Dostupni linkovi

Oscari 87. put: Birdman ili Boyhood


Crveni tepih za 87–mu dodjelu Oscara ispred Dolby teatra u Hollywoodu, koji broji 3 300 sjedišta, postavljen je i sve spremno za najvaženiju noć u godini u filmskom svijetu.

Ove godine, domaćin jednog od najgledanijih TV show-u programa na svijetu je glumac, Neil Patric Harris, koji priznaje da je pred velikim izazovom, naročito imajući u vidu uspjeh koji je prošle godine kao voditeljica postigla slavna Ellen DeGeneres.

Postavljanje crvenog tepiha
Postavljanje crvenog tepiha

Mnogi se pitaju čime će Harris nadmašiti popularini selfi twitt DeGeneres sa najslavnijim imenima Hollywooda u live prenosu koji je zabilježio više miliona klikova.

Harris je za slavne goste i milionski auditorijum širom svijeta pripremio jednako slavna imena iz svijeta muzike, među njima Lady Gaga, Rita Ora, Jennifer Hudson i Anna Kendrick.

Finalno odbrojavanje je počelo i kao i svake godine iskristalizovali su se favoriti, posebno nagradama koje su prethodile, a čija se sezona završava upravo dodjeleom Oscara.

Članovi američke fimske akademije,njih 6 292, finalano glasanje su završili u utorak 17.februara.

Imena favorita, i glumačkih i filmova u cjelini, manje više su poznata.U finišu kampanje, prije svega kada je riječ o filmovima iskristalizovala su se dva - Birdman, Alejandroa Gonzalez Inarritua i Boyhood Richarda Linklatera.

87. OSCAR - NOMINACIJE

87. OSCAR - NOMINACIJE:

Najbolji film:

American Sniper

Birdman

Boyhood

The Grand Budapest Hotel

The Imitation Game

Selma

The Theory of Everything

Whiplash

Najbolji film sa neengleskog govornog područja:

Ida (Poland)

Leviathan (Russia)

Tangerines (Estonia)

Timbuktu (Mauritania)

Wild Tales (Argentina)

Najbolji režiser:

Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel

Alejandro G Inarritu, Birdman

Richard Linklater, Boyhood

Bennett Miller, Foxcatcher

Morten Tyldum, The Imitation Game

Najbolja glumica:

Marion Cotillard, Two Days, One Night

Felicity Jones, The Theory of Everything

Julianne Moore, Still Alice

Rosamund Pike, Gone Girl

Reese Witherspoon, Wild

Najbolji glumci:

Steve Carell, Foxcatcher

Bradley Cooper, American Sniper

Benedict Cumberbatch, The Imitation Game

Michael Keaton, Birdman

Eddie Redmayne, The Theory of Everything

Najbolja muška sporedna uloga:

Robert Duvall, The Judge

Ethan Hawke, Boyhood

Edward Norton, Birdman

Mark Ruffalo, Foxcatcher

JK Simmons, Whiplash

Najbolja ženska sporedna uloga:

Patricia Arquette, Boyhood

Laura Dern, Wild

Keira Knightley, The Imitation Game

Emma Stone, Birdman

Meryl Streep, Into the Woods

Među favoritima su u početku slovili i Grand Hotel Budapest, Wesa Andersona koji kao i Birdman ima devet nominacija, kao i Imitation game sa osam, i American Sniper sa šest. ali sustručnjaci za Oscara saglasni da će zlatni kipić dobiti ili Birdmam ili Boyhood.

Oba filma su pokupili pohvale i dobro prošli sa obje strane Atlantika.Grand Hotel Budapest, mogao bi biti iznenađujući pobjendik, ali to ne izleda realno” izjavila je urednica u Huffington Postu UK, Caroline Frost.

Scott Feinberg, iz Hollywood Reportera i stručnjak za Oscare, smatra da je Birdman najsigurniji pobjednik.

Birdman nema tu vrstu novina koje donosi Boyhood, ozbiljnost teme kao Imitation Game, refleksiju na duh vremena kao Selma, niti je film u toj mjeri kao American Sniper, ali se poput dva od posljednja tri pobjednika (Atist i Argo) bavi showbusinessom” napisao je Feinberg u posljednjem izdanju Hollywood Reportera.

