Dostupni linkovi

Optuženi želi ponovno otvoriti dokazni postupak


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić najavio je na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da će zatražiti ponovno otvaranje svog dokaznog procesa obrane tvrdeći da su mu Sjedinjene Američke Države (SAD) dostavile potencijalno oslobađajuće dokumente.

Naime nakon uzastopnih molbi vladi SAD-a da mu preda dokumente iz vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), tek ove godine mu je prema nalogu suda (prema pravilu 70) objavljena „kopija depeše brigadira Jonesa koja je spomenuta u memorandumu sa sastanka vijeća dužnosnika 22.veljače 1993.godine – u kojoj se navodno izvijestilo da su za sve žrtve UNPROFOR-a odgovorni muslimani“.

Karadžić je u najavi zahtjeva za otvaranjem dokaznog postupka argumentirao kako je on „prepoznavši dokaznu vrijednost“ materijala u svom postupku za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce – zatražio od vlade SAD-a da dozvoli njegovo javno objavljivanje.

Naime prema pravilu 70 Pravilnika Haškog suda povjerljivi dokumenti nekih vlada su zaštićeni od javnosti i ukoliko se dostave - mogu ih vidjeti jedino oni uključeni u postupak, u ovom slučaju Karadžić i njegov pravni savjetnik Peter Robinson.

Ukoliko SAD dozvoli upotrebu dokumenta, dr.Karadžić ima namjeru uputiti zahtjev da se slučaj ponovno otvori, kako bi se dokument uvrstio (u dokazni spis), ili ukoliko bude potrebno, uvrstio svjedočenje za potvrdu autentičnosti dokumenta.“, najavio je Karadžić koji se u postupku zastupa sam, dodajući da je htio obavijestiti Raspravno vijeće „što je ranije moguće“.

Inače, pred samu ljetnu sudsku pauzu koja upravo traje, Karadžić je zatražio i diskvalifikaciju cijelog Raspravnog vijeća, tvrdeći da prema Vijeće sigurnosti UN-a nije imalo mogućnost da im produlji mandat.

Karadžić je uhićen prije više od šest godina, a proces mu je počeo 2009.godine, nakon što se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 11 točaka optužnice. Izvođenje dokaza na suđenju je inače završeno, a završne riječi u postupku najavljene su za jesen ove godine.

VIDEO LINK: Prvo pojavljivanje Karadžića pred Haškim sudom

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG