Dostupni linkovi

Osjećaju li građani da žive u zemlji koja je „lider u regionu“?


Zastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU

Crna Gora je lider među zemljama Zapadnog Balkana u oblasti evroatlantskih integracija“ – ova fraza koja se gotovo svakodnevno može čuti, i danas je više puta ponovljena na upravo održanoj Nacionalnoj konvenciji o evropskoj integraciji Crne Gore. O kritikama koje obično idu uz titulu lidera evropskih integracija danas se tek sporadično govorilo.

Da je Crna Gora lider u evrotlantskim integracijama na Zapadnom Balkanu ponovio je potpredsjednik Vlade republike Slovačke i šef diplomatije te zemlje Miroslav Lajčak. On je rekao da je Crna Gora postigla veliki napredak u svim oblastima, odnosno da je za svega tri godine otvorila 16 pregovaračkih poglavlja uključujući i najzahtjevnija 23 i 24:

„Postoje realni izgledi da do kraja ove godine otvorite još pet ili šest poglavlja. I to je respektabilan napredak. Crna Gora danas predvodi oblast evropskih integracija na Zapadnom Balkanu. Vaša zemlja je ujedno i potvrda da proces proširenja Evropske Unije postoji, da živi i da se nastavlja. Zapažene rezultate ste ostvarili i u oblastievroatlantskih integracija.“

Igor Lukšić
Igor Lukšić

Sa ovim stavom se složio i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić koji je uvjeren da je Crna Gora u prethodnom periodu postavila čvrste temelje evropske budućnosti i da će se sa reformskim naporima nastaviti u interesu punopravnog članstva u Uniji:

„Ostvareni rezultati pozicionirali su Crnu Goru kao regionalnog lidera u evropskoj integraciji i primjer koji treba slijediti. Što je prepoznato i nedavnom Rezolucijom Evropskog parlamenta. Važna komponenta crnogorske vanjske politike ostaje pokretanje i razmatranje zajedničkih regionalnih inicijativa u svim oblastima. Zajednički nastup, osnaženo djelovanje i saradnja država regiona imaju za cilj materijalizaciju inicijativa i projekata značaja za građane.“

Otvarajući Nacionalnu konvenciju o evropskoj integraciji Crne Gore, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je ocjenio Evropska Unija pouzdan partner Crnoj Gori:

„To zajedništvo sa Evropskom Unijom, to evroatlantsko zajedništvo čini Crnu Goru boljom, jer kao i u svakom procesu sazrijevanja vrlo je bitno imati pouzdanog partnera, iskusnog partnera, prijatelja, neki bi čak rekli i profesora. I taj proces Crnu Goru ubrzano približava zajednici demokratskih zemalja.“

Skoro tri godine od početka procesa pregovaranja o članstvu, Evropska Unija i dalje očekuje rezultate reformi na terenu. Kako je saopštio šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, djelotvorno sprovođenje i primjena zakona je ono što se očekuje od Crne Gore u ovoj godini:

„Zbog toga očekujemo da 2015 godina bude godina rezultata. Godina vidljivih rezultata u oblasti vladavine prava, ali i u oblasti ekonomskog upravljanja i reforme javne uprave. Drugim riječima formalni koraci moraju biti praćeni stvarnim, opipljivim rezultatima. Želio bih i da naglasim da iako su poglavlja 23 i 24 veoma važna jer vladavina prava predstavlja srž procesa pristupanja, ne bismo smjeli da zanemarimo druge oblasti.“

U gotovo svim izvještajima Evropske Unije i međunarodnih organizacija se pohvaljuje napredak Crne Gore zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja i rada na poboljšanju zakonske regulative. Međutim nakon tih pohvala, u istim izvještajima se iznose upozorenja na račun Crne Gore koja se godinama ponavljaju, a to su: da se od države očekuje da sprovede zakone na terenu, odnosno da se posveti ostvarivanju rezultata u oblasti vladavine prava, da borba protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala treba da rezultira konačnim presudama, da se smanji pritisak na medije i otkriju počinioci napada da imovinu medija i novinare, a u posljednjoj Rezoluciji Evropskog parlamenta dodat je i dio kojim se Crna Gora poziva da riješi sporove sa stranim investitorima.

Kako građani Podgorice gledaju na kvalitet života u Crnoj Gori i da li se slažu sa ocjenama mnogih da je Crna Gora lider u evropskim integracijama na Zapadnom Blakanu? Da li se to i na koji način, reflektuje na njihovu svakodnevicu poslušajete u anketi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG