Dostupni linkovi

Oprez u očekivanjima nakon berlinskog skupa balkanskih lidera


Lideri na Konferenciji u Berlinu 28. avgusta 2014.
Lideri na Konferenciji u Berlinu 28. avgusta 2014.

U Hrvatskoj ne vlada preveliki entuzijazam oko koristi za Hrvatsku od berlinskog mini-summita održanog u četvrtak. Iz Vlade poručuju da je stabilno susjedstvo hrvatski interes, a što se tiče ekonomskog aspekta, analitičari upozoravaju da se opet primijetilo da Hrvatska nema ekonomsku strategiju.

„Relaksirajući sastanak kakvih manjka“, tako je hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio berlinski skup.

Višeglasje u izjavama hrvatskih dužnosnika povodom istog skupa za urednika business-magazina“Lider“ Miodraga Šajatovića još je jedan dokaz kako Hrvatska nikako da definira svoje gospodarske prioritete, navodi Enis Zebić u tekstu Zagreb bez velikog entuzijazma nakon berlinskog summita.

U prvim reakcijama u Crnoj Gori na efekte Konferencije balkanskih zemalja i čelnika Njemačke i Evropske unije, ističe se zadovoljstvo što je Njemačka kao najmoćnija država Evrope direktno uključena u popravljanje opšteg stanja na Balkanu, kako u oblasti demkratskih standarda tako i u oblasti ekonomije.

Za sada je neizvjesno da li će lista želja premijera zemalja regiona u oblasti poboljšanja infrastrukture biti realizovana, piše Srđan Janković u tekstu Balkan pod lupom Berlina.

Realizacija projekata koje su regionalni lideri stavili na sto berlinske konferencije je dosta realna, samo treba biti oprezan sa očekivanjima u smislu vremena jer radi se o velikim infrastrukturnim projektima, ocjenjuje beogradski profesor ekonomije Mihailo Crnobrnja u razgovoru sa Brankom Mihajlović..

Kosovski analitičari smatraju da je Konferencija u Berlinu 'legitimisala' neke od lidere regiona kao odgovorne za stanje koje postoji u njihovoj zemlji.

Njemačka, kako tvrde, dobro zna da su svi ovi lideri milioneri i najbogatije osobe u najsiromašnijim zemljama Zapadnog Balkana, prenosi Amra Zejneli ocjene analitičara u tekstu Berlinski skup legitimisao neke lidere kao odgovorne.

XS
SM
MD
LG