Eventulano moguće iznenađenje, procjenjuju stručnjaci, mogao bi biti “Američki snajper” istinita priča o američkom snajperisti u Iraku, Clinta Eastwooda, film koji je izazvao brojne i različite reakcije, ali je isto tako do sada zaradio skor 400 miliona dolara širom svijeta, čime je postao i film sa najvećom zaradaom i gledanošću među nominovanima.

Za glavne glumačke nagrade favoriti su glumice i glumci koji su u sezoni nagrada od jeseni do sada pokupili sve.

Za glavnu žensku ulogu Julianne Moore za ulogu u “Still Alice” (Zauvjek Alice) izuzetno uvjerljivu priču o ženi oboljeloj od Alchajmera.

“Uradila je sve, preostaje samo da joj se ime ureže u kip “ prokomentarisala urednica Huffington Posta UK Caroline Frost.

Otprilike iste procjene važe i mladog britanskog glumca Eddie Redmaynea za briljantnu ulogu profesora Stephena Hawkinga u The Theory of Everything (Teorija svega).

Treba dodati da i pored toga što je Oscar gotovo izvjestan za Redmayna, svi eksperti za film kažu da je ove godine kategorija za glavnog glumca izuzetno jaka.

Prije svega se misli na Benedicta Cumeberbatcha, takođe britanskiog glumca u ulozi matematičkog genija, Alana Tuninga koji je sa lakoćom probijao kodove.

"Benedict Cumberbatch je u ovom filmu odigrao ulogu života – i smjestio sebe uz oscarovce Colina Firtha, Jeremy Ironsa i Ben Kingsleya" ocjenila je urednica Huffington posta, procjenjujući da će mu nagrada ipak izmaći ovoga puta.Za utjehu je stoga dodala:

"Nadam se da je uživao u svom vjenčanju."

Cumberbatch se naime na Valentinovo prošle subote, 14.februara, vjenčao sa Sophie Hunter sa kojom čeka i prvo dijete.

Osim njega briljantne su uloge uove godine takođe ostvarili Michael Keaton i Steve Carell.

U kategoriji za najbolje sporedne uloge glavni favoriti su takođe već pokupili većinu nagrada koje su prethodile Oscaru, JK Simmons za ulogu zastrašujućeg profesora u jazz drami Whiplash, te maestralna Patricia Arquette za ulogu majke u Boyhoodu.

Među kontrovezama koje prate ovogodišnju dodjelu Oscara je činjenica da su među 20 kandidata u glumačkim kategorijama isključivo bijelci, kao i da nema žena u kategorijama za najbolji scenarijo i režiju ove godine.

Predsjednica Akademije, Cheryl Boone Isaacs, nakonadno je priznala da bi "voljela da je vidjela" više različitosti među nominovanima.

U kategoriji za njabolji strani film ove godine na kladionicima, nema izrazitih favorita a nominovani su: Ida (Poljska ) Leviathan (Rusija ),Tangerines (Estonjia), Timbuktu (Mauritanija) i Wild Tales (Argentina).

Dodajmo na kraju i da su za najsjajniju noć zvijezda u godini, obezbijeđene jake, ali i sofisticirane mjere sigurnosti.Osim uobičajenih mjera i više od 1000 policajaca Dolby teatar obezbjeđivaće i u civilu.

Izvan teatra, dio Hollywood Boulevara zatvoren je i spreman za dolazak A-liste svjetskih zvijezda, ali i manje poznatih i nominovanih s druge strane kamere.

Podsjetimo da su u četvrtak ,19. januara, sve okolne ulice u blizini Hollywood Boulevara bile su blokirane zbog dojave da je postavaljna bomba.Ispostvilo se da je poziv bio lažan.

Na kraju nas negdje oko 2 i 30 po centralnoevropskom vremenu, očekuje prvo crveni tepih sa slavnima koji će proštetati i kreacijama najpoznatijih imena mode, od kojih ćemo kao i obično izabrati najbolje i najlošije odjevene kao i svake godine, a potom više i manje očekivane nagrade.

Svi pobjednici u ukupno 23 kategorije, biće poznati oko 6 sati izjutra dodjelom Oscara za najbolji film.

XS
SM
MD
LG