Dostupni linkovi

Oproštaj od Katarine Preradović: Odlazak novinarke uzdignute glave


Katarina Preradović, dugogodišnja novinarka Blica i NIN-a, bila je istrajni borac za istinu i pravdu i za nju nije bilo zabranjenih tema. Glavna je poruka njenih kolega sa komemoracije beskompromisnom i upornom razotkrivaču korupcije i malverzacija, preminuloj u subotu u 43. godini.

Tanja Nikolić Đaković, dugodišnja prijateljica i koleginica Katarine Preradović, podsetila je na osetljive teme kojima se bavila: brojne afere tranzicionog perioda, sporne privatizacije, ali i mesece temeljnih istraživanja da bi došla do činjenica koje je objavljivala. Način na koji je pisala dočarala je pročitavši deo jednog njenog teksta.

„Nije nemoguće da se nastavi politika kreni-stani bez jasnog cilja kuda idemo, niti vremenskog okvira kada tamo treba da stignemo. Ipak ne bi valjalo da nam se ponovi još jedna godina izneverenih očekivanja. Nemamo toliko vremena..... Tako je pisala Kaća“, podsetila je na njena razmišljanja Tanja Nikolić Đaković.

Moral, etika, dostojanstvo, prefinjenost i maniri dame sa Jelisejskih polja, obeležja su Katarine Preradović, rekla je njena dugogodišnja kolegnica.

Tanja Nikolić Đaković i Veselin Simonović
Tanja Nikolić Đaković i Veselin Simonović

„Šta reći o Nubi, Jatu, NIS-u, Fijatu, novcu s Kipra, tajkunima? Napisala si sve pa neka čitaju. Neko je doneo cveće na tvoj sto..... Skloni ga i sedi tu. Neka vide kako ih podignute glave raznosi novinar, oštroumnim britkim pitanjima. Prozovi ih još jednom i stotinu puta još. Za sve zloupotrebe, svu korupciju, sve što su nam učinili. ’Ajde, neka ti stanu na crtu, ko još sme......Od tebe je dosta..... Dobro draga i previše. Razneli su ti srce Kaća i oni su moji večiti neprijatelji“, poručila je ona.

Kao vrsni ekonomski novinar istražujući korupciju Katarina Preradović je davala kredibilitet medijima u kojima je radila, rekao je u svom oproštajnom govoru direktor lista "Blic" Veselin Simonović. Njenim odlaskom srpsko novinarstvo je izgubilo jednog od najboljih i najuticajnijih novinara, naveo je Simonović.

Detalj sa komemoracije
Detalj sa komemoracije

„Za nju nije bilo nedodirljivih i zabranjenih tema i ljudi. Nijednu priču nije ostavljala na pola. Ni kada su joj pretili, ili kada su joj kolege i prijatelji dobronamerno savetovali da je o nekom opasno pisati. Tek tada je naša Kaća pronalazila dodatnu snagu, a hrabrost joj nikada nije nedostajala da nastavi da istražuje. Kad god bismo u redakciji pomislili da neku priču nećemo moći da isteramo do kraja setili bismo se nje. Ona je mogla i imala hrabrosti za sve“, rekao je Veselin Simonović.

Katarinina profesionalnost, intelektualna nadmoćnost i informisanost isterivala je na čistac brojne prevare, finansijske malverzacije, poreske utaje. Sve što su vlast ili razni moćnici pokušavali da sakriju, podsetila je na Katarininu istrajnost Tanja Nikolić Đaković.

“Disala si im za vratom. Svim tim zaštićenim visokopozicioniranim moćnicima iz mraka. Iz sveta politike, biznisa i ekonomije. Sve vreme strah im se uvlačio pod kožu od tebe. Toliko da su od tvojih dečaka iscrtavali mete. O, da! Na šta su sve bili spremni da te zaustave…. Toliko perfidnih igara. Ti znaš i ima još neko ko zna. Bilo je tekstova i oni zauvek postoje. Kao svedočanstvo hrabrosti treperave duše, romantika sa Katedre za Istoriju Filozofskog fakulteta…. Tvoje svedočanstvo o svetu koji s tobom nije imao baš niti jednu dodirnu tačku", poručila je u svom oproštaju Tanja Nikolić Đaković.

Katarina Preradović sahranjena je u utorak na Novom groblju u Beogradu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG