Dostupni linkovi

Osporavanje iskaza vještaka obrane o Sarajevu


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću treći tjedan za redom s maratonskim iskazom je nastavila Zorica Subotić, vještak obrane za balistiku koja je kritizirala istrage napada na sarajevske civile i zaključke – da su za njih odgovorne srpske snage.

Subotić je tijekom glavnog iskaza ustvrdila da su prema njezinim nalazima – vlastite civile ubijale snage Armije Bosne i Hercegovine unutar Sarajeva, nakon čega je u unakrsnom ispitivanju od strane tužiteljstva suočena s istragama i dokazima koji ukazuju drugačije.

Haški tužitelj Adam Weber osporavao je istragu koju je Subotić provela kao vještak obrane – ukazujući da je pristrano zaključivala o neodgovornosti VRS-a za sarajevske napade - na temelju nepouzdanih dokaza. Kao što su fotografije i video snimke mjesta udara projektila – poput višestrukog granatiranja tržnice Markale ili naselja Dobrinja.

Osim s nalazima sarajevskih i međunarodnih istražitelja napada na Sarajlije – tužitelj Weber je suočio Subotić, bivšu djelatnicu Vojnog instituta u Beogradu - i sa zapovjedima zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a – koji podupiru optužbe o njegovoj odgovornosti.

„Ovo je naređenje generala (Stanislava) Galića – od 12.srpnja 1993.godine, zapovjedništvo SRK – da se nastavi s izvođenjem operacije Lukavac 93. Ovo naređenje je izdano istog dana kada se dogodilo i granatiranje iz incidenta G-5 i to je bio dio tekućih operacija koje su se izvodile u to vrijeme. I to je ono što se dogodilo, zar ne?“, suočio je svjedokinju tužitelj Weber s naređenjem napada u kojem se spominjao cilj – nanošenja što većih gubitaka neprijatelju, a nakon čega je granata ispaljena na Dobrinju ubila 13 građana i ranila njih 15 u redu za vodu.

„Naravno da ne. Materijalni dokazi na terenu pokazuju da to nije točno.“, osporavala je i dalje svjedokinja obrane pozivajući se na svoju istragu.

Svjedokinja: Ništa nismo namještali, samo smo davali uvid

Unatoč dokazima optužbe, vještak za balistiku Subotić ostajala je pri svojim zaključcima koji idu u prilog tezi obrane – da su Sarajlije ubijale vlastite snage kako bi se za to okrivila srpska strana ili da su civili stradali kao kolateralne žrtve kada je VRS gađala vojne ciljeve.

Pri tom je Subotić odbacivala optužbe tužitelja Webera – da je namještala svoju istragu kako bi odgovarala obranama haških optuženika, poput obrane ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – na čijem je suđenju također svjedočila.

„Nismo imali namjeru da kažemo – niti da je Armija BiH gađala samu sebe bez obzira na razlog, niti da ako se ne usvoji naša analiza – da stvorimo sebi odstupnicu i kažemo kako je to naveo tužitelj – da je ustvari tu bio vojni cilj. Ništa od svega toga, jednostavno htjeli smo samo da Vijeće ima jasan i kompletan uvid u situaciju na terenu kada se taj incident dogodio.“, poricala je svjedokinja da je njezin rad bio pristran.

Subotić će maratonsko svjedočenje na suđenju generalu Mladiću (za ratne zločine VRS-a 1992-1995) nastaviti cijeli tjedan, nakon čega će obrana izvesti još jednog vještaka u vezi sarajevskih napada na civile, ali iz snajperskih pušaka.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Subotić

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG