Dostupni linkovi

Oprečne reakcije na Vujanovićevu odluku da ne putuje u Moskvu


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović

Odluka crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da ne prihvati poziv Rusije i 9. maja u Moskvi ne prisustvuje obilježavanju velikog jubileja, 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, izazvala je burne reakcije i oštro podijelila političku scenu i laičku javnost u Crnoj Gori. Je li to, kako jedni misle, nedopustiv gest omalovažavanja sopstvene države, ali i uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašizma u Drugom svjetskom ratu ili je zapravo riječ o strateški važnom, pragmatičnom potezu, koji će pogurati Crnu Goru u evroatlantskim integracijama i ubrzati njen prijem u NATO?

Devetog maja, umjesto u Moskvi, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovaće u obilježavanju jubilarne 70. godišnjice pobjede nad fašizmom u Podgorici, gdje će biti jedan od govornika centralne manifestacije. Tako će se Vujanović pridružiti odluci gotovo svih šefova evropskih država, koji su odbili da uveličaju moskovsku svečanost, u trenutku kada su na snazi sankcije Evropske Unije prema Rusiji zbog njene umiješanosti u ukrajinski konflikt. Takva odluka naišla je, međutim, na oprečne reakcije u domaćoj političkoj i laičkoj javnosti. Oštro je reagovao donedavni lider najjačeg opozicionog saveza, a sada novoformiranog DEMOS-a, Miodrag Lekić koji smatra da je takva odluka još jedna potvrda inferiornosti crnogorske državne politike i da je Podgorica morala poslati svog predstavnika na veliki jubilej u Moskvi. Da je u pitanju greška, misli i bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Branko Lukovac
Branko Lukovac

„Mislim da je takva odluka slijedila trenutne odnose EU i SAD sa jedne, i Rusije sa druge strane i da vodi računa o tome da ništa ne poremeti taj napredak Crne Gore ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Međutim, mislim da je trebalo da se u svakom slučaju odazove Crna Gora, bilo u ličnosti predsjednika ili neke druga najviše ličnosti i da bude prisutna na toj paradi.“

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora crnogorskog parlamenta Miodrag Vuković, iz vladajućeg DPS-a, međutim smatra suprotno.

„Dakle odluka je mudra i očekivana. Crna Gora ne odustaje niti ima namjeru da odustaje od onoga što je temelj njene demokratske sadašnjosti i budućnosti, a to je napor da se integriše u Evropsku Uniju i evroatlantsku alijansu.“

Savo Kentera iz Atlantskog vijeća Crne Gore u odluci da predsjednik Vujanović ne ode u Moskvu vidi konkretne benefite u godini u kojoj će biti odlučeno da li će ta država dobit pozivnicu za priključenju NATO-u.

„Bilo kakva druga odluka bi bila u potpunoj suprotnosti sa našim putem u NATO i EU. U tom smislu mi je drago da je predsjednik Vujanović donio takvu odluku i da se pridružio liderima svih onih zapadnih, demokratskih zemalja koji neće otići na tu proslavu. To će svakako doprinijeti daljem napretku Crne Gore ka NATO i EU i u tom smislu podržavam tu odluku.“

Branko Lukovac međutim ocjenjuje da odluka Crne Gore da ne pošalje svog izaslanika u Moskvu nije strateški važan potez i da Podgorica u ovom slučaju nije morala da slijedi politiku i preporuke Brisela.

„Ja sam uvjeren da Crna Gora nije morala da slijedi,ona prije svega još nije članica EU. Prosto su neke mjere koje se sada preduzimaju da bi se izvršio pritisak na Rusiju takve da Crna Gora nije obavezna da ih slijedi ali ona nastoji da zaradi što više pluseva ili pozitivnih poena da bi ubrzala taj svoj put. Meni se čini da je ovo ipak pogrešna odluka jer nije interes Crne Gore da svoj put ka EU ostvaruje na način što će značajno pogoršati odnose i svoju poziciju sa drugim velikim partnerima.“

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

Sa druge strane, Miodrag Vuković nije zabrinut da bi odluka Crne Gore da bojkotuje moskovsku proslavu mogla dodatno da ohladi crnogorske ruske odnose, koji su i inače u posljednje vrijeme u silaznoj putanji.

„To što državno rukovodstvo Crne Gore vodi računa, i svojim potezima pokazuje da to dosljedno radi, upravo o interesima ove male - velike države, o nacionalnim interesima i interesima naših ljudi, treba da smeta bilo kome, ako to radimo na način da smo okrenuti sebi, ali i potrebi da ne remetimo odnose sa drugima. Ne provociramo nikoga“, zaključuje Vuković.

XS
SM
MD
LG