Dostupni linkovi

Oproštaj od legende novinarstva Miće Orlovića


Komemoracija Mići Orloviću
Komemoracija Mići Orloviću
Članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se od legende novinarstva sa prostora bivše Jugoslavije Miloja Miće Orlovića na komemoraciji koja je povodom njegove smrti održana u Radio televiziji Srbije – kući u kojoj je izgradio svoju karijeru. Mića Orlović će biti sahranjen u utorak u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Kolege, koje su se u ime mnogih, oprostile od Miće Orlovića - prvog voditelja "Dnevnika", TV Beograd ali i urednika i voditelja mnogih televizijskih emisija, kvizova i muzičkih festivala, istakli su njegove profesionalne vrline, ali i kvalitete njegove ličnosti: šarm, duhovitost, neposrednost. Svoju prepoznatljivost Mića Orlović je na prostoru bivše Jugoslavije izgradio kroz informativni, dokumentarni i zabavni program, a mnoge generacije ga u paru sa Dunjom Lango, pamte kao neprikosnovenog voditelja kvizova i festivala “Beogradsko proleće” zahvaljujući kom su upoznale i zavolele zabavnu i džez muziku.

Tokom nekoliko decenija “Beogradsko proleće” na kom su nastupale najveće zvezde sa prostora nekadašnje zajedničke države bio je nezamisliv bez poznatog voditeljskog para. Osim izuzetne profesionalnosti, Miću Orlovića je prema rečima Dunje Lango, karakterisao i specifičan temperament.

“Setila bih se njega kao čoveka blagog i veoma plahog temperamenta. Mića je umeo vrlo da se naljuti, da prekine snimanje, da zagalami i pokaže svoje duhovno i emocionalno stanje vrlo javno i otvoreno. To je deo njega koji je možda manje poznat, ali naravno nikada nije išao preko rampe i nije prelazio kameru. Bio je vrlo zanimljiv i to je verovatno ta dodatna snaga koja mu je omogućila da traje i bude sve bolji”, kaže Dunja lango.

Poverenje i kolegijalnost

Svoju karijeru na televiziji Mića Orlović je počeo 1958. godine, kada je posle angažovanja na Radio Beogradu, vodio prvi Dnevnik. Pola veka kasnije – 2008. na jubilej Televizije, gledaocima je još jednom preneo najvažnije vesti. Realizatorka prvog Dnevnika posle kog počinje zvezdani put Miće Orlovića bila je Jarmila Ćelović. Ona se podsetila prvog susreta sa njim, tokom opsežnih priprema za emitovanje u nezavršenom studiju na beogradskom sajmu. Uprkos, kako opisuje, njegovom nemirnom mladalačkom duhu Mića Orlović joj se ubrzo dokazao kao osoba kojoj se može verovati.
Mića Orlović
Mića Orlović

“Jednog dana tamo u toku rada – pauza sedimo u holu. Na vrata uleće jedan momak, mlatarao je rukama i nogama, nešto se smejao. Ja sam onako imala malo strah da li će odgovoriti na zahteve koje sam mu postavila. Ali ne znam zašto, do današnjeg dana ne znam – to se desi samo nekim ljudima: da u prvom susretu imate poverenja. U svakom projektu, u svakom zanatu je jako važno poverenje i solidarnost. U Mići sam odjednom osetila da nemam čega da se bojim”, seća se Jarmila Ćelović.

Sve kolege Miće Orlovića saglasne da je u svom poslu bio prvi i jedini i da sem njega takav status gotovo sigurno niko neće dostići. Za to je po mnogima zaslužna njegova karakteristična svestranost zbog koje je u svakom žanru u kome se oprobao bio najbolji. To je na poseban način, kaže Dunja Lango, nagradila publika tokom festivala “Proleće u Beogradu” koji je ponovo vodila sa kolegom Mićom Orlovićem.

“Nije moglo da se počne sa izvođenjem kad je Mića izašao pa ja za njim. Aplauz je bio tako dug. Dame u gledalištu su toliko dugo plakale kad su čule glas i naše otvaranje. To što “Beogradsko proleće” ponovo počinje i da je legenda ponovo na pozornici, da je za mene to bio najveći utisak divne manifestacije. Pamtiću Miću po našim pričama posle toga”, kaže Lango.

VIDEO: Helga Vlahović, Ljubo Jelčić, Oliver Mlakar i Mića Orlović - "Mi smo večni" (Song iz emisije Televizije Beograd "Obraz uz obraz" , 1974. godine)
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG