Dostupni linkovi

Osude zbog kukastih krstova u Novom Sadu


Huligani su u Novom Sadu iscrtali kukaste krstove po fotografijama, koje su postavljene u centru grada u okviru putujuće izložbe „Šetnja kroz Ameriku u Novom Sadu“. Iz gradske kuće su osudili incident i najavili su sanaciju slika.

Izložba koja predstavlja najlepše pejzaže svih američkih saveznih država, za vikend je bila meta huligana. Na nekim fotografijama koje su postavljene u strogom centru Novog Sada iscrtani su kukasti krstovi.

Savetnica gradonačelnika za kulturu Tijana Delić u razgovoru za RSE osudila je incident.

„Ja osuđujem ovaj incident. Takvi i slični simboli nemaju mesta u Novom Sadu. Ovom prilikom bih apelovala na medije da daju što manje prostora ovakvim pojavama ali istovremenoda ih jasno osude. Borba protiv ovakvih simbola i ideologija zahteva jasno definisan i ujedinjen društveni odgovor. A to podrazumeva sve, i državne institucije, medije i kulturnu javnost, ali pre svega svih nas građana Novog Sada i Srbije“, rekla je Delić.

Ona je najavila sanaciju oštećenih slika.

Na naše pitanje zašto izostaje reakcija šire zajednice na ovakve činove, direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić kaže da su fašistički simboli toliko prisutni u našem javnom prostoru da oni u velikoj meri prođu bez bilo kakve reakcije.

„Mi imamo već toliko prisustvo tog fašističkog simbola da ga je društvo na neki način prilično banalizovalo, pa više i ne reagujemo na njega, ali ni institucije. Ovih dana vidimo da to nije samo naš problem, već i u regionu druge države imaju sličnu pojavu. Ukoliko ovakvu ekstremnu ideologiju, kao što je fašistička ideologija krajnje banalizujete i prihvatite u javnom prostoru ja mislim da ne možemo računati na presrećne dane u budućnosti“, smatra Stanetić.

On dodaje da bez edukacije mladih nema napretka na polju borbe protiv ekstremizma.

„Ja mislim da to mora da se menja kroz razne edukacione modele mladih koji očigledno ne plivaju najbolje sa informacijama u nekim prošlim periodima. Međutim, ubeđen sam da ni taj proces neće biti lak", ocenjuje Stanetić.

Izložba je rezultat saradnje Američke ambasade u Beogradu i Grada Novog Sada. Fotografije ostaju u centru grada do petog jula.

XS
SM
MD
LG