Dostupni linkovi

Oštrije kazne u saobraćaju za bolju sigurnost


Ilustrativna ftografija
Ilustrativna ftografija
U Crnoj Gori u toku je kampanja u okviru koje bi građani trebalo da dobiju sve neophodne informacije o novim saobraćajnim propisima koji će početi da važe od 6. januara naredne godine a kojim će višestruko biti uvećane kazne za one koji budu kršili propise.

Istražujemo da li će to doprinijeti povećanju odgovornosti učesnika u saobraćaju i da li će uticati na smanjenje najtežih posljedica na crnogorskim drumovima?

Budući da u Crnu Goru dolazi veliki broj turista iz regiona i svijeta pitanje je i da li će ih država i na koji način na vrijeme upozoriti na novine u zakonu o bezbjednosti u saobraćaju?

Po novom zakonu vozači i suvozači koji budu zaboravljali da stave pojas moraće da umjesto dosadašnjih 15-ak eura ubuduće plate od 40 do 100 eura. Ista kazna predviđena je i za vozače bicikala koji ne budu imali fluoroscentni prsluk. I u putničkom vozilu mora se nalaziti jedan takav, a u teretnom vozilu ili autobusu dva. Ukoliko vozači ne budu imali prsluk, biće kažnjeni od 30 do 80 eura.

Vozači koji budu imali koncentraciju alkohola u krvi od 0,3 do 0,5 platiće kaznu od 70 do 200 eura, dok će oni koji budu imali veću od 0,5 ili su pod dejstvom droge platiti 300 do 2.000 eura.
Druga opcija je – zatvor do 60 dana.

I pješaci će ubuduće morati da pripaze kako se ponašaju, pogotovo na i van pješačkih prelaza. Prema novim propisima pješak koji se ne kreće obilježenim putem za pješake moraće da plati kaznu od 40 do 100 eura.

U nedjelju su u okviru kampanje „Upoznaj saobraćajne propise“, flajere na četiri najprometnije raskrsnice u Podgorici dijelile rukometašice Milena Knežević i Anđela Bulatović, košarkaš Marko Popović, Zoran Marković Zonjo iz The Books of Knjige, novinar Darko Ivanović kao i policajci.

Popularni Zonjo je ovako upozoravao vozače na nove, strožije propise:

„Šesti januar, novi zakon o saobraćaju.... Malo prelistajte to (flajer). Ljepše je poći na ringišpil i kupiti onu šećernu vunu no policiji davat pare. Sa brzinom do 80 kilometara svuda stižete na vrijeme, a nikoga ne ugrožavate. To je i suština – da se manje gine na crnogorskim putevima“.

Cilj novih propisa i znatno oštrijih kazni za prekršioce je da se poveća odgovornost učesnika u saobraćaju kao i da se utiče na smanjenje najtežih posljedica na crnogorskim drumovima.

Aleksandar Dedović iz nikšićkog Alfa centra kaže, međutim da treba biti realan i priznati da se kaznama mentalitet vozača i drugih učesnika u saobraćaju ne može na brzinu promijeniti.

„Bojim se da ćemo doći u situaciju koju već imamo ovdje u Crnoj Gori da će saobraćajne prekršaje i dalje praviti oni ljudi koji su u ovom momentu platežno moćniji, dok će oni drugi manje platežne moći plaćanje kazni odgađati koliko god mogu. Ja smatram da je dobro što se u zakonu pojavljuje taj represivni okvir koji prati to povećanje kazni za prekršaje ali mislim da to neće biti presudan faktor zbog kojeg će se broj prekršaja, saobraćajnih nesreća i poginulih bitno smanjiti . Mislim da paralelno treba da razvijamo i represivnu ali i preventivnu stranu kako bi smo imali i nula nesreća i nula poginulih u Crnoj Gori“.

Saobraćajni stručnjak Emin Duraković ukazuje na sistemske probleme, loše stanje crnogorskih puteva, selektivnu primjenu zakone, izostanak edukacije. Što se kazni tiče Duraković smatra da su drastično uvećane, a da se nije vodilo računa o skromnim primanjima crnogorskih građana

„Može se desiti da neko praktično jedno svoje primanje mora mjesečno odvojitii za, recimo, nevezivanje pojasa ili neki drugi manji saobraćajni prekršaj. Tako da ja mislim da se moralo povesti računa o trenutnom standardu učesnika u saobraćaju. Ipak, te kazne treba povećati ali i na neki način i prilagoditi našim primanjima“.

U Crnu Goru tokom godine dolazi veliki broj turista iz regiona i svijeta i država treba na vrijeme da ih upozoriti na novine u zakonu o bezbjednosti u saobraćaju.

Aleksandar Dedović poručuje da pravila treba da važe podjednako i za domaće i za strane vozače:

„U toku ljetnjih i zimskih mjeseci veliki broj turista, pa i iz zapadnih zemalja, gdje vlada visok stepen saobraćajne kulture, dolaze kod nas i interesantno je da se vrlo brzo naviknu na ovaj naš domaći haos u saobraćaju, odnosno naše poimanje saobraćajne kulture i propisa. Mi smo zbog toga u nekoliko navrata čak insistirali kod MUP i područnih jedinica policije da se kažnjavanje stranih turista zbog nepoštovanja propisa nikako ne smije ni na koji način umanjiti da bi se tim, kako su mnogi tada tvrdili uticalo na to da veći broj turista dolazi u Crnu Goru“

A šta vozači u Podgorici kažu povodom novih propisa i oštrih kazni za prekršaje u saobraćaju, čija primjena će početi 6. januara naredne godine.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG