Dostupni linkovi

Osuđenik za Srebrenicu suočen s odgovornošću


Vidoje Blagojević
Vidoje Blagojević

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Vidoja Blagojevića, bivšeg zapovjednika Prve bratunačke lake pješadijske brigade VRS-a osuđenog na 15 godina zatvora zbog sudjelovanje u masovnom ubojstvu srebreničkih zarobljenika 1995.godine, prema optužnici - najmanje 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Iako je prijevremeno pušten iz zatvora nakon dvije trećine odslužene kazne, što se inače dopušta rehabilitiranim osuđenicima koji su se suočili s počinjenim zločinima – Blagojević je kao svjedok obrane generala Mladića – nastavio poricati odgovornost.

„Ovaj sud je utvrdio da ste krivi za pomaganje i podržavanje ubojstava u gradu Bratuncu. Je li prihvaćate odgovornost za svoje učešće u tom zločinu?“, haška tužiteljica Abeer Hasan odmah je na početku unakrsnog ispitivanja suočila Blagojevića sa zločinima za koje je osuđen na 15 godina zatvora.

„Odmah da Vam kažem – to je nezakonita presuda ovog suda, nažalost.“, poricao je i dalje odgovornost osuđeni svjedok obrane.

Podsjetimo SFOR je uhitio Blagojevića 2001.godine pod optužbom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje pravila vođenja rata. Iako je prvostupanjski osuđen za navedena nedjela, u žalbenom, drugostupanjskom postupku oslobođen je od osude za genocid.

Ubojstva u školi "Vuk Karadžić"

Blagojević je osuđen zbog pomaganja i podržavanja ubojstava te zbog toga što nije spriječio potčinjene da ubiju najmanje 50 zatočenika u u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu.

O tom zločinu je bilo riječi na više haških suđenja pa i u procesu protiv generala Mladića na kojem je kao svjedok obrane Blagojević poricao svoju odgovornost za ono što se dogodilo.

„Odmah Vam kažem, u to vrijeme o kojem govorimo, u zoni obrane Bratunačke brigade nisam imao nikakvih zarobljenika, a da sam ih eventualno imao – bio bih odgovoran za njih.“, poricao je svoju zapovjednu odgovornost za sudbinu zarobljenika zbog koje je osuđen.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se ovaj tjedan također iskazima svjedoka obrane vezanih uz događaje u Srebrenici. Između ostalih i Milorada Pelemiša, zapovjednika 10.diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS-a, a čiji su pojedini pripadnici priznali sudjelovanje u masovnim pogubljenjima.

VIDEO LINK: Glavni iskaz i dio unakrsnog ispitivanja Blagojevića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG