoj želji i po naređenju spomenutog Nikolića, koji inače nakon priznanja sudjelovanja u srebreničkom pokolju – izdržava kaznu od 20 godina zatvora u Finskoj.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Petrovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG