Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 10:18 CET

  Bosna i Hercegovina

  Opozicija u RS zbija redove za naredne izbore

  Glasanje u Banjoj Luci, foto: Gojko Veselinović
  Glasanje u Banjoj Luci, foto: Gojko Veselinović
  Do narednih opštih izbora u BiH ima skoro dvije godine, ali u RS dio opozicionih partija uveliko vodi razgovore o stvaranju jedinstvenog opozicionog bloka koji bi se ozbiljnije mogao suprotstaviti aktuelnoj vlasti. Opozicija u RS, čini se, da je dobro shvatila lekciju naučeno na lokalnim izborima kada su pobijedili u mnogim opštinama zahvaljujući koalicionom nastupu.

  Nekoliko opozicionih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj već izvjesno vrijeme vodi razgovore oko formiranja zajedničke koalicije koja bi nastupila na opštim izborima 2014. godine.

  Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da okosnicu ove inicijative, osim njegove stranke, čini i Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića, te da se razgovara sa većim brojem stanaka.

  Dragan ČavićDragan Čavić
  x
  Dragan Čavić
  Dragan Čavić
  „Cilj nam je da izađemo 2014. zajednički na izbore sa jedinstvenom listom i sa  jedinstvenim kandidatima, da ne rasipamo biračko tijelo brojnih političkih partija koji ne ostvare cenzus, a ti njihovi glasovi, koji nisu mali, jednostavno budu bačeni u vodu. Razgovaramo i razgovaraćemo i dalje, tražićemo rješenje - imamo vremena. Cilj nam je jednostavno da opozicija bude mnogo snažnija i da se pokaže kao ozbiljna alternativa vlastima, da građani kada biraju mogu da kažu: ’Ovi stvarno hoće nešto da promijene, i oni imaju kapacitet da promjene realizuju’,“ kazao je Čavić.

  Uz podsjećanje da je i na opštim izborima 2010. godine opozicija u RS zajednički izašla na izbore, istina sa različitim listama ali sa zajedničkim kandidatima za određene funkcije, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić uvjeren je da će na izborima 2014. godine doći i do nešto većeg ujedinjavanja.

  „O tome se razgovara, još je to daleko. Imamo godinu i po dana, skoro dvije godine do izbora, ali sasvim sigurno da će stepen jedinstva opozicije na idućim izborima biti još veći nego što je bio na prošlim. I sigurno veći nego što je bio na lokalnim izborima“, ocijenio je Ivanić.

  Otpor režimu

  Predsjednik Nove socijalističke partije Zdravko Krsmanović smatra da je ujedinjavanje opozicije neopohodno ukoliko se žele radikalne promjene i ukoliko se želi  izbjeći potpuna ekonomska i politička propast u cijeloj Bosni i Hercegovini.

  Mnogo toga zavisiće i od najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH kojima se predviđa uvođenje takozvanih zatvorenih lista i povećanje cenzusa na pet posto, kaže Krsmanović.

  „I onda je jedino ispravno riješenje nastupiti kao jedan jedinstven politički blok koji bi kasnije prerastao možda u jedan jedinstven politički subjekt. I lično mislim da se u narednih 30 dana, dogovor je negdje do 20. decembra, taj prvi sporazum potpiše i da su svi opredijeljeni da uđu u taj jedan front - sada se pominje kao demokratski front“, navodi Krsmanović.

  U razgovorima oko ujedinjavanja opozicije do sada je učestvovalo pet političkih stranaka. Osim PDP-a, Demokratske partije i Nove socijalističke partije i  Srpske radikalne stranke RS, razgovaralo se i sa Narodnom demokratskom strankom Krste Jandrića, kaže Krsmanović.

  „I želi se razgovarati još sa Srpskom naprednom strankom da i ona bude dio ovog fronta. Da to bude šest političkih partija ukoliko se nađe kompromis. Ali je za ove prve četiri partije koje sam rekao, dogovor maltene izvjestan“, istakao je Krsmanović.

  Kako saznajemo, Srpska demokratska stranka, kao najveća opoziciona stranka u RS, nije isključena, ali za sada je jedino izvjesno da bi SDS mogao nastupiti zajedno sa drugim opozicionim strankama kod izbora predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

  „Što se tiče SDS-a, to je glavna stranka koja može da pruži otpor aktuelnom režimu i treba da bude stub, stožer cijelog tog otpora režimu u smislu organizovane opozicije, i na to treba računati u RS. I ja apsolutno na to računam. Ne želim da učinim bilo šta što bi na neki način prouzrokovalo kod SDS-a bilo kakvu vrstu sumnje da se ne radi o iskrenosti u namjeri da sruši režim“, rekao je Dragan Čavić. 

  „Razmišljanja su da se sa SDS-om u ovom slučaju ide sa pojedinačnim kandidatima, jer takav je otprilike njihov stav, a što se tiče zajedničke liste, SDS razmišlja da ide sa svojom samostalnom listom na izbore, a da zajednička lista na čitavom prostoru bude od ovog tzv. demokratskog fronta“, navodi Zdravko Krsmanović.

  Jedno je sigurno - do narednih opštih izbora moglo bi doći do ukrupnjavanja političke scene u Republici Srpskoj i da će aktuelna vlast protiv sebe imati jedan opozicioni blok koji će nastupati sa jedinstvenim izbornim listama za sve nivoe vlasti, kao i sa zajedničkim kandidatima na pojedinačne funkcije na parlametarnim izborima.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Igor Grad: AUSTRALIJA
  09.12.2012 05:30
  opozicija i pozicija treba da narodu daju recepat za Kako brzo ukiseliti kupus?Svaki domaćin se hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tačno, ako se sve uradi kako treba, domaći kiseli kupus bolji je od onog koji se u vakumiranom pakovanju prodaje u samoposlugama...jer narod ce da jos puno i zimi i leta jede kupus, i poparu i cicvaru i smrdljive cvarke i upolaudimljenu slaninu...sve dok ne bude glaso za sebe i za svoju decu a ne za nacionaliste koje se brinu samo za svoj dzep i milione u inostranstu...dok narod po banja luci i drugima gradovima ide po smecu i trazi hranu .a ja sam otisao sa svojom familijom jos 2000 sa ovih prostor...sa stomakom za hljebom...a mozete i vi ako necete vise da gledate sta se tu sve radi


  Ime: Djuro Grad: Srpska
  09.12.2012 03:18
  jao sto ovi se rasturase iz SNSD,...a nas lepi dodik svi misle da radi za srpsku a i ne znaju da je dodik hrvat i njegova je familija iz like, hrvatska i da je familija dodik rodom i samo se je naselila vamo u laktase za vreme tite , i da nam je dodik nametnut,...od koga za koga odgonetnite sami....al imi smo srbi pa sve moze

  Ime: Куш наме Grad: 78101
  06.12.2012 00:17
  Једна појава, једна партија, стогодина , па помножи.

  Имал` ишта ново?
  Odgovor

  Ime: PDP Grad: HDZ
  09.12.2012 05:42
  jes @kus name a to je SDP

  Ime: Куш наме Grad: 78101
  06.12.2012 00:07
  Једна појава, једна партија, стогодина , па помножи.

  Имал` ишта ново?

  Ime: radojka Grad: Banja Luka
  05.12.2012 19:32
  zar u srpskoj ima opozicija ...nizam znala
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.12.2012 20:19
  Radojka eto sad znades
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,u opoziciji
  05.12.2012 21:37
  Svakom"loncu poklopac"!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